Голям пожар в пренаселен бежански лагер за рохинги в Южен

...
Голям пожар в пренаселен бежански лагер за рохинги в Южен
Коментари Харесай

Пожар в бежански лагер остави хиляди без покрив

Голям пожар в претъпкан бежански лагер за рохинги в Южен Бангладеш през вчерашния ден остави хиляди бежанци без покрив, заяви Асошиейтед прес, като се базира на противопожарните служби и Организация на обединените нации.

Няма данни за потърпевши при пожара в лагера Балухали в окръг Кокс Базар, сподели Емдадул Хак, представител на противопожарните сили.

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в Бангладеш написа в Туитър, че в битката с огъня са се присъединили доброволци от бежанците-рохинги от Мианма, а Организация на обединените нации и сътрудниците й са дали поддръжка.

Над 1 милион рохинги са избягали от Мианма в Бангладеш през последните десетилетия, в това число 740 хиляди, които пресякоха границата след август 2017 година, когато армията в Мианма стартира брутални репресии против тях.

Ситуацията в Мианма се утежни още повече след военния прелом през 2021 година, а опитите за завръщане на бежанците са безуспешни.

Миналата година Съединени американски щати обявиха, че репресиите против рохингите в Мианма съставляват геноцид, откакто американските управляващи потвърдиха сведенията за всеобщо принуждение против цивилни от страна на армията в границите на систематична акция против етническото малцинство. Рохингите, които са мюсюлмани, са изправени пред необятно публикувана дискриминация в Мианма, която има будистко болшинство. На множеството от тях там е отказано поданство и редица други права.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР