Година след , след като стъпи върху шахта, чакайки на

...
Година след , след като стъпи върху шахта, чакайки на
Коментари Харесай

Има 320 незаконни павилиона София. Общината въвежда нови правила

Година след, откакто стъпи върху шахта, чакайки на светофар, общината се разсъни. И разбра, че не един, а 320 павилиона са сложени, без да дават отговор на разпоредбите. Значителна част от тях се зареждат нелегално.

Сега основният проектант Здравко Здравков признава, че би трябвало да се носи отговорност, а предлагането на ръководителя на общинския съвет Георги Георгиев планува тя да бъде разпределена сред основния проектант, районните администрации, експлоатационните сдружения и нова компания, която да дава отговор за премахването на противозаконните мобилни обекти. Идеята е наложително преди, издаването на позволение за употреба за павилион, да е разказано като част от плана по какъв начин той се зарежда с вода, ток и така нататък

Други промени целят навременна реакция по премахването на павилионите - в границите на дни, а не на години, както в този момент. Предвиждат се и особени правила за мобилните уреди, каквито са количките за царевица да вземем за пример. Ще има солидни санкции.

Решение на другата част от казуса обаче липсва. Ако си напомним случилото се преди близо година на столичния бул. " Иван Гешов ", тогава се разбра, че. Но до през днешния ден същата не е наясно по какъв начин да управлява какво минава подземен, най-много поради объркващите взаимоотношения сред нея и експлоатационните сдружения и неналичието на кадастър на собствеността на шахтите.
Реклама Повече инспекции в регионите
Сега се вкарват нови правила, които сигурно са стъпка в вярната посока, въпреки и безпределно закъснели. Те са направени от група, в която са показани всички политически сили в съвета, и която е провела и срещи с бизнеса, с цел да се улеснят тези, които съблюдават разпоредбите. Предвиждат следния нов ред: районният кмет желае утвърждението на скица за слагане на преместваем обект. Ако основният проектант я утвърди, след това се желае разрешението на общинския съвет за осъществяване на конкурс.

След като притежателят има това разрешение, той би трябвало да има уверение за въвеждане в употреба. За да го получи обаче, би трябвало наложително в плана си да е планувал и описал по какъв начин ще се слагат връзките за ток, вода и други

После отговорността отива при основния проектант, който ревизира дали тези връзки са построени законно и дали имат план. Чак по-късно експлоатационните сдружения (като ЧЕЗ, " Софийска вода " например) могат да пуснат услугата.

" Експлоатационните сдружения няма да имат право въобще да подават краткотрайно ток, както се случва сега. Иначе ще бъдат санкционирани с до 50 хиляди лева ", разяснява ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев, който е основател на измененията.
Реклама
За да бъде по-затегнат контрола, се предлага районните администрации да ангажират своите екипи по надзор на строителството да вършат ежемесечни инспекции на обектите. " Има задоволително щатни бройки за това, написано е и по закон, само че намират се като че ли оправдания и по тази причина би трябвало да бъде напълно ясно за напред ", споделя Георгиев.
Шахтата, през която минаваше кабела за зареждането на " Орехчето " се оказа общинска и служила за зареждане на светофарната уредба наоколо. Всички противозаконни кабели в нея са били отстранени през 2019 година при ремонта на тротоара, само че по-късно явно не е осъществяван надзор и те още веднъж са се появили. Фотограф: Надежда Чипева
Ако тези екипи открият нарушаване, още веднъж се работи по остарелия ред и не се дават пълномощия за унищожаване на районната администрация: от там би трябвало да сформират констативен протокол, след това кметът на София би трябвало да издаде заповед за унищожаване в границите на 7 дни. В този случай новото е, че незабавно ще се приключват доставките на ток, газ, вода и други до избрания за унищожаване обект.

Георгиев акцентира, че измененията ще оказват помощ на тези, които съблюдават законите. Затова ще се облекчи реда при подновяването на разрешението за слагане - няма да се желаят още веднъж началните документи, а единствено декларация, с която се споделя, че няма промени.
Фирма ще дава отговор за премахването на количките
Значително по-строги правила се плануват за т. нар " мобилни уреди " каквито са колички за царевица и хот дог да вземем за пример, или открити грилове. Захранването им няма да се случва повече с краткотрайни връзки, в случай че Столичната община не е построила такива. А тъй като това коства пари, се предлага оборудванията да се зареждат различно с газ или слънчева сила от панели или от акумулатори. Освен това ще работят единствено сред 8 до 21 ч., а след това притежателят би трябвало да ги прибере.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Икономика 3 Свят 1 Отбрана 2 Икономика 3 Гласът на Капитал 1 Отбрана 2 Икономика 3 Коментари и разбори Реклама
" Такива висящи кабели, пълзящи по земята и други сходни изобретения няма да бъдат допустими след приемането на наредбата ", предизвестява Георгиев. Ще се желаят и документи, с цел да се ревизира до каква степен дават отговор на всички механически условия.

А, с цел да става по-бързо премахването на противозаконните уреди, общината има любопитна концепция: да организира социална поръчка и да избере фирма-изпълнител, която отстранява обектите неотложно. " В момента тяхното премахването е приравнено надали не на премахването на противозаконен градеж ", споделя основния арх. Здравко Здравков.

Всички тези нови правила е добре да важат оттук нататък и за Тогава всички институции замълчаха и по този начин и повече не проговориха за случая.
Градът на противозаконните павилиони
В петък основният проектант на София разгласи и резултатите от инспекцията, която кметът Йорданка Фандъкова разпореди след случая през 2021 година За страдание, без да е изненадващо, тя демонстрира че.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" Прекъснато е електрозахранването на 134 нелегално свързани обекти. Установихме, че от преместваемите обекти, които действат, има такива без въвеждане в употреба. Те са 137 такива, като са дадени наставления. Актове за унищожаване на 155 обекта към момента в процедура. Спиране на електрозахранване на 51 нелегално свързани. Заповеди за унищожаване, които към момента не са планувани в деяние, са издадени за 84 обекта. Премахнаха се 171 обекта на територията на града ", съобщи арх. Здравков. И добави, че по тези сметки действително ще бъдат отстранени над 320 павилиона.

И, както се вижда, тук е другата пробойна: инспекцията на кмета стартира още при започване на предходната година, а към момента част от откритите противозаконни обекти не престават да работят. " Трябва да съставим констативен акт, да го връчим, след това да издам заповед, да я връча, да изчакам 14-дневен период, и едвам след година и половина, две с влезнала мощ в заповед да премахнем оборудването ", признава арх. Здравков. А вярата е в този момент е, че това ще става за дни.
Преди една година дете умря в центъра на София след токов удар, а обяснението на замесенте институции беше, че това се е случило напълно законно... Фотограф: Надежда Чипева Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР