Големият европейски режисьор Фолкер Шльондорф се увенча с наградата за

...
Големият европейски режисьор Фолкер Шльондорф се увенча с наградата за
Коментари Харесай

Фолкер Шльондорф с наградата за цялостен принос

Големият европейски режисьор Фолкер Шльондорф се увенча с премията за повсеместен принос към киното и литературата поради голямата вътрешна сила, просветеност и пристрастеност, с които одухотворява и придвижва на екран едни от най-значимите литературни персонажи на всички времена. Шедьоврите на писатели като Макс Фриш, Гюнтер Грас, Хайнрих Бьол, Роберт Музил, Маргарет Атууд и Марсел Пруст живеят втори живот с помощта на неговата продуктивна и неизтощима фикция.

Известният с фразата „ Киното е светлина, сянка, придвижване “ режисьор е измежду най-изтъкнатите фигури на европейското кино, спряган като един от основоположниците на „ новата вълна” в немската кинематография. Любовта му към литературната класика ражда знакови акомодации на огромен екран като „ Тенекиеният барабан”, „ Изгубената чест на Катарина Блум”, „ Хомо Фабер”, „ Горски цар”.

Шльондорф дойде в България през вчерашния ден, с цел да се срещне с българската аудитория и да стане очевидец на панорамата на негови филми в границите на CIneLibri 2017.

Три превъзходни екранизации под негова постановка можем да гледаме до края на фестивала: „ Историята на прислужницата “ по дистопичното произведение на Маргарет Атууд, „ Хомо Фабер “ по емблематичния разказ на Макс Фриш и „ Една обич на Суан “ по монументалната творба „ По следите на изгубеното време “ на Марсел Пруст.

На среща при президента на България Румен Радев през вчерашния ден беше израелският публицист Давид Гросман, който също гостува у нас по покана на CIneLibri. Тази вечер от 19:00 ч. носителят на интернационалната премия „ Ман Букър “ 2017 ще показа романа си „ Един кон влезнал в бар “ в книжовен клуб „ Перото”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР