Голяма гробница от средата на 3-ти век откриха пловдивски археолози

...
Голяма гробница от средата на 3-ти век откриха пловдивски археолози
Коментари Харесай

Гробница от средата на 3-ти век откриха в пловдивско село

Голяма гробница от средата на 3-ти век откриха пловдивски археолози на могилата " Малтепе " в Маноле, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на районен археологически музей - Пловдив доц.д-р Костадин Кисьов. 
Гробницата е на дълбочина 5 метра от върха на могилата. Тя е с размери 7 на 7 метра, а съгласно геофизичните измервания, е висока 4-5 метра. Досега в региона на Пловдив не е откривана гробница от подобен вид. Тя е построена от правоъгълни тухли в ъглите с ломени камъни, споени с бял хоросан. 
Интересното е, че сходно оборудване, като размери, като метод на създаване, като форма и структура е открит в императорска гробница, в римския град Виминациум, в днешна Сърбия, в която се допуска, че е заровен император Марк Аврелий Карин властвал от 283 до 285 година Могилата в Маноле надали е императорска, сподели Костадин Кисьов и допусна, че става въпрос за гробница на тракийски благородник, обвързван с ръководството на Филипопол, града метрополия на провинция Тракия.
За страдание огромна част от гробницата на " Малтепе " е разрушена от иманяри, тъй като се намира не в основата на могилата, а във върха, сподели шефът на пловдивския археологичесик музей и добави, че се надява иманярите да не са стигнали до гробната камера.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР