Години наред етерът дори не можеше да мечтае да предизвика

...
Години наред етерът дори не можеше да мечтае да предизвика
Коментари Харесай

Етерът посяга към короната на биткойн

Години наред етерът даже не можеше да мечтае да провокира своя по-голям брат – биткойн. Сега обаче сходни упоритости може би стават по-реалистични. Втората по величина криптовалута към този момент лишава пазарен дял от биткойн преди извънредно значимото надграждане на софтуера Merge, което може внезапно да понижи потреблението на сила от нейния блокчейн Ethereum.

Доминацията на биткойн, или неговият дял от пазарната стойност на криптопазара, спадна до 39.1% от тазгодишния връх при 47.5% в средата на юни, съгласно платформата за данни CoinMarketCap. Етерът, въпреки това, се повиши до 20.5 от 16%.

Претендентът за короната към момента е надалеч от това да победи биткойн като криптовалута номер 1 – поврат, прочут на почитателите като „ преобръщането “. Все отново има забележителен прогрес – през януари 2021 година биткойнът доминираше със забележителен пазарен дял от 72%, до момента в който етерът държеше едвам 10%.

Що се отнася до цената, един етер в този момент коства 0.082 биткойна, покрай върховете от декември 2021 година и доста над дъното от 0.049, достигнато през юни 2022 година

Хората в този момент гледат на Ethereum като на сигурен актив, тъй като са видели триумфа на мрежата и считат, че няма да отиде на никое място “, сподели Джоузеф Едуардс, началник на финансовата тактика във компанията за ръководство на фондове Solrise Finance.

„ Има неизменност в това по какъв начин Ethereum се възприема в крипто екосистемата. “
Капризен криптопазар
Сливането, което се чака да се реализира в четвъртък след няколко отлагания, може да докара до по-широко потребление на блокчейна, което евентуално ще увеличи цената на етер, макар че нищо не е несъмнено на един придирчив криптопазар.

Ethereum образува гръбнака на огромна част от визията на Web3 за интернет, където крипто заема централно място, задвижвайки приложения, включващи крипторазклонения, като децентрализирани финанси и незаменими токени, макар че тази толкоз нашумяла фантазия към момента е неосъществена.

И биткойнът, и етерът са се обезценили съвсем на половина тази година заради опасения по отношение на огромните покачвания на лихвените проценти от централните банки. Въпреки това вложителите наподобява харесват концепцията на сливането, като етерът нарастна с над 65% от края на юни. Биткойн съвсем не е помръднал през същия интервал.

Ще забележим привлекателността на етера за някои вложители, които са загрижени за потреблението на сила “, сподели Дъг Швенк, основен изпълнителен шеф на Digital Asset Research. Той обаче предизвести, че етерът към момента изостава доста от биткойн.
Царят към момента е мощен
Отслабващата доминация на биткойн в настоящия мечи криптопазар е отклоняване от предходните пазарни цикли, когато вложителите продаваха по-малко токени – алткойни – в интерес на по-ликвидния и благонадежден биткойн.

Детронирането на краля обаче няма да е елементарен героизъм. Биткойн към момента е най-популярната криптовалута. Основните вложители, които са навлезли в криптопазара от 2020 година насам, са склонни да се насочат първо към биткойн, като най-ликвидния и необятно търгуван токен.

Неговата пазарна капитализация от 427 милиарда $ към момента е два пъти по-голяма спрямо 210 милиарда $ на етер. В тази връзка участниците на пазара твърдо имат вяра, че истинската цифрова монета остава златният стандарт в крипто заради лимитираното ѝ предложение.

Някои играчи на пазара споделят, че хватката на биткойн върху криптокороната е към момента мощна, даже в случай че би трябвало да одобри други кандидати.

Например, Хюго Ксавие, основен изпълнителен шеф на K2 Trading Partners, споделя, че доминирането му може да се усъвършенства до диапазона от 50 – 60%, в случай че криптопазарът стане бичи, само че е малко евентуално още веднъж да доближи 70%.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР