Година чакане, куп разрешителни, дават се пари навсякъде, а накрая

...
Година чакане, куп разрешителни, дават се пари навсякъде, а накрая
Коментари Харесай

Година ходене по мъките и накрая - токът от слънцето с електромер!

Година очакване, куп разрешителни, дават се пари на всички места, а най-после се слага и електромер.

Това е сложният път да поставиш в дома си слънчеви панели и да ползваш ток от слънцето, а дръзналите да го сторят са се хванали за главите, написа 24rodopi.
-->
„ Една година очаквам и вървя по тъгите, до момента в който направя тази система за електрическа енергия на къщата ми. Строителни позволения от Общината, върви се в Енергото, къде ли не  по всякакви институции. Навсякъде плащаш. Само правенето на плана ми струваше 1000 лв.. Накрая ми споделят, че би трябвало да си слага и електромер. Трябва да се заплати данък на митниците, да ми се регистрира потреблението, което се заплаща по няколко лв. на еди какъв брой си киловати. Плаща се даже сила от слънцето?! “, споделя за „ Родопи voice “ гражданин на регионален град, сложил няколко слънчеви панела на покрива на къщата си.

Без акумулатори обаче, като инвестицията му е за към 10 000 лв.. Друг пък е закупил и тях, а планът за къщата му е излязъл 25 000 лв.. С батериите може да се употребява акумилираната сила за отдалечен интервал от време. Докато с панела - само на момента. За слагането на електромер пък на искащите се показва тъкмо избрана компания, от която да се закупи.

„ Толкова бумащина и разкарване по институции няма. Дори позволение за градеж, като че ли нов етаж ще се подвига. За някои от разрешителните се чака по 6 месеца. И всичко това се заплаща “, споделя гражданин на Кърджали.

„ Имам родственици в Белгия и там нещата са надалеч по-прости, по мед и масло, всичко става елементарно, процедурата е улеснена. Дори по новите наредби не се издава Акт 16 на градеж, в случай че няма слънчеви панели за ток “, споделя пред екипа ни родопчанин.

Фотоволтаиците излизат скъпа инвестиция, само че пък смъкват сметката за ток и тя се избива във времето, споделят специалисти. Ситуацията с цената на електрическата енергия накара и разнообразни бизнеси да се замислят върху сходна крачка.

„ През предишния декември за 1300 киловатчаса платих 250 лв.. Сега, последната ми сметка е за 1080 лв., за изразходени 800 киловатчаса. Към момента започнах да употребявам слънчева сила за всички хладилници и потреблението ми е нула “, споделя притежател на магазин в Кърджали. Очаква обаче сметката идния месец.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР