Голямата турска актриса Хазал Кая се оказа в центъра на

...
Голямата турска актриса Хазал Кая се оказа в центъра на
Коментари Харесай

2 години затвор грозят любимата турска актриса Хазал Кая

Голямата турска актриса Хазал Кая се оказа в центъра на огромен скандал в родината си. Тя е застрашена от 2 години и 4 месеца затвор по обвиняване за засегнатост в обществените мрежи.

Звездата, прочула се с присъединяване си в голям брой хитови сериали, е с повдигнати обвинявания поради коментар по адрес на 27-годишния сержант Муса Орхан, които е обвиняем за обезчестяване, станало причина за самоубийството на млада жена от град Батман. Изготвени са обвинителни актова с искане за отнемане на независимост и на актрисите Езги Мола и Фарах Зейнеп Абдула, които също са се изказали отрицателно за закононарушението раздрусало южната ни съседка, написа Телеграф.

На 18 август 2020 година 18-годишната Ипек Ир се простреля с револвер в дома си квартал Бешири в турския град Батман и по-късно умря в болница. 34 дни след самоубийството на Ипек бе намерено предсмъртното й писмо, в което тя изяснява, че е била полово измъчвана от Муса Орхан. Той бе упрекнат в полово посягане, като магистратите той търка наровете в пандиза в продължение на 12 години.

След като следствието на случая завърши против Хазал Кая бе формиран обвинителен акт с искане за отнемане от независимост до 2 години и 4 месеца за засегнатост с гласово и документално известие в обществените мрежи.

Хазал Кая даде показания пред съда, заявявайки, че самоубийството на Ипек Ер я е провокирало необятен публичен отзив, като я е засегнало персонално.

„ Това беше събитие, което повлия на публичното съзнание. Твърдението за полово посягане бе подкрепено от съдебномедицинските отчети, а вероятното освобождение на Муса Орхан разклати както моята религия в правораздавателната система, по този начин и на цялото общество. Обявиха, че моята другарка и колежка Езги Мола ще бъде съдена за засегнатост. Разбунтувах се против тази обстановка и разгласих своето мнение в Twitter ”, съобщи Кая пред Темида.

„ Прочетох писмото на Ипек доста пъти. В него тя споделя: „ Муса Орхан унищожи очакванията ми, оскверни ме и унищожи моя свят “. Ипек в детайли разказва насилието, на което е станала жертва. Причина за моята реакция е, че всички очаквания на едно младо момиче бяха отнети от човек, който употребявайки служебното си състояние, я принуди да посегне на живота си. Това е сензитивен въпрос за достойнството и достолепието на една млада жена “, съобщи актрисата.

„ Не искам да числя се към правна система, в която е закононарушение да наречеш изнасилвача – изнасилвач “, безапелационна е Хазал Кая.

Известната изпълнителка акцентира, че Муса Орхан към този момент е наказан на 10 години затвор за закононарушението, като присъдата е доказана и на втора инстанция.

Хазал Кая, която е измежду най-големите активистки за правата на дамите в Турция, е уверена, че реакцията й не опонира на закона.

„ Ние знаем какъв брой е значимо да се сътвори публичен напън по този въпрос, както и нуждата от използване на съществуващите закони по най-ефективния метод за попречване на насилието, половото малтретиране и половото принуждение против дами. Като актриса постоянно съм се стремяла гласът ми да се чува по такива въпроси “, съобщи актрисата.

Адвокатът на подсъдимия Муса Орхан пък упрекна Хазал Кая в популизъм и разгласи, че тя е нарушила Конституцията на страната.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР