Годишната пресконференция на Путин с послание: Русия – лидер в

...
Годишната пресконференция на Путин с послание: Русия – лидер в
Коментари Харесай

Годишната пресконференция на Путин с послание: Русия – лидер в икономиката и равен партньор на международната срена

Годишната конференция на Путин с обръщение: Русия – водач в стопанската система и еднакъв сътрудник на интернационалната срена
Опасността от нуклеарна война, спорът с Украйна, руско-американските връзки, православното разделяне и стопанската система на страната бяха измежду водещите тематики на огромната годишна конференция на съветския президент Владимир Путин.

На годишната си 14-та огромна конференция съветският президент Владимир Путин съумя да отговори на въпросите на 53 публицисти в продължение на 3 часа и 43 минути, с три минути по-дълго, в сравнение с през 2017 година

16 от тях съставляват съветските федерални медии, 17 - районни, 8 - задгранични. 18 блока от въпроси засегнаха вътрешните работи на Руската федерация, 5 - стопанската система, 15 - интернационалните проблеми, 2 - околната среда, а един въпрос беше персонален. Президентът получи и една покана - да пристигна да покара ски в Карачаево-Черкезия и да даде няколко указания.
 14-та годишна конференция на Владимир Путин, траяла 3 ч. и 43 мин. с 1 702 медии 14-та годишна конференция на Владимир Путин, траяла 3 ч. и 43 мин. с 1 702 медии / БГНЕС
Пресконференцията се организира в Международния търговски център при рекорден брой упълномощени медии – 1 702.

С най-краткото време - 1 час и 35 минути – е била първата среща на Путин с публицисти през 2001 година Пресконференцията през 2008 година е най-дълга - 4 часа и 40 минути. От 2004 година диалогът сред президента и публицистите се организира годишно повече от три часа, предходната година – за 3 часа и 40 минути.
 Путин отговори на въпросите на 53 публицисти Путин отговори на въпросите на 53 публицисти / БГНЕС
Началото бе обещано с въпроси по отношение на опасността от нуклеарна война.

„ Опасността от експлоадирането на нуклеарна война се подценява “, съобщи съветският президент.

Според него, в случай че сходен спор възникне, това може да „ докара до крах на цялата цивилизация, а може би и цялата планета “.

Стопанинът на Кремъл акцентира, че това е сериозен въпрос и изрази страдание, че нараства наклонността от подценяване на нуклеарната опасност.

Развитието на районите от Далекоизточния федерален регион остава едно от основните посоки за Русия, съобщи президентът.

"Няма подозрение, че развиването на регионите в Далечния Изток е една от основните области в развиването на страната. Това е нашият главен приоритет в Далечния Изток, това ни дава спомагателни конкурентни преимущества. Със сигурност ще развием корабостроителния клъстер, ще продължим да построяваме корабостроителницата във Владивосток", сподели президентът.

Путин изясни, че по отношение на Далечния изток има набор от ограничения за поддръжка на инфраструктурата, пристанищата, летищата и поддръжка за износа, в това число и на първо място на енергийния експорт.

По настоящия сега въпрос за руско-украинския спор Путин съобщи, че Русия не попречва прекосяването на кораби, в това число военни, в Керченския пролив.
 Мостът над Керченския пролив, свързващ Русия с Украйна Мостът над Керченския пролив, свързващ Русия с Украйна / БГНЕС
Русия е подготвена да се придържа към договореностите по правния статус за Азовско море и Керченския пролив и няма да предприеме никакви едностранни дейности, подсигурява съветският президент.

Коментирайки последните течения в руско-американските връзки, Путин съобщи, че съгласно него новите наказания на Съединени американски щати демонстрират, че Вашингтон продължава да утежнява връзките с Москва.

"Както виждаме, Вашингтон продължава да се стреми към по-нататъшно утежняване на двустранните връзки." Отново повтаряме, че извънтериториалните наказания на Съединени американски щати са нелегитимни и, както Вашингтон от дълго време е уверен, неефикасен външнополитически инструмент ".
 Получаването на Тръмп от Путин на футболната топка от Световното състезание по футбол на срещата на върха в Хелзинки Получаването на Тръмп от Путин на футболната топка от Световното състезание по футбол на срещата на върха в Хелзинки / БГНЕС
Президентът съобщи, че не знае ще има ли среща сред него и американския президент Доналд Тръмп, само че той е подготвен за нея.

Путин разяснява болния за всички православни християни в Русия въпрос за даване на автокефалия на Украинската православна черква. Той, както по-рано, осъди основаването на Украинска православна черква, самостоятелна от Москва. Православните епископи сътвориха новата украинска черква на исторически синод в Киев в събота, слагащ завършек на повече от 300 години московско господство. Решението беше приветствано от американския и украинския президент Петро Порошенко.Но Путин жигосах решението като "очевидно нарушаване на религиозните свободи".

Създаването на църквата пристигна след историческо решение на патриарх Вартоломей I от основаната в Истанбул Вселенска патриаршия, да прогласи украинската черква за самостоятелна от Руската православна черква.
 Патриархът на Вселенската патриаршия Вартоломей I Патриархът на Вселенската патриаршия Вартоломей I / БГНЕС
Решението през октомври провокира гняв в Москва, която през последните 332 години управлява украинския клон на православието. То накара Руската православна черква да прекъсне всички връзки с Вселенската патриаршия.

Путин уточни, че "основният мотив" на Вартоломей е да "покори" Украйна.

"Това също по този начин се прави за по-нататъшно разделяне сред народите на Украйна и Русия", сподели той.

Президентът на Русия предизвести, че решението ще докара до преразпределение на църковна благосъстоятелност, което може да бъде "кърваво".

Въпросите, свързани с стопанската система на страната, естествено, бяха преобладаващи.

Износът на "Газпром" през 2018 година надвишава 200 милиарда кубически метра, съобщи президентът. Това е по своему исторически връх в износа на газ.

„ Страната се нуждае от този най-много, както и стопанската система и бюджета ни. Затова главните доходи на "Газпром", които се вливат в бюджета, са от експорт и по този начин е правилно", сподели той.

Русия прави 69% от интернационалните заплащания в долари, сподели още Путин, което е над междинното за света.

"Като цяло, съгласно МВФ, делът на заплащанията в щатски долари в света леко се е намалил, той е бил към 63% през последната година, в този момент е малко над 62%, само че изчисленията в долари в Русия са по-високи - 69%. Основните експортни артикули, най-вече нефт, са регистрирани на международните фондови тържища в долари, а това е огромна цифра", сподели той.

Путин съобщи, че желае да види стопанската система на страната си измежду първите пет в света.

"Основното нещо пред нас е, че стопански би трябвало да влезем в нова лига ", съобщи Путин на годишната си конференция и добави: "Имаме всички шансове да заемем петата позиция във връзка с стопанската система. И мисля, че ще го създадем."
 "Ще слага Русия измежду петте най-големи стопански системи в света", сподели съветският президент "Ще слага Русия измежду петте най-големи стопански системи в света", сподели съветският президент / БГНЕС
Понастоящем Русия се подрежда на 12-то място в международната ранглиста на Международния валутен фонд, с икономическа продукция на стойност към 1,5 трилиона $. Списъкът на МВФ оглавяват Съединените щати, следвани от Китай, Япония, Германия и Англия на пето място.

Русия се нуждае от "пробив, нужен е скок във връзка с софтуерните нововъведения, без това страната ни няма бъдеще", сподели Путин.

Той изброи няколко позитивни фактора, в това число планувания растеж от 1,8% през годината, както и "малкия растеж на действителните доходи".

Президентът сподели, че Русия има "приемливо" ниво на инфлация, като при започване на идната година се чака къс интервал на по-висока инфлация, дължащ се на нарастване на Данък добавена стойност от 18 на 20%, което влиза в действие от 1 януари.

Като резюме съветският президент огласи: „ Основната цел на външната политика на Русия е да обезпечи удобни условия за развиване на страната и равнопоставеност като международен сътрудник.

"Всъщност, нашата съществена цел, нашата външна политика - е да осигурим удобни условия за развиването на Руската федерация, нейната стопанска система и обществена сфера, да осигурим абсолютно придвижване напред и подсилване на нашата страна, на първо място от вътрешната страна, с цел да заеме почтено място на интернационалната сцена като еднакъв сътрудник сред равни", сподели президентът.

Накрая Владимир Путин отговори и на единствения персонален въпрос, заложен му от публицист по отношение на неговото здраве и всеобщо положение.
 "Спортувам и съм в положително здраве", сподели Владимир Путин "Спортувам и съм в положително здраве", сподели Владимир Путин / БГНЕС
"Аз, популярност богу, се занимавам със спорт, всичко при мен е наред, пробвам се да се грижа за здравето си. Разбира се, както и всички през този сезон, е допустимо да ме засегне грип или нещо такова. Но в сегашния миг всичко е наред, благодаря ви много", сподели съветският водач. /БГНЕС/АФП/ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР