Голяма заслуга за успеха на Община Банско има Десислава Хаджирускова,

...
Голяма заслуга за успеха на Община Банско има Десислава Хаджирускова,
Коментари Харесай

Десислава Хаджирускова: За Община Банско прозрачността е доверие и задължение към гражданите!

Голяма заслуга за триумфа на Община Банско има Десислава Хаджирускова, която работи в администрацията към този момент 10 години. Тя е шеф на дирекция „ Административно обслужване “.

Завършила е стопанската академия „ Д.А.Ценов “ в Свищов, магистър е по счетоводство и надзор, фамилна е, майка на три деца. Признава, че работата в администрацията за нея е ентусиазъм, a когато това носи и триумфи, то тогава няма по какъв начин да не е задоволена от себе си.

Г-жо Хаджирускова, Община Банско от години е в челото по рейтинг на дейната бистрота на ПДИ. Този път сте на върха. Как стигнахте до това самопризнание?

С непримиримост, поредност и съблюдаване на законите и разпоредбите. И още нещо – когато човек си обича работата и приема специалността си като предопределение, просто се получава. За Общинска администрация Банско това е непрекъснато предизвикателство – непрестанно да подобряваме и усъвършенстваме работата си, а прозрачността е една от задачите ни.

Високата оценка, която ни даде фондация „ Програма Достъп до Информация “, е самопризнание, че напъните на целия екип за повишение на прозрачността в работата на администрацията, са оценени.

Вложихме доста старания, реконструирахме изцяло цялата секция „ Достъп до информация “ в уеб страницата на общината, спазихме всяка „ запетая на закона “, всички условия за даване на информация освен по ЗДОИ, публикувахме и създадохме редица вътрешни документи, които да са по-достъпни и разбираеми за обществеността. Един от тях е „ Бюджет на жителите “, в който малко и ясно предоставихме информация за бюджета на Община Банско за 2022 година

Признанието на ПДИ е доста значимо, защото демонстрира признателност към всички хора, които отдадоха от времето и напъните си за смяната – да има цялостна бистрота в нашата работа.

Прави усещане, че и при ръководството на предходния кмет Георги Икономов и на настоящия кмет Иван Кадев, общината е образец за осъществяване на отговорностите по ЗДОИ. Кое накланя най-вече везните в тази посока – кметът, екипът или тактиката на локалната власт?

Бих споделила, чеи трите съставния елемент са взаимосвързани, без който и да е от тях резултатите няма да са такива.

Какъв път „ изминава” едно заявление за достъп до социална информация в администрацията?

И тук още веднъж, с цел да сме по-достъпни и в крайник с новите технологии, предоставяме на заявителите разнообразни благоприятни условия за подаване на заявление за достъп до социална информация: посредством формалния и-мейл на Община Банско; посредством системата за несъмнено електронно връчване; посредством електронните услуги в уеб страницата на общината; посредством платформата за достъп до социална информация; посредством електронната форма за подаване на заявки по ЗДОИ в уеб страницата на общината; по факс.

След постъпването на заявката, то се входира в Центъра за административно обслужване и се насочва към оправомощените за задачата чиновници. Решението за достъп до социална информация, дружно с търсената информация, се дава на заявителя по метод, посочен в заявката.

Предвиждате ли да надградите върху това, което към този момент постигнахте? Има ли още неща, които да се създадат, с цел да е още по-прозрачна общината?

Разбира се, това е един непрестанен развой. Както с всяка работа, с цел да си измежду най-хубавите, би трябвало постоянно да се доусъвършенстваш и подобряваш, в противоположен случай конкуренцията те „ изхвърля “.

При нас от дълго време са уредени процедурите за вписване на електронните заявки, има Вътрешни правила за даване на достъп до социална информация и за наново потребление на информация от публичния бранш, оповестени на интернет уеб страницата и в Правилата за вътрешен оборот на електронни и хартиени документи.

Утвърдена е и софтуерна карта. Информацията е показана на понятен декодиран формат за потребителите, като са ясно посочени каналите за заявяване на услугата по ЗДОИ. Заявленията се записват и обработват от чиновниците в звеното за административно обслужване по общия ред. Те се подават по пример, оповестен на уеб страницата на администрацията.

Разполагаме с одобрен лист на категориите информация, подлежаща на издание в интернет. Информацията за този лист може да се откри на интернет страницата ни. Ясни са и процедурите по актуализиране на информацията.

Кой е най-активен в търсенето на социална информация – жители, Неправителствени организации, бизнес?

Еднозначен отговор на този въпрос не бих могла да дам. През последните години се вижда интензивно присъединяване както от жителите, по този начин и от неправителствените организации. По-малко са заявките от представители на бизнеса. Който и да е адресант на заявката, нашата задача е да му предоставим търсената информация, в случай че ни разрешава законът. Защото има и данни, които няма по какъв начин да се оповестяват обществено.

Постановявате ли отводи и на какво съображение са те, в случай че има такива?

За последните пет години Община Банско два пъти е отказвала да даде достъп до социална информация.Причините за това са, че в първия случай желаната информация е била предпазена загадка, планувана в закон, а във втория случай достъпът визира ползите на трето лице и то категорично е отказало даване на желаната социална информация.

Може ли да споделите най-често търсената информация от заявителите с какво е обвързвана?

Информацията е доста разнородна, само че постоянно се търси информация по отношение на подписани контракти и по отношение на културната стратегия на Община Банско. Хората са в правото си да се интересуват от всичко, обвързвано с активността на локалната власт. Точно това разбираме доста добре ние и се стараем постоянно да отговорим на упованията на заявителите. Нашата цел не е да търсим метод по какъв начин да не дадем дадена информация, която е общественозначима, а в противен случай – да сме сътрудник на жителите в нейното търсене и приемане.

Вие сте индивидът, който е най-запознат със ЗДОИ в Община Банско. Според Вас постановат ли се някакви законови промени, с цел да се регламентира и управлява още по-качествено целият този развой?

Законът е цялостен и обстоен, само че би трябвало да се намерения по какъв начин да се лимитират фиктивните претенции по ЗДОИ. Защото те лишават доста време и запас на администрацията. Вместо чиновниците да гонят дилемите си, те са натоварени с обработката на сходни заявки, чиято цел изобщо не е приемане на социална информация.

Трудно се стига до върха, в този момент сте там, ще се задържите ли на първото място измежду общините в страната?

Работата на Програма Достъп до Информация в областта на прозрачността и ценене на правата на осведоменост на гражданското общество е един самобитен коректив на властта.

В тази връзка позиционирането на Община Банско преди всичко измежду всички администрации в България е значимо достижение,за което ще продължим да работим и отсега нататък. И тук не е толкоз значимо да запазим безусловно първата си позиция, а да продължим да сме положителният образец за всички останали общински администрации в страната, да им демонстрираме, че можем и сме длъжни да сме потребни на жителите освен в областта на услугите, само че и във връзка с прозрачността и даването на информация.

Проектът Форум „ Достъп до информация “ се извършва с финансовата поддръжка на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Основната цел на план Форум „ Достъп до информация “ е усъвършенствана бистрота и отчетност на обществените институции. За прекачване към страницата, отдадена на плана,натиснете тук.

Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е наложително./aip-bg.org

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР