Голяма част от личните лекари абдикират от своите задължения. Това

...
Голяма част от личните лекари абдикират от своите задължения. Това
Коментари Харесай

В Covid-отделенията недостигът на хора създава опасност за болните

Голяма част от персоналните лекари абдикират от своите отговорности. Това се случва най-много, когато схванат, че пациентът е с Covid-19, тогава изрично отхвърлят да го преглеждат.

В множеството случаи пациентите се „ лекуват “ по телефона, отдалечено. Няма кой да им разчете рентгеновите фотоси, в случай че са направени такива, няма кой да ги преслуша. Това описват в “Късното шоу ” на Радио София  медицинските сестри Мая Илиева и Веселина Ганчева .

" Когато един пациент има потребност, би трябвало да бъде разпитан, прегледан, преслушан. Това го знае всеки, който и да попитате на улицата “, разясняват медицинските сестри. Не единствено парите, когато би трябвало да се вземат и да се дадат на някого, са причина да си на първа линия, а тъй като специалността ти е такава и това ти е вменено по закон ", споделят още сестрите.

Прехвърлянето на топката: „ Отидете и намерете пулмолог “

Прехвърлянето към пулмолозите не е решение, тъй като те в България, както всички останали експерти, останаха прекомерно малко и достъпът до тях е мощно стеснен, просто тъй като не могат да смогнат с размера на работа.

“Така се завъртаме в един циничен кръг - хората идват, обяснявайки какво са чули по малкия екран, че има задоволително кревати. Да, кревати има, само че те не са съобразени с броя на сътрудниците, които са останали да работят в тези отделения, нито с кислородните точки. За това никой не приказва. Всъщност, се оказва че в отделенията кревати има, само че О2 за всички кревати няма , което е цялостен парадокс ”, считат сестрите.

Недостиг на О2

Според сестрите една от аргументите смъртността от Covid-19 при нас е толкоз огромна, тъй като О2 не доближава на всички места. В старите кислородни системи не са заложени толкоз огромни дебити. При това свръхпотребление, каквото има сега. Започват да избиват системите.

„ От две години сигнализираме, само че никой не ни чува - останаха доста малко медицински сестри. Знаем, че ни плюят и в множеството случаи има за какво. Защото получават едно неприятно отношение “, споделят сестрите. Медицинските чиновници описват, че сътрудниците им физически не устоят.

„ Не може една сестра да се грижи за тридесет индивида и това да е качествено. За никакво качество не можем да приказваме. То няма грижа, единствено наличие към този момент. Гледаме по малкия екран, по какъв начин в Чехия се афишира бедствено състояние, когато една сестра се грижи за петнайсет души и болните се транспортират в Германия и Полша за лекуване. Тук считаме, че една сестра е матрос и ще издържи системата. Колко още си мислите, че ще издържи. И не се взимат никакви ограничения, това е цялостният парадокс “, разясняват те.

Абсурден е и 12-часовият работен ден .

„ Covid-пътека има към този момент. Както знаете, всички лечебни заведения в България са търговски сдружения и те няма от какво друго да се устоят. В момента това е единствената здравна пътека, която докарва приходи до всички лечебни заведения, защото останалите пътеки са замразени. Плановият банкет е спрян. За да може личният състав да си получи заплатите и лечебните заведения да си заплащат консумативните разноски, това е единственият метод те да имат някакви средства ”, споделят те.

Още за финансовия аспект на Covid обстановката и по какъв начин протича един12-часов работен ден, чуйте в диалога .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР