Голямата борба около мобилния пакет на ЕК, който стана известен

...
Голямата борба около мобилния пакет на ЕК, който стана известен
Коментари Харесай

Курумбашев: Рано е да бием тъпана за победа относно пакета Мобилност

Голямата битка към мобилния пакет на Европейска комисия , който стана прочут като пакета " Мобилност " и пакета " Макрон ", продължава .
След вчерашното решение в комисията по превоз в Европейския парламент , с което отпаднаха част от текстовете, против които българските превозвачи стачкуваха, може да се каже, че позициите са изравнени, в този момент сме 1:1 .
Това съобщи пред bTV ръководителят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз и притежател на транспортна компания Миролюб Столарски.

 Пакетът
Пакетът " Макрон " капитулира, разгласи Андрей Новаков

И цялостна победа за българската позиция

Той дефинира автомобилния отрасъл у нас като най-съвременният и най-конкурентноспособният в цяла Европа . Повече от колите били със стандарт Евро 5 и 6. Условията за труд в кабинките също били най-модерните.

" За мен пробивът го направи обединяването на всички в България ", пояснява Столарски.

Според източници на bTV след вчерашното гласоподаване в транспортната комисия и отпадането на противоречивите текстове, всеки от двата лагера е почнал да упреква другия, че желае да му разбие бизнеса. Така страните от Централна и Източна Европа упрекват Запада в протекционизъм, а страните от Западна Европа от своя страна ни упрекват в обществен дъмпинг.

В тази връзка тематиката разяснява и ръководителят на Управителния съвет на Съюза на интернационалните превозвачи Ангел Траков. По думите му при изискване, че има пазарна стопанска система, не може да се приказва за обществен дъмпинг.

 Джамбазки към превозвачите: Победа в борбата, нека и във войната
Джамбазки към превозвачите: Победа в борбата, нека и във войната

Законът на Макрон беше разрушен на части, радва се Джамбазки

Според Траков изискванията, препоръчани в пакета " Макрон ", са целели тенденциозен удар по нашия бизнес. " Просто се прицелиха в нашия бизнес. Има заплашителен дефицит на фрагменти в бранша " Транспорт " в цяла Европа. Според нас тук става въпрос за една дълготрайно построена тактика, която цели тоталното банкрутиране на транспортните компании от източния блок ", безапелационен е той.

Траков също по този начин дефинира вчерашното гласоподаване като исторически пробив в връзките за договаряния по мобилния пакет.

 Борисов не мисли да е побеждавал Макрон
Борисов не мисли да е побеждавал Макрон

Нещата не стават с блъскане по масата

Българският евродепутат Петър Курумбашев също показа, че борбата против мобилния пакет продължава и към момента е рано да " бием тъпана " за победа.

По думите на евродепутата пред БНР стратегическият пробив, който е реализиран при гласуването в транспортната комисия на Екологичен потенциал през вчерашния ден, е Директивата за командироване на служащи да не се ползва за интернационалния превоз .
От друга страна обаче, в безусловно същото изменение се казвало, че същата инструкция ще се ползва още от първия ден за каботажа.

" Тоест директивата изключва интернационалния превоз, само че за каботажа се ползва от ден първи. Едното е добре за нас, а другото - не. "

 Германия и Франция остават непреклонни за пакет
Германия и Франция остават непреклонни за пакет " Мобилност "

Андрей Новаков прелестно сюрпризиран от резулата

" Беше гласувано също по този начин, че седмичната и понижената седмична отмора ще би трябвало да се употребяват в хотел или на друго място, обезпечено от работодателя.
На трето място, беше гласувано, че компенсацията за понижената седмична отмора ще се употребява преди приключването на третата седмица. Не е правилно, че не са гласувани трите седмици. Но се споделя, че не е наложително да се употребяват у дома, а може да се употребяват или у дома, или на място, посочено от водача. За това се борихме дълго време и питахме за какво тъкмо тази отмора би трябвало да се употребява у дома и за какво не може индивидът да отиде някъде на мач, да вземем за пример, или просто да има различен избор ", изясни Курумбашев.

" Беше гласуван един доста противен текст, освен това и в огромно несъгласие с описаните до момента неща. На всеки три седмици би трябвало да има най-малко едно разтоварване и натоварване в страната членка на регистрация. Което значи, че в случай че с горния текст съвсем сме избегнали връщането на водача, то с този споделяме, че камионът би трябвало да се връща.
Изискването за връщане на камиона е още по-странно. Ако водачът може да е носталгичен към своето семейство, то на камиона за какво му е мъчително и за какво той би трябвало да се върне ", недоумява Курумбашев.

" По отношение на каботажа - гласувано беше той да бъде позволен в границите на 7 дни, само че пък дефиницията е, че позволен е в границите на 7 дни от последното разтоварване в приемащата страна членка в хода на входящ интернационален транспорт, при изискване че престоят в тази страна членка не надвишава 48 часа след влизането им на територията на тази страна членка. Т.е. той не може да стигне до Германия и да прави там каботаж седем дни, а може да го прави единствено на път за у дома и то в границите на 7 дни ", изясни още евродепутатът.

 Не може да си вършиме подбив с половин Европа, скочи Андрей Новаков
Не може да си вършиме подбив с половин Европа, скочи Андрей Новаков

Европа на две скорости от дълго време е реалност съгласно евродепутата

Според него посланието на западните страни към нас е било: " Каботажът остава за нас, а либерализираме интернационалния превоз. "

В общи линии евродепутатът обобщава, че огромните страни членки споделят: " Вие няма да се занимавате с каботаж или ще се занимавате при доста лимитирани условия. " Големият пробив обаче е във връзка с това Директивата да не се ползва за интернационалния превоз и опцията водачът да се връща освен вкъщи, само че и на място, посочено или определено от него.

" Рано е да се бие барабан. И различен път съм бил очевидец на сходни въздухарски осъществявания, само че мачът завършва с последния съдийски сигнал. В момента сме към края на второто полувреме във връзка с Народното събрание ", пояснява Курумбашев.

 Българските превозвачи се тормозят от западноевропейски популизъм
Българските превозвачи се тормозят от западноевропейски популизъм

Московски разиска с превозвачи оферти за пакета " Мобилност "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР