Големите вериги за търговия на дребно в Турция обявиха последователни

...
Големите вериги за търговия на дребно в Турция обявиха последователни
Коментари Харесай

Одрин чака юруш на българите: Ударно смъкват цените в Турция в този ден

Големите вериги за търговия на дребно в Турция оповестиха поредни акции за отстъпки след апелите на президента Реджеп Тайип Ердоган и министъра на търговията Йомер Болат да подкрепят съвместни старания за облекчение на тежестта върху потребителите и ограничение на възходящите разноски за живот на фона на високата инфлация, съобщи Марица.

Много компании от разнообразни браншове на търговията на дребно, в това число облекла и бяла техника, се чака също да се вслушат в апела и да понижат цените, с цел да поддържат битката с инфлацията.

Миналата седмица министърът прикани супермаркетите да понижат цените си, като означи, че управляващите са разкрили несъразмерни нараствания на цените, случайни и нечестни практики и струпване на запаси при някои артикули.

Длъжностни лица организираха срещи с търговците на дребно на храни и ускориха инспекциите в този бранш, съобщи Болат.

„ Очакваме огромни отстъпки от всички супермаркети по случай 100-годишнината на нашата република на 29 октомври. “

Представители на сектора дадоха отговор на апела на министъра, като обявиха, че няма да покачват цените или даже ще понижат цените на някои артикули до 30 на 100.

Ердоган повтори значимостта на акцията в понеделник и прикани всички предприятия, изключително веригите хранителни магазини, да допринесат за битката с инфлацията, която набъбна до над 61% през септември и се чака да нарасне още повече към края на годината.

„ Приканвам всички наши предприятия да поддържат битката против инфлацията и разноските за живот с отстъпките, които ще създадат “, добави той.

Пазарът за търговия на дребно с храни в Турция има обща стойност от 1,6 трилиона TL ($58 милиарда) към края на 2022 година, съгласно данни на Асоциацията на търговците на дребно.

Най-големите вериги супермаркети и колоси в търговията на дребно в Турция бързо дадоха отговор на апела на държавното управление, обещавайки обилни отстъпки за разнообразни артикули.

" БИМ " разгласи понижения до 50% на 500 продукта през октомври. Компанията акцентира уговорката си да поддържа борбата на нацията против инфлацията, като в същото време подсигурява достъп на потребителите

до съществени артикули без смяна на цените.

" Мигрос " съобщи, че цели да увеличи покупателната дарба на потребителите, като разкрие проекти за предложение на отстъпки, вариращи от 20% до 50% за над 15 000 продукта от 12 октомври до края на

ноември.

" A101 " съобщи, че прави най-малко 50% отстъпки за най-малко 1000 продукта на ден през цялата година и даде обещание постоянни понижения на цените във всички категории в поддръжка на напъните за ограничение на

инфлацията.

" Шок " се причисли към акцията, като разгласи самодейност за понижаване на цените на 1000 продукта с до 50% през октомври, с цел да способства за напъните в страната.

Производителите на мебели също се причислиха към акцията и замразиха цените си до края на годината.

Председателят на Федерацията на асоциациите за мебели (MOSFED), Ахмет Гюлеч, разгласи, че компаниите единомислещо са решили да не усилват цените на дребно за всички категории мебели до края на 2023 година

Индустрията има над 45 000 производители, 50 000 магазина и близо 500 000 чиновници. Над 80% от мебелната промишленост в Турция е локално произвеждане.

„ Ние имаме вяра, че това решение за поддръжка на политиките против инфлацията и разноските за живот ще облекчи тежестта върху хората, които възнамеряват сватби или обмислят ремонт на дома “, заключи Гюлеч.

Годишната инфлация в Турция се форсира от 58,9% през август до 61,5% през септември. Според днешния курс на Българска народна банка лев се разменя за 15 турски лири, а лира се разменя за 6.65 ст.

Цените на храните и безалкохолните питиета в Турция се покачиха с 3,3% на месечна база за годишно нарастване от 75,1%.

Цените на домакинската техника и облеклото са се повишили надлежно с 63,7% и 32,5% на годишна база.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР