Голяма стъпка напред ще е, ако партиите научат урока си,

...
Голяма стъпка напред ще е, ако партиите научат урока си,
Коментари Харесай

Крум Зарков: Само с качествено ново мнозинство ще излезем бързо от кризата


Голяма стъпка напред ще е, в случай че партиите научат урока си, че нито едно корумпирано ръководство няма да бъде търпяно от българите, споделя зам.-шефът на Българска социалистическа партия Крум Зарков

Г-н Зарков, идната седмица стартира новият парламентарен сезон, само че в условия на продължаващи месец и половина митинги против ръководещите. Какво има намерение Българска социалистическа партия да предприеме, защото очевидно недоволството ще продължи, и то с нова мощ?

- Обикновено отговорът на този въпрос при започване на есенната пленарна сесия е, че ни следва бюджетна процедура. Тя трябваше да стартира още през август. Поискахме изключително съвещание на Народното събрание по въпроса, което беше бойкотирано от болшинството. Нищо градивно не може да чакаме да се случи в този парламент. Той ще бъде окупиран от обективен митинг още от първия ден на сесията и под напън държавното управление ще бъде насила да раздава пари не съгласно тяхната успеваемост, а да си купи още малко време. Всичко това чертае много черен сюжет и по тази причина нашата позиция е и остава Народното събрание да завърши активността си допустимо най-бързо. Правителството да подаде оставка и да се мине по конституционната процедура и да отиваме към избори. Колкото по-бързо се случи, толкоз по-навреме ще можем да вземем и ограниченията, които ще се постановат предвид на икономическите и обществените последствия от рецесията.

- Реално видяно, съгласно вас допустимо ли е до зимата да се провеждат и проведат предварителни избори?

- Кризата не може да е оправдание за политическо оцеляване. Едно държавно управление с безусловно изчерпано доверие, едно болшинство, което е тотално дискредитирано, всяко решение, което ще вземе, а тези решения ще са и тежки, ще бъде посрещнато на нож. И освен от нас като съпротива, само че и от хората, които ще би трябвало да ги извършват и ще носят в последна сметка следствията от тях. Затова и беше концепцията ни да не почива през август Народно събрание, а да работи.

Ако има нещо значимо и незабавно да се направи в този момент, можем да го сторим и имаме задоволително време в границите на няколко дни, в случай че би трябвало. В същото време настоявам, че колкото по-бързо бъдем с качествено ново болшинство, толкоз по-бързо ще излезем от рецесията. Защото всичко това, за което приказваме през днешния ден, ще го приказваме с още по-голяма тежест след няколко месеца.

- Социолозите дават много изравнени позиции сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Левицата подготвена ли е да ръководи?

- С огромна степен на сигурност мога да кажа, че идващият парламент няма да е като актуалният. Ще има партии, които няма да са към този момент в Народното събрание, ще има и нови. Важното е, че всички нови, които ще дойдат, в това число и тези, които ще бъдат избрани отново, ще са в качествено нова политическа конюнктура. Исканията на протестиращите ще бъдат чути и следствията от митинга ще отекват дълго време. А те са, че нито едно корумпирано и непочтено ръководство няма да бъде търпяно. Ако партиите научат единствено този урок, ще е огромна стъпка напред.

- Борисов, вместо да хвърли оставка, потегли да прави нова конституция и да привиква Велико национално заседание...

- Тази тематика се повдига от Борисов по две аргументи. Първата - да се печели време, чисто процедурно за държавното управление и болшинството, а втората да се всее ужас измежду жителите. Да не се знае какво тъкмо се случва. Няма да легитимираме тези процеси. Намираме сходно държание за извънредно безконтролно. Не може конституционните устои на нацията и главните ни права и свободи да бъдат употребявани като залог за нечие политическо оцеляване.

- Как тълкувате мълчанието на Движение за права и свободи по въпроса?

- Очевидно Движение за права и свободи схващат, че волно или несъзнателно ГЕРБ подвигат цената им и те няма да пропуснат шанса да се възползват. Всяка виновна политическа мощ би трябвало твърдо да съобщи: „ Не си играйте с главния закон на страната ". След 10 години законотворчество, в което ГЕРБ унищожиха каквото читаво имаше, най-сетне нападнаха и главния закон. Това би трябвало да спре.

- В момента в Българска социалистическа партия текат вътрешнопартийни избори за нов водач и сякаш не ви е толкоз до изключителни избори?

- Българска социалистическа партия е политическа мощ, която е претърпяла не един или два труса. Изправена е в този момент пред ново предизвикателство - да избере директно идващия си ръководител. Независимо от този избор и без значение по какъв начин ще завърши, партията най-малко от 2 година работи върху своя управническа визия и мисля, че от идейна позиция сме готови и имаме отговор на всеки един въпрос, който може да се зададе. От какво да се прави в областта на опазването на здравето през районното развиване до образованието. Дали сме задоволително безапелационни, ще каже българският гласоподавател. Ние също следим социологическите изследвания и не ги неглижираме, нито ги отхвърляме с лека ръка. Но не можем непрестанно да си слагаме ребуси и по отношение на тях да държим едно провалено ръководство на власт. Кой ще пристигна да ръководи е вторият въпрос. Първият е, че актуалните ръководещи би трябвало да си тръгнат. По втория въпрос има задоволително необятен консенсус сред политически сили, които са разнородни по своя темперамент, и той ще бъде решен след предизборна акция, след ясно декларирани позиции на партиите и след национален избор.

- Нинова, която е с най-големи шансове да бъде избрана отново, не се прояви като мощен опозиционен водач през миналите 4 година Като образец ще дам избора на Сотир Цацаров за началник на антикорупционната комисия, както и за основния прокурор Иван Гешев. И остана убеждението, че Българска социалистическа партия е беззъба съпротива.

- Корнелия Нинова има своите причини да изиска преизбирането си. На въпросите, които задавате, ще й се наложи да отговори и по време на акцията, която тече. Те ще й бъдат заложени и от други. Кои са причините й? Когато тя бе определена за водач, партията имаше 38 народни представители. Година и половина по-късно имаме 80 народни представители. Когато тя беше определена за ръководител, президент беше Росен Плевнелиев. Година по-късно за президентска двойка бяха определени Румен Радев и Илияна Йотова. Когато Нинова бе определена - нямахме кмет в нито един регионален град. Сега имаме подкрепени или излъчени от нас кметове в Перник, Благоевград и Русе. Дали може или можеше още?! Сигурно. Опитът, който Нинова натрупа, уповавам се, ще й бъде потребен и с цел да уплътни функционалността на Българска социалистическа партия първоначално като съпротива, а уповавам се до края на идващия й мандат - и в ръководството.

- Тогава кого виждате като съдружник при бъдещо ръководство? Ясно е, че никой няма да има болшинство. ГЕРБ споделят в никакъв случай с Българска социалистическа партия? А вие?

- Друг плюс на кандидатурата на Нинова е и твърдата и неизменима позиция, че няма да се коалира с ГЕРБ. Убеден съм, че огромна част от нашите партийни членове и симпатизанти не желаят сходна коалиция и не желаят такова съдействие. Когато приказваме за смяна на модела на ръководство и за почтено ръководство, то явно не може да стане със основателите му. По отношение на възможни обединения и съдействия в предстоящ парламент - в действителност в обстановката, в която се намираме, е прекомерно рано.

- Ще употребявате ли още веднъж инструмента " избор на съмнение " против държавното управление?

- Абсолютно всички парламентарни и извънпарламентарни законови способи за напън против държавното управление ще използваме. За да осъзнае то, че не може да остане повече на власт.

- Означава ли, че ще оглавите митингите?

- Никога не сме имали за упоритост да оглавим митингите.

- А да са включите по-активно?

- Заявяваме се интензивно като съпричастни, участваме и в София, и в страната. Съпричастни сме към едно общо национално придвижване, което има ясни претенции за оставка на държавното управление и на основния прокурор, само че зад него прозира нещо по-важно - ясно искане за честно ръководство. Към него се причисляваме.

Интервю на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР