Гняв, сълзи в очите и срам от тях... Стресът, който

...
Гняв, сълзи в очите и срам от тях... Стресът, който
Коментари Харесай

Латвия унищожава руските старци

„ Гняв, сълзи в очите и позор от тях... Стресът, който подлагат тези възрастни хора, ще редуцира с години оставащия не толкоз дълъг интервал от живота им. “ С тези думи даже някои латвийски политици разказват жестокия опит, който страната им организира с съветските старци. Какво се случва и може ли Русия да отбрани сънародниците си?

Доскоро съветските жители не бяха закачани в Латвия, само че предходната година Сеймът на Латвия одобри закон, който лишава латвийските руснаци от техните позволения за непрекъснато престояване. Сега, с цел да потвърдят разрешението си за престояване, те би трябвало да положат изпит по латвийски език до края на годината и да потвърдят финансови приходи в размер на най-малко минималната месечна заплата (500 евро) през последните дванадесет месеца или документ, потвърждаващ пенсия в Република Латвия.

Кандидати за изселване

Имайте поради, че в този момент нито един гражданин на Латвия не може без документ за притежаване на латвийски език - без тяхното наличие е невероятно да се откри работа. Много съветски жители, живеещи там, получиха такива удостоверения още през 90-те години, само че в този момент тези остарели документи са оповестени за невалидни. Хората, пенсионирани, просто са не запомнили латвийския език. Руските пенсионери живеят в собствен стеснен кръг, поддържат връзка, като предписание, с хора от своето обграждане и народност.

Държавната работа по въпросите на поданството и миграцията (OCMA) заяви, че тези, които не устоят езиковия изпит, ще бъдат депортирани от Латвия в края на тази година. Подобна орис не заплашва единствено тези, които са съумели да навършат 75 години - те бяха освободени от езиков изпит. „ Ако това заявление за полагане на езиковия изпит не бъде подадено преди 1 септември, разрешението за престояване на лицето става невалидно - и лицето би трябвало да напусне страната преди 2 декември. След това зависи от граничната защита, страната би трябвало да бъде наложително напусната ”, сподели началникът на пресслужбата на ОСМА Мадара Пуке.

Новината за новия закон провокира суматоха в доста латвийски рускоезични фамилии с родственици, които са жители на Руската федерация. Хората се опасяваха, че възрастните им родители просто ще бъдат изхвърлени от страната. Възрастни хора, които са застрашени от изселване и които схващат, че няма да устоят изпита, към този момент са получили инфаркт.

Адвокат Карина Барткевич, която живее в Резекне, сподели в обществената мрежа: „ Възрастните хора не спят през нощта, пият опаковки с хапчета, вървят при юристи на остарели години. Ако ги назнача в 12.00, тогава те идват в 10.00ч. Качват се на четвъртия етаж и вадят документи от чантите си. И ние пишем: „ Искам да остана в Латвия, тъй като пребивавам тук от петдесет години ”.

На 4 юли се появиха вести, че още 3500-4000 съветски жители, живеещи в Латвия, са се записали за продължен период на изпита по латвийски език. Общо, съгласно Министерството на образованието, за първия интервал от 1 февруари до 24 март 2023 година единствено 8131 съветски жители (от 18 000, които са изправени пред депортиране) са се записали за изпита по латвийски език и единствено към половината от тях са издържали. От 1 август до 31 август съветските жители, които не са събрали нужния брой точки на първия изпит, ще могат да се запишат за втори изпит, който ще се организира от 4 септември до 30 ноември.

Себеутвърждаване за сметка на слабите

Няколко депутати от Европейския парламент неотдавна посетиха Латвия и загрижени деятели проведоха среща с хора, които са застрашени от изпъждане. Онези латвийски руснаци, които се осмелиха да ги срещнат, споделиха на гостите на Екологичен потенциал, че преди време са приели съветско поданство. В множеството случаи, с цел да получите пенсия, защото Латвия е анулирала руския опит. Те оповестиха, че съветската им пенсия за едно тримесечие (три месеца) е да вземем за пример 320-370 евро. Перспективата за депортиране в Русия провокира боязън у тях - защото те по предписание нямат близки родственици и познати в Руската федерация, а вероятността да отидеш на " голо място ", когато си под седемдесет, е искрено неприятна.

Показателно е, че идното депортиране на остарели хора в Латвия беше неразрешено да се назовава „ депортиране “. Доста проправителствен портал “Твнет ”, който разреши потреблението на тази дума по отношение на това, което се случва в този момент с съветските остарели хора, беше санкциониран с 8500 евро.

През април в Даугавпилс, където живеят изключително доста претенденти за експулсиране, се организира знакова среща - към 2500 някогашни неграждани на Латвия, които преди време получиха паспорт на Руската федерация, се срещнаха с правозащитниците Елизавета Кривцова и Олга Петкевич, който се зае да пази ползите на тези хора. На срещата участва кметът на Даугавпилс Андрей Елкснинш - може би единственият почитан чиновник в страната, който се осмели да подлага на критика остро закона за експулсирането на пенсионерите. „ Хората, множеството от които доста възрастни, с неприятно здраве, са уплашени и комплицирани. Абсолютно явно е даже за човек, надалеч от медицината, че стресът, на който са подложени тези възрастни хора, ще редуцира живота им, който не е толкоз дълъг, с години “, означи кметът в обществената мрежа.

Елизавета Кривцова оказва помощ на евентуални жертви на новия латвийски закон да заведат каузи в Конституционния съд на страната. „ Като „ хазаин на срещата “, съавтор на делото в Конституционния съд и кмет на града, измежду близо 80 000 поданици, от които 4126 с съветско поданство, желая да споделя персоналните си усещания и страсти. Честно казано: яд, сълзи в очите ми и позор от тях. Общо повече от 20 000 жители на Руската федерация, които преди този момент са били жители / неграждани на Латвия, през днешния ден живеят в Латвия. Докато тези хора работеха и плащаха налози, Латвия беше удовлетворена от законния им цивилен статус. Но в този момент, когато множеството от тях към този момент нямат сили да работят, взеха решение да ги прегледат “, възмущава се Елкснинш.

Той напомня, че съгласно закона наемането на работа без документ за притежаване на държавен език е невероятно. „ Фактът, че в случай че преди 10 или петнадесет години тези хора са работили в Латвия, те не са имали проблеми с латвийския език, а по-голямата част даже са имали „ диплома “ за притежаване на държавния език, издадена от държавните организации, никой не се интересува. Хайде! Издържайте езиковия изпит за бис! Толкова е елементарно - на седемдесет да си вземеш още веднъж изпита, който си положил преди тридесет години! Е, можем ли да проверим дали знанията, да вземем за пример по математика, дават отговор при депутатите от Сейма на равнище гимназия? Нека всеки от стоте се яви на изпита по математика за дванадесети клас през септември. Бис! Толкова е елементарно, към този момент сте го минали! Ако не съберат нужните проценти, ще ги изгоним от Сейма. И в последна сметка в по-голямата си част няма да става въпрос за седемдесетгодишни хора. Срамота е, господа, да си връщаме комплексите на старите хора... ”, приключва кметът.

Олга Петкевич към този момент е записала няколко видеопослания до латвийските управляващи с молба да оставят съветските пенсионери на мира. Тя описа за тях със сълзи на очи - под усещането от общуването с тези уплашени хора, които през последните месеци живеят в положение на мощен стрес.

„ Да се самоутвърждаваш за сметка на някой, който е явно по-слаб от теб, е най-долното нещо, което можеш да направиш в този живот. Много пъти съм канил тези, които са решили да анулират разрешението за престояване на поданици с съветски паспорти, да дойдат в моя град и да се срещнат персонално с тези хора. Да погледнеш в очите самотна болна пенсионерка, която получава мизерна пенсия за четиридесет и седем години трудов стаж, плаче и повтаря: „ Какво ще стане с мен?! “, с мъка споделя активистката.

Олга Петкевич отхвърля риториката, че прогонените остарели хора са „ окупатори “ за Латвия, които нямат място на латвийска земя. Те са работили тук от десетилетия. „ Това са хора, които са родени тук, хора, които са докарани тук на възраст от четири или пет години, и даже хора, които са пристигнали тук на възраст от петнадесет, шестнадесет, седемнадесет години: по покана, да вземем за пример, на Даугавпилскиязавод за химически нишки или на тоя за задвижващи вериги. Това е тяхната страна, те живеят тук цялостен умишлен живот! “, акцентира Петкевич.

Как да помогнем на възрастните хора

Трябва да се означи, че с изключение на полагането на езиковия изпит възрастните, в случай че не желаят да бъдат отведени до границата, би трябвало да попълнят въпросник за „ преданост “, където би трябвало „ вярно “ да отговорите на въпросите „ чий е Крим? ”, дали лицето утвърждава или осъжда събарянето на монументи на руските бойци в Латвия, дали е оказвало поддръжка на съветската войска и така нататък Хората, които са придружавали пенсионерите на изпитите, свидетелстват, че нуждата от попълване на тези въпросници се трансформира в изключително мъчно тестване за възрастните хора.

Трудно е да се напише, че са съгласни с разрушаването на монументи на руските бойци - личните им татковци. Възрастните дами желаят амнистия от „ падналите бойци “, като изясняват на мъртвите, че би трябвало да живеят в своя дом, измежду децата и внуците си.

Не е несъмнено, че в действителност ще се стигне до всеобщи изгонвания. Решението да се лишат пенсионерите от позволения за престояване беше взето от предходния парламент преди изборите - и депутатите от новия парламент схванаха, че депортациите могат да подкопаят имиджа на страната, изключително в случай че става въпрос за всеобщи тъжби до Европейския съд по правата на индивида. Но латвийските управляващи към този момент не могат да възпроизвеждат обстановката изцяло. Затова може би ще се лимитират до междинни ограничения: ще принудят тези остарели хора да получават още веднъж позволения за краткотрайно престояване всяка година и ще ги лишат, да вземем за пример, от правото на безвъзмездни медицински услуги.

Докторът на политическите науки, професорът от Санкт Петербургския държавен университет Наталия Ерьомина назова обстановката сериозна. „ Ако изпратят най-малко няколко души, тогава в действителност ще стане “тест ”. И в случай че бъде признат " сполучливо ", тогава латвийското държавно управление ще премине към по-масови експулсации ”.

Разбира се, малко евентуално е даже да реши да изтони всичките осемнадесет хиляди души, само че няколкостотин - изцяло. Сега бързат, до момента в който прозорецът на опцията е отворен за тях. Тук задачата е да се удари имиджа на съветската страна - да се покаже на целия свят, че Руската федерация не е в положение, видите ли, да отбрани своите жители ”, предизвестява специалистът. Според Ерьомина Русия би трябвало да се приготви за всеобщата депортация на своите жители от Латвия. „ Не би трябвало да изоставяме своите. Животът им в Балтика, меко казано, не беше по никакъв начин сладостен “, споделя професорът.

Тя не споделя позицията на някои руснаци, които намерено злорадстват за обстоятелството, че, съгласно тях, „ латвийците санкционират съветските предатели “. Ерьомина акцентира: „ Тези хора не са предатели. Не всеки може да откри сили в себе си и да напусне родните си места, от гробовете на своите близки. Сега латвийските управляващи вършат избора вместо тях. Силата и самоуважението на всеки народ е в способността му да одобри своето, да помогне на своите. Ако не помогнем на нашите възрастни сънародници, които биват депортирани от Латвия, вражеската агитация ще ни потъпче с цялостна мощ – вижте руснаците, те даже не се интересуват от безпомощните си сънародници… “

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР