Голяма част от европейските държави не са прави експеримент с

...
Голяма част от европейските държави не са прави експеримент с
Коментари Харесай

Евро опит: В Ирландия машините за гласуване отидоха за скрап, Германия ги забрани с Конституционният съд


Голяма част от европейските страни не са прави опит с машинно гласоподаване

Дебатът за машинното гласоподаване още веднъж повдига тематиката по какъв начин се гласоподава по света и в Европа. На Стария континент модата с машините завърши преди да е почнала – в огромната си част страните, които са пробвали да вкарат машинен избор, след това са го отричали с претекста за незадоволителна сигурност.

Голяма част от континента в никакъв случай не е обсъждал съществено да се смени метода на стартиране на глас. Това включва страните Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Англия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция и Исландия.

Няколко са страните, които пробваха електронния метод, само че най-после надделяваха паниките за надеждността. Румъния и Норвегия да вземем за пример направиха проби през 2003, само че изоставиха концепцията.

Финландия е една от дребното в Европа, които пробваха да се доверят на машините. Това обаче завърши бързо, защото анализите демонстрираха, че рисковете надвишават изгодите. Франция опита да вкара електронен избор и то единствено за жителите си, които гласоподават в чужбина, само че и това завърши бързо. 

През 2005 година Германия също реши да вкара машинен избор, през 2009 година обаче той беше анулиран с решение на Конституционния съд и бе оповестено, че това гласоподаване е противоконституционно. 

Друга страна в Европа, която отхвърли машинния избор след къс опит е Ирландия. Ирландците подходиха много коренно и изпратиха машините си за скрап. Страната стартира машинния опит през 2002 с концепцията през 2004 да се премине към всеобщо гласоподаване с устройства. Промени в Изборния кодекс на страната осигуриха пари за закупуване на устройства за гласоподаване за цялата страна. След години на съмнения какво да се направи с тях обаче след острата социална и политическа реакция анти машините, през 2009 година концепцията беше заровена, а през 2010 – устройствата бяха нарязани.

Холандия също опита машинния избор и го анулира през 2007 година, заради висок риск. 

Машини се употребяват в Белгия, само че единствено в една от 11 провинции в страната.

Извън Европа обстановката не е доста по-различна. В Съединени американски щати да вземем за пример 93% от гласоподавателите гласоподават на хартия.

[article=87871]

В Канада тематиката е била подлагана на разискване през годините, само че в последна сметка е преценено, че е по-добре да се гласоподава с бюлетини.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР