Голям пробив беше обявен от американски учени в надпреварата за

...
Голям пробив беше обявен от американски учени в надпреварата за
Коментари Харесай

Светът няма да е същият, пробив в ядрения синтез

Голям пробив беше разгласен от американски учени в конкуренцията за основаване на технология за нуклеарен синтез, предава Би Би Си.

Физиците преследват тази цел от десетилетия, защото тя дава обещание евентуален източник на на практика неограничена чиста сила.

Във вторник учени потвърдиха, че са преодолели огромната преграда – произвели са повече сила при опит за нуклеарен синтез, в сравнение с са подали.

Експериментът е извършен в Националната лаборатория „ Лорънс Ливърмор ” в Калифорния.



„ Това е историческо постижение… през последните 60 години хиляди учени са съдействали за това начинание и беше нужна същинска визия, с цел да стигнем тук ”, разяснява шефът на лабораторията доктор Ким Будил.

Ядреният синтез е „ свещеният граал ” на производството на сила. Това е процесът, който зарежда Слънцето и другите звезди.

Той работи, като двойки леки атоми се съединяват в по-тежък, като освен това „ обединение ” се освобождава голямо количество сила. Процесът е противоположният на нуклеарното разделяне, при което тежките атоми се разделят, употребявано в актуалните атомни електроцентрали.

Ядреният синтез може да създава доста повече сила за сметка на напълно дребни количества краткотрайни радиоактивни боклуци.

Но до момента процесът изискваше толкоз високи температура и налягане, че на процедура нужната сила беше по-голяма от получената.

Количеството сила, генерирано в последния опит, е малко - задоволително, с цел да загрее няколко чайника с вода. Но научният пробив е голям.



Това е стъпка към свят без енергийни проблеми, задвижван от термоядрен синтез.

Сега следва опитът да бъде още един и технологията би трябвало да бъде доста усъвършенствана преди да доближи до елементарните консуматори.

Този опит коства милиарди долари. Но обещанието за източник на чиста сила е мощен тласък за превъзмогване на провокациите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР