Голямо ляво обединение може да стане на основата на равнопоставеност

...
Голямо ляво обединение може да стане на основата на равнопоставеност
Коментари Харесай

Българските социалдемократи: Грозен опит да ни употребят – не сме влизали в обединение „Бузлуджа”

Голямо ляво обединяване може да стане на основата на равнопоставеност и със наложителното присъединяване на Българска социалистическа партия – опитите за интервенция в нея очевидно са фикс-идея на кръгове от „ Левицата ”, се споделя в позиция на социалдемократите.

Ние, Българските социалдемократи, през цялата си 133 годишна история, не сме допускали и няма да допуснем да бъдем унизявани и превръщани в безволеви политически индивид, от която и да е политическа мощ.

Във връзка с преждевременно оповестеното медийно известие на 20 март 2024, от страна на коалиция „ Левицата “, чиито текст не е координиран с нас – Българските социалдемократи, считаме, че това прессъобщение не е правилно, приказва за неприятна или за липса на всякаква съдружна просвета, за която говореше нашият починал водач доктор Петър Дертлиев на 6 май 2000 година на конгреса на Българска социалистическа партия.

Ние, Българските социалдемократи сме длъжни да изразим нашето мнение, учредено на действителните обстоятелства и условия:

1. Не дава отговор на истината, че левите партии, които са участвали на втората среща, са се обединили, както е маркирано в известието им изпратено до медиите. За да се прави такова умозаключение, то би трябвало да е обвързано с подписите на всички участници в срещата, извършена на 20 март 2024 година. Ние, Българските социалдемократи, не сме подписвали такова решение или документ.

2. На тази втора среща, домакинствана от коалициа „ Левицата “, след първата извършена в зала „ Д-р Петър Дертлиев “ на 25 февруари 2024, вследствие на Възванието на Българските социалдемократи от 4 февруари 2024 до всички леви, ляво-центристки и прогресивни демократични партии, не е одобрявана никаква обща платформа, а единствено беше прочетена платформата на коалиция „ Левицата “.

3. Ние, Българските социалдемократи не одобряваме тяхната платформа да бъде платформа на бъдеща коалиция на леви, ляво-центристки и прогресивно демократични партии, тъй като всяка от авторитетните партии си има своя платформа.

4. Оставаме с неприятното възприятие за предпочитание на коалиция „ Левицата “ еднолично да се прогласи за лидер на бъдещо обединяване.

5. Обединение е допустимо, единствено на основата на еманципация и равнопоставеност на леви, ляво-центристки и центристки партии, обединения и цивилен сдружения, без значение от моментната им електорална тежест.

6. За нас е ясно, че от извънпарламентарните партии, най-силната електорално по социологически изследвания е несъмнено партия „ Български напредък “.

7. Правили сме обединения с доста обединения, в това число с Българска социалистическа партия, само че в никакъв случай не сме били поставяни в тази безусловно неприемлива обстановка, да се пускат в медиите прессъобщения за срещи, на които Българските социалдемократи са взели участие, без да се съгласува текста с Българските социалдемократи.

8. Ние считаме и подчертаваме, че това обединяване не е форма на отбиване на Българска социалистическа партия или интервенция за смяна на управлението й, което наподобява е фикс-идея на избрани кръгове на „ Левицата “.

9. Според нас, огромно ляво обединяване наложително включва и Българска социалистическа партия, наша сестринска партия в Социалистическия интернационал и ПЕС, за което би трябвало да се положат всички старания за привличането й, без интервенция в нейните вътрешни работи.

Ние чакахме до 23 март 2024, прессъобщение от коалиция „ Левицата “ до същите тези медии, които са го разгласили, че тяхната информация от 20 март 2024 е погрешна, с копие до нас, Българските социалдемократи, член на Социалистическия интернационал към този момент 131 години от 1893 и на ПЕС от 2004.

След като не бе изпратено това прессъобщение до медиите, ние Българските социалдемократи, считаме, че с коалиция „ Левицата “ на този стадий са замразени всевъзможни контакти и взаимоотношения и бъдещото обединяване ще се случи без тях.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР