Годините на социализма минаха - не можем да казваме на

...
Годините на социализма минаха - не можем да казваме на
Коментари Харесай

Банов за Бакалова и Добчев: Социализмът мина, не може да казваме, на какво да се ръкопляска

”Годините на социализма минаха - не можем да споделяме на хората на кого да ръкопляскат и на кого не, кого да харесват. ”
Така министърът на културата Боил Банов разяснява полемиката, зародила към номинацията на Мария Бакалова за ролята й във кино лентата " Борат " и неодобрението на нейния учител в НАТФИЗ Иван Добчев. Самият Добчев бил учител на Банов, който знае и помни какъв брой е придирчив и изискващ от учениците си от ден на ден и повече.

Той разяснява и горещата тематика за премиите на естрадните реализатори. За министър Боил Банов премиите за изпълнителите, учредени на " Златния Орфей " демонстрират отношението на страната към хората от този отрасъл. След доста диалози и самият Банов е схванал, че това по този начин се възприема и от номинираните, за които не толкоз финансовите облаги са от голяма важност.

Освен състезанието " Златен Орфей " към този момент като аршин се прибавят и " Мелодия на годината ", както и състезанието " Пролет " на БНР. Вече и вторият, допълнен, лист е входиран в Министерски съвет и се покриват на 100% нашите реализатори, текстописци и музиканти. Като имена, които към този момент ще бъдат отличени във втория лист, Боил Банов уточни Христо Кидиков, братя Аргирови и Росица Кирилова.

Банов увери, че включените в листата са създали доста за културата на страната, обичани от всички и са " прославяли тази страна, даже и в ония малко скучни социалистически години ", в това число и в чужбина.

" За мен е най-важна оценката на страната към хората от този отрасъл. Това е независимо изкуство, няма трудов контракт и заплата. За тези хора беше обидно след години да се чудят по какъв начин да свързват двата края. Наградата " Златен Орфей " за тях е отношение на страната и те го усещат по този метод ", съобщи Банов в студиото на БиТиВи.

По другата гореща тематика в областта на културата - Закона за филмовата промишленост и отвореното писмо на изтъкнати дейци, в което се приканва за несъгласие - Боил Банов не вижда съображение за това. " Не виждам съображение за това, само че това е в правото на президента. " Все отново в едно несъгласие ще има претекстове, каквито съгласно министъра няма ясно изложени в писмото на филмовите дейци.

Боил Банов акцентира, че със закона се вливат повече средства и се дават благоприятни условия за развиване на цялата промишленост. Основната задача е изпълнена - в пъти повече средства за кинопроизводство и разпространяване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР