Голям е интересът към кампанията за превенция на репродуктивното здраве,

...
Голям е интересът към кампанията за превенция на репродуктивното здраве,
Коментари Харесай

Голям интерес към безплатните прегледи за репродуктивни проблеми в Пловдив

Голям е ползата към акцията за предварителна защита на репродуктивното здраве, която започва община Пловдив. Още в първите дни за безвъзмездни прегледи са се записали 10 души, заяви за TrafficNews доктор Евелина Славчева, шеф на Диагностично-консултативен център I, където се организира скринингът.

До 15 декември искащите да бъдат изследвани гратис могат да се запишат, като изтеглят нужните документи от уеб страницата на общината и ги донесат в канцеларията на ДКЦ І – Пловдив.

Кампанията е ориентирана към мъже и дами на възраст до 35 години и за нея са планувани 15 хиляди лева от общинския бюджет, които ще обзет 180 искащи. Скринингът включва прегледи за дамите при експерт акушер-гинеколог с взимане на цитонамазка и проучване на Антимюлеров хормон, а за мъжете обзор при уролог за съществуване на варикоцеле, проучване на спермограма по критериите на СЗО и виталност на сперматозоидите.

„ Създали сме организация. Още в деня, в който хората донесат документите, могат да изберат експерт и да си запишат час за обзор на регистратурата”, уточни доктор Славчева.

Препоръката към мъжете е да имат полово самоограничение от 2 до 5 дни преди предоставяне на семенна течност за спермограма. В рамките на този интервал резултатите са най-обективни. Изследването на Антимюлеров хормон при дамите стана с взимане на венозна кръв в лабораторията на ДКЦ-то. Този хормон е одобрен и необятно употребен в практиката маркер, отразяващ овариалния запас.

Извършените прегледи се записват в амбулаторен лист. При нужда от коментар на резултатите, пациентите още веднъж могат да изберат експерт от Диагностично-консултативен център I. Този второстепенен обзор обаче би трябвало да се заплати, защото не е финансиран по програмата.

„ Животът е много под напрежение. Младите хора заживяват дружно и подписват брак в по-голяма възраст. Първо градят кариера и по-късно се замислят за деца. И това се отразява на репродуктивното здраве на пациентите. Така че изрично имаше потребност от сходна програма”, добави доктор Евелина Славчева.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР