Голяма част от родителите, които са се обаждали на безплатните

...
Голяма част от родителите, които са се обаждали на безплатните
Коментари Харесай

Страхове и липса на мотивация: проблемите на ученици, учители и родители в пандемията

Голяма част от родителите, които са се обаждали на безплатните горещи телефонни линии на Министерството на образованието и науката (МОН) за психическа поддръжка по време на пандемията, са изразили терзания за онлайн образованието на децата им. Те са се тревожили и за неналичието на мотивация за учене, поведенчески проблеми и спорове в фамилията, имали са и страхове за здравето. Половината от позвъняванията на откритите през образователните 2019/2020 и 2020/2021 години шест телефонни линии в цялата страна са от родители, останалите са от възпитаници и учители - това демонстрира предоставена на " Дневник " информация на МОН. Средно дневно са регистрирани сред 5 и 10 позвънявания на една телефонна линия.

Просветното министерство предложи за трети път безвъзмездни горещи телефонни линии за нуждаещите се възпитаници, родители, учители и непедагогически експерти, уплашени от пандемията от COVID-19.

На тях повече от 40 учебни психолози дежурят непринудено в шест регионални центъра в страната, с цел да отговорят на терзанията и демотивацията за учене в онлайн среда, да спомагат при депресивни положения в резултат на дългата изолираност и при акомодацията към присъствените занятия след нескончаем образователен развой от отдалеченост. Специалистите могат да окажат психическа поддръжка също за превъзмогване на страха от вируса или при загубата на близки хора, изясни пред " Дневник " Татяна Предова, лекар по логика на психиката и държавен специалист в дирекция " Приобщаващо обучение ", която дава отговор за организацията на линиите.

Онлайн и съвещания онлайн с нуждаещите се

Организацията за даване на психическа поддръжка е основана взаимно с районните ръководства на образованието, районните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение и шефове на учебни заведения.

Освен доброволците - учебни психолози, на позвъняванията при нужда ще реагират също техни сътрудници от Националната мобилна група за психическа поддръжка към МОН, които към този момент 10 години работят и се образоват за работа в рецесии, изясни Предова.

По думите й, при предходните телефонни линии, когато имаше доста случаи на умряли от Коронавирус учители, психолозите от мобилната група са пътували непосредствено до местата, с цел да работят с задачите учебни общности по отношение на тези загуби. " И в този момент има боязън от вируса у някои учители и деца да се върнат в действителна образователна среда. Това са все положения, които ще бъдат отработвани на линията ", добави Предова.

Тя изясни, че следващите горещи телефонни линии са открити точно в този момент, малко след началото на четвъртата Коронавирус вълната, с цел да посрещнат последствията от напрежението, да могат се да предотвратят и последствията от адаптационния интервал при децата, които към този момент на са онлайн, а минаха в действителна образователна среда. " И защото линиите допускат активизиране на един в действителност сериозен потенциал от експерти, го реализираме за трети следващ път с наблюдението, че се е появила към този момент такава нужда ", уточни психологът.

По нейни наблюдения позвъняванията от последните дни са непосредствено в психическата проблематика, за разлика от предходните телефонни линии, когато възпитаници и родители са търсели информация за организацията на образователния развой. Сега проблемите са свързани с демотивация на децата, с по-трудна акомодация, с по-голяма сензитивност, когато към този момент са в действителната учебна среда.

Осъзнаваме, че е значимо общественото другарство и децата да са сред връстниците си, тъй като през техните страсти усвояват и образователните познания и това в действителност им липсва в онлайн средата.
 Татяна Предова,
лекар по логика на психиката, държавен специалист в дирекция

Допълнителна поддръжка се постанова или по преценка на психолога, или в случай че обаждащият съобщи, че не му е задоволителна консултация по телефона и желае да продължи да работи дълготрайно със експерт, изясни Предова и означи, че при предходната линия повече от 50% от случаите са били насочвани да продължат да работят с психолог.

Какви са най-честите недоволства

Линиите на МОН бяха открити за първи път при първата вълна при започване на 2020 година, след което - през октомври 2020 година

Въпросите, задавани от родителите, са свързани най-много с способи за справяне с напрежението и напрежението в обстановка на изолираност и със страхове за здравето на околните им. Потърсени са препоръки по отношение на поведенчески проблеми в фамилиите , които са съветвани и от експерти на Дружеството на психолозите в България. Обсъждани са въпроси, свързани с спорове в фамилиите , като деца и близки са ориентирани към избрани институции, които да окажат помощ в разрешаването на споровете.

Поставени са проблеми, свързани с неналичието на мотивация за учене в електронна среда, както и за наблюдаващи се отрицателни промени в държанието на децата по отношение на родителите и други членове на фамилията в резултат на продължителното образование от разстояние в електронна среда. Децата с такива проблеми са ориентирани и към услугите на центровете за психическа поддръжка и към други обществени услуги в общността.

За терзанията за образованието на децата им, родителите се разделят на две противоположни групи - една част от тях са изразили виждане, че образованието от разстояние в електронна среда не е дейно и че не може да замести присъственото, а друга част - че присъственото образование е рисково и желаят да схванат какви са разновидностите децата им да се образоват от разстояние в електронна среда.

Имало е и позвънявания на родители, които са обезпокоени, че децата им не получават задоволително поддръжка в новото си учебно заведение, в което са траяли образованието си, и не се оправят с образователния развой. Те са ориентирани към районните екипи за поддръжка за личностно развиване на децата и учениците със специфични просветителни потребности към районните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение.

Има постъпили позвънявания от хора със страхове за живота по отношение на това, че са диагностицирани с COVID-19, както и от други, които след изкарано заболяване се опасяват да се върнат в учебно заведение. Търсена е и поддръжка по отношение на умряли учители. " В предишния интервал починаха доста учители, което натовари системата и я стресира неизбежно ", разяснява Татяна Предова пред " Дневник ".

В международен мащаб над 13% от децата на възраст 10 - 19 години са наранени от разстройства в психологичното здраве в пандемията, отбелязва неотдавнашен. Към октомври 2020 година пандемията е нарушила или блокирала сериозно значими услуги за запазване на психологичното здраве в 93% от страните по света.
Телефоните работят от понеделник до петък от 8.30 до 16.30 часа. Те са отворени за всички възпитаници, родители, педагогичен и непедагогически експерти от цялата страна:

Препоръчително е да се употребяват телефонните номера в най-близкото обитаемо място. Така при преценка психолозите могат да насочат нуждаещите се хора към услуги за поддръжка в общността. Планирано е телефонните линии да са отворени до 31 март 2022 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР