Голяма част от жителите на родопското село Црънча работят в

...
Голяма част от жителите на родопското село Црънча работят в
Коментари Харесай

Тревожно: Десетки гурбетчии от Родопите изкараха карантина и пак заминаха в чужбина

Голяма част от жителите на родопското село Црънча работят в чужбина. След рецесията те се прибраха в България, само че в този момент се оказва, че са решили да отидат още веднъж в страните, в които работят - Англия, Германия...

"Във Англия имаме 74 индивида, които към този момент са отпътували, 35 са в Германия, в Гърция - 6, в Нидерландия - 7. Върнаха се от Германия, изкараха карантината и всички отново отпътуваха. 18-20 индивида до края на май ще тръгнат за Англия ", изясни кметът на с. Црънча Недко Хаджиев в "България заран ".

По думите му всеки човек се тормози за здравето си, само че решението е чисто икономическо. Хората са се потвърдили на работните си места там, получили са предложения и е трябвало да заминат да работят, не са имали избор, уточни той.

"Всеки се тормози за препитанието на фамилията, на децата, и хората си потеглиха. Те са в селскостопански региони, не са в огромните градове, където има пикове. Те са повече по полетата ", добави Хаджиев пред Bulgaria ON AIR.

"Тук под карантина имаше 24 индивида, изтекоха им периодите, още шестима има под карантина. Не е имало признаци до този миг, нямаме инфектирани, естествен е животът тук ", показа още кметът на Црънча.

От думите на Недко Хаджиев стана ясно че в Црънча и близките села основният занаят е бил тютюнопроизводството, само че сега единствено едно семейство сее тютюн. Причините са изкупните цени невключването на тютюнопроизводството в европейските дотации и други. Хората получават едвам 3-4 хиляди лв. за тежкия труд, който поставят цялостен сезон и поради това са се отказали.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР