Във висшето образование у нас липсва дългосрочна целеположена политика. Освен

...
Във висшето образование у нас липсва дългосрочна целеположена политика. Освен
Коментари Харесай

Проф. Миглена Темелкова: Във висшето образование липсва дългосрочна целеположена политика

Във висшето обучение у нас липсва дълготрайна целеположена политика. Освен това няма последователност и със промяната на един министър всичко стартира изначало. Затова през днешния ден митингът на университетите продължава. Това изясни в предаването „ Здравей, България " проф. Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите, ректор на ректор на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи.

„ Днес е ден на затворените порти на доста от университетите в страната. Затварят порти не толкоз поради възнагражденията, а поради политиката, която се води във висшето обучение през последните 3 години ", съобщи проф. Темелкова. „ Във висшето обучение липсва дълготрайна целеположена политика, която да знае къде желае да води българското висше обучение. Отдавна липсва и последователност сред министерските екипи. Със промяната на един министър всичко стартира изначало. Няма ги целите, които би трябвало да се реализират. Стратегия има, само че тя би трябвало да бъде материализирана в уместно законодателство, да има и последователност в него ", съобщи още тя.

Тя даде и образци. Според нея би трябвало политика за връзката сред обучение и бизнес. „ Много е мъчно да привлечеш специалисти от практиката в действителното образование. Бюджетите разрешават изплащането на алегорични хонорари, а един специалист, да вземем за пример от IT бранша, работи за близо 10 000 лв. месечно. Много е мъчно ", сподели проф. Темелкова.

Тя изясни, че няма връзка сред образованието и практиката. „ Няма алтернатива университетите да основават взаимни търговски сдружения с компаниите, с цел да затворят цикъла - просвета, обучение, процедура. Няма го тласъкът за компаниите ", разяснява тя.

„ Този митинг не е за заплати, а за политики, от които зависи висшето обучение и бъдещето на нацията ", сподели тя проф. Темелкова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР