Големият български писател Кольо Николов е починал на 82-годишна възраст

...
Големият български писател Кольо Николов е починал на 82-годишна възраст
Коментари Харесай

Отиде си големият български писател Кольо Николов

Големият български публицист Кольо Николов е умрял на 82-годишна възраст в болница в Холивуд на 16 юли, заяви Красимир Лозанов, базирайки се на информация от Ваня Крамер.
Прочетете още
" Ако би трябвало да обобщим приноса на Кольо Николов в българската прозаичност от 60-те и 70-те години, можем да стартираме с това, че той бе един от първите, които отвориха път на всекидневната (специално младежката) тирада, с нейните жаргони и идиоми, със словесните й структури и иманентна опозиционност на официалността. "

Това написа за прозата на Кольо Николов проф. Симеон Янев в своя обширна литературноисторическа публикация.  Преди две години " Жанет 45 " издаде превъзходната книга на Кольо Николов " Котаракът на Рей Бредбъри. 100 описа за Лос Анджелис ", оказала се и негова последна.

Кольо Николов е роден на 25 май 1941 година в пловдивското село Крумово. Работи във вестниците „ Народна юноша “ и „ Студентска естрада “, БНР и Българска национална телевизия. През 1976 година дружно със брачната половинка си отпътува на екскурзия в Италия с ясното желание да не се завръща в България. Успяват да стигнат до Ню Йорк, където живеят до 1979 година Кольо Николов не стопира да написа. Изпраща и на издателства, само че не получава отговори. Пише писма на най-известните американски писатели от това време – Джеръм Селинджър, Рей Бредбъри, Кърт Вонегът, Джон Чийвър. Получава отговор от Бредбъри, който го поучава да си откри книжовен сътрудник и го твърди, че може да разчита на рекомендациите му. А Кърт Вонегът му написа в детайли писмо критика и даже ползва чек от 100 $.

По време на посещение на българска писателска делегация в Ню Йорк, той се среща с Любомир Левчев и уговаря с него завръщането си в родината без последици. В България през 80-те години Николов работи в Кукления спектакъл в София и издава петте книги, написани в Съединени американски щати. След измененията в България Кольо Николов се връща оттатък океана. От 1993 година живее във Вирджиния, а при започване на века се трансферира в Холивуд, Лос Анджелис. Работи неспециализирана работа – като продавач в дрогерии, като куриер, като бензинджия. През 2004 година се принуждава да продаде писмото от Вонегът, с цел да оцелее. Взима 3000 $ за него. Но е персонален другар с Рей Бредбъри.

Екипът ни сервира най-искрените си съболезнования на фамилията и околните на писателя. 

Поклон!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР