Голямата литературна загадка е разкрита! Чудото стана! След повече от

...
Голямата литературна загадка е разкрита! Чудото стана! След повече от
Коментари Харесай

Откриха нови стихове на Яворов

Голямата литературна мистерия е разкрита! Чудото стана! След повече от 100 години се появиха  неизвестни стихотворения, писма и документи великия Яворов. Собственост на частно лице, те бяха подложени на експертна оценка и достоверността им бе доказана. Сега те стават притежание за всички българи с книгата „ Непознатият Яворов “ на „ Персей “ и фондация „ Пейо Яворов “ със съдействието на Георги Зъбчев. Интересът към томчето е извънреден. Преди години тъкмо „ Персей “ издаде „ Не пердах се и ела “ - откровения и безконечни стихове на Яворов, Дора Габе, Мина и Лора за техните връзки.

„ Непознатият Яворов “ споделя за момента от живота на поета бунтовник, когато той повторно отива да се бори за освобождението на Македония. Тогава е челник на чета от Македоно-одринското опълчение, определен е за първи кмет на Неврокоп - през днешния ден Гоце Делчев - и дружно с още трима войводи сами завладяват Кавала, като се показват за парламентьори на българската армия. Всички документи са ясно датирани – октомври 1912 година Автентичността им е изрично доказана от доцент Милкана Бошнакова, историк и архивист, експерт по история на освободителното придвижване на българите в Македония и Одринска Тракия от Освобождението (1878) до интервала сред двете международни войни.



Книгата включва историческа студия на Милкана Бошнакова за връзката на Яворов с освобождението на Македония, за случилото се с него там по това време, за водачите на организацията, с които поддържа връзка Яворов, за събитията към завладяването на Неврокоп и Кавала. Илюстрирано е с доста фотоси. Представени са всички документи – като факсимилета, доказващи достоверността на всичко, като разчетен текст от Милка Бошнакова. Виждаме парче от турско знаме, разсечено от Яворов и с дарствен надпис за съмишленик - Григор Белокапов от Коньово, четири писма до близки другари на поета - съратниците му Тодор Александров-лидер на Вътрешна македонска революционна организация, Таньо Николов, Христо Чернопеев, Тодор Николов), разписки, издавани от Яворов като кмет на Неврокоп, и требвания (отчисляване от четата). Всички документи са с изключителна историческа стойност и осветляват събитията към този исторически миг.

Но най-ценното в сбирката са три стихотворения, две от които, без да се подценява и третото, са с изключителна литературна стойност и влияят и през днешния ден. Те са разчетени от Милкана Бошнакова и подредени графично в стихотворна форма от литературния критик и откривател Пламен Тотев. Това по всяка възможност са последните стихотворения, написани от Яворов. В тях има извънредно мощни строфи:

И паднах като че ли изумен от гръм –

зарових плачещо лице в земята

и чух със сетни сили чудноват звън –

звънът на бойната тръба и на войната...

И тук ще стана бучка пръст,

само че отново ще съм в теб, Родино!

Дори и да не турят кръст,

ти, майко, отново ще помниш мойто име!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР