Голям зоопарк се очаква да настане с новия бюджет, обут

...
Голям зоопарк се очаква да настане с новия бюджет, обут
Коментари Харесай

Седмицата: Тигър или плъх е бюжетният лъв“ Асен Василев

Голям зоопарк се чака да настане с новия бюджет, обут в старите долни гащи на „ царя на държавната хазна “ Асен Василев. Самият той – съпредседателят на Политическа партия, персонално се счита за същински лъв в бюджетирането. След като меракът му непроменяемо и безусловно той да е финансовият министър най-малкото в първата част от ротационната власт с ГЕРБ, беше главното условие, с цел да я има тая сглобка. Даже и финансов вицепремиер искаше да е, а като не е – отново се държи като подобен. Ако единственият сега вицепремиер Мария Габриел му е от едната страна на премиера Николай Денков, то Асен Василев му е все лепнат от другата. Не че е с цел да го държат по този начин изкъсо Денков, щото тая работа я прави другият партиен съпредседател Кирил Петков – яхнал е някогашният министър председател откъм гърба настоящия, та най-малкото да му диша във врата.

Друг е зоопаркът - просто Асен е окупирал бюджета Ни все едно като джоба Си. Шава си вътре с пръсти и брои „ черни пари за бели дни “, по този начин да се каже. Че то бели не останаха, раздадоха ги за изборна декорация, все едно всеки ден е Коледа. Ама то май е по този начин, откакто коледите са по-рядко от изборите в последните няколко години.

И сега отново е Коледа, нищо че в края на изминаващата седмица посрещнахме Джулай Морнинг. Седи Асенчо под елхата и ни написа неговата „ коледна приказка “. Нищо повече: всичко е от хартиено – по-хартиено.

Аха, знайно е че бюджетът се натаманява на места, че то това не е немски трен та да идва тъкмо по разписание. Но чак пък такова приспособяване, нагодяване, напасване даже и с японските влакове-стрели не се получава.

На Асен Василев обаче всичко точ в точ му се получава – къса и лепи, реже и крои. Така де, що пък не – като всичката му работа е на хартия. Даже на тоалетна хартия, че е по-мека и по-удобна за тия задни работи.

Та по този начин: на финансовия министър (трети път) разходната част му е подготвена, в този момент остава да си измисли от кое място ще му се изпълни приходната. Като пълненето е все " по-приказно “. Е, след това Асенчовата приказка отива в Народното събрание, там да се оправят какви ще ги описват на данъкоплатците с тия несъществуващи цифри. Тая аритметика дето след това пък държавното управление би трябвало да я употребява, та да се заплащат всякакви работи.

Ама по този начин е когато финансовият ти министър е просто хартиен плъх – дето значи човек, без всевъзможен удобен опит. На който обаче в джоба, в персоналния му джоб, не дрънкат единствено семки и бонбонки.

Така е и когато финансовият ти министър, с цел да му дрънкат повече несемки и небонбонки, приказно се показва за стопански тигър – термин, употребен за някоя страна (не за сегашната нашата недържава), която се намира в внезапен стопански напредък, който нормално е съпроводен от осезаемо повишение на виталния стандарт.

А действително същят ти финансов министър е книжен тигър – оня другия термин, дето се отнася до нещо или някой, който твърди или наподобява мощен или застрашителен, само че в действителност е неефикасен и некадърен. Още по-реалното в действителност е тигър-касичка, като тия куче-касичките, знаете ги.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР