Гневен на Продължаваме промяната и Демократична България, задето го наричат

...
Гневен на Продължаваме промяната и Демократична България, задето го наричат
Коментари Харесай

Аз ли съм мафия? Слави Трифонов сложи край преговорите за кабинет

Гневен на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", задето го назовават " мафия ", водачът на " ИТН " Слави Трифонов приключи присъединяване на партията си в договарянията за държавно управление с последния мандат. Това значи, че държавно управление няма да има и разпускането на Народното събрание е въпрос на дни.

" Какъв е смисълът от тези договаряния за държавно управление? Аз бърсалка ли съм? Аз ли съм мафия, тъй като по този начин ви изнася? Лъжете нахално и непоносимо. Отвращавате ме и вместо да създавате, вие рушите ", обърна се Трифонов към " Демократична България " и " Продължаваме промяната " в изказване, излъчено на фейсбук страницата му.

Реакцията му бе предизвикана от изминал запис от среща на парламентарната група на Демократична България, в която ръководителят ѝ Христо Иванов осведоми депутатите за хода на договарянията за кабинет, които сега води Българска социалистическа партия. За въпросния запис, станал вероятен поради гаф с неизключени микрофони в залата, се разбра от бурното раздвижване на ГЕРБ в обществените мрежи. Партията на Бойко Борисов даже даде нарочна конференция, на която изиска Българска социалистическа партия да върнат несбъднат мандата за кабинет още в понеделник и да се върви на избори.

Малко по-късно Слави сбъдна желанието им.

Всичко това се случи единствено няколко часа, откакто Българска социалистическа партия, Демократична България, Политическа партия и Има Такъв Народ се схванаха да, без значение дали изпълнен или не, до 15 август, с цел да може да бъде определен нов ръководител на КЕВР, откакто Конституционният съд разгласи избора на настоящия за

Наричат ни мафия, тъй като по този начин те наподобяват 100% бели

" Ние към този момент нямаме никакво място в тези безсмислени, лицемерни договаряния. Правителство на лицемерието няма да върша, няма да го подкрепим и ще отидем на избори. Няма по-демократичен акт от изборите, тъй като суверенът взема решение на кого да даде доверието си. Суверенът дефинира разпоредбите на играта, такава е демокрацията и това е прелестно ", сподели Слави Трифонов.

" Днес Христо Иванов и парламентарната му група от Демократична България за първи път приказваха това, което в действителност мислят, в постройката на Народното събрание - приказваха в ефир, в интернет, с включени микрофони, а приказваха, тъй като не знаеха, че са онлайн ", продължи той.

" В прав текст Христо Иванов признава, че Политическа партия и Демократична България ни назовават мафия, тъй като те по този начин наподобяват 100% бели. Иванов признава, че лъжат, че са мафия. Сега в прав текст си признават, че безочливо и брутално, в прав текст лъжат. Това е непоносимо ", сподели Трифонов и добави: " Сега е ужасяващ проблем, че ние не сме мафия, а те са 100-процентово бели ".

По думите му те лъжат, че не разискват и личен състав на кабинета.

Какво се чува в записа?

В изтеклия запис на среща на парламентарната група на Демократична България в петък няма особена конспирация. Христо Иванов осведоми депутатите каква е обстановката към договарянията и показва мнението си, че по-скоро държавно управление няма да има и се върви към нови избори.

Записът стана обществено притежание, тъй като Демократична България се събраха в зала " Запад " на Народното събрание, където по-рано имаше съвещание на комисия, предавана онлайн. След приключването ѝ записът не е бил пресечен и по този начин диалозите на Демократична България са се излъчвали на уеб страницата на Народното събрание. За този факт оповестиха първо депутатите от ГЕРБ в обществените мрежи.

Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов разяснява пред бТВ, че досега не е имало случай някой да бъде записан по този метод. Той напомни, че " стафът " на Народното събрание в огромна част е този, който беше назначен по времето на ГЕРБ ".

" Ауууу, какви неща чух....очите му дори не демонстрират всичко. Демократична България организират среща на ПГ в зала на Народно събрание с директно лъчение на уеб страницата и включени микрофони ", разяснява по-рано в клюкарски жанр ръководителят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Ситуацията с КПКОНПИ

Христо Иванов декларира на групата си, че противоречивият въпрос към вероятно бъдещо държавно управление е планът на антикорупционен закон. " Както знаете, Политическа партия споделиха: " Ние желаеме този закон да бъде признат като авансово изискване за това да одобряват поддръжка от Има Такъв Народ. Има Такъв Народ споделят: " Приемаме го знаково на първо четене, обаче второто четене ще го гласуваме, откакто към този момент има определен кабинет с аргумента, че към този момент има доста корекции, които би трябвало да се създадат ", споделя той.

Това, че ще има проблем с условието на Политическа партия за приемане на плана им още до момента в който текат договарянията и то във типа, в който са го внесли, беше ясно още след оповестяването на тези условия. Има Такъв Народ седмици наред подлагаха на критика закона и даже бойкотираха съвещания на отрасловата правна комисия, с цел да не бъде одобряван той. След като хората на Слави Трифонов се срещнаха с Българска социалистическа партия обаче, те публично оповестиха, че ще поддържат поправките на първо четене, само че не се отхвърлят от настояването си за съществени редакции преди окончателното им приемане. Няколко часа по-късно на среднощно съвещание на отрасловата комисия законопроектът на Политическа партия беше признат на първо четене, само че поръчки, че фактически има потребност от редакция дадоха и от Българска социалистическа партия, и от Демократична България.

" Междувременно самите Политическа партия в лицето на парламентарното им крило, а не на Лена Бориславова, заеха позицията, че законът би трябвало да се ревизира съществено . Тоест съдържателната част от аргумента на Има Такъв Народ – може да се откри компромис по нея ", споделя Иванов в записа.

По думите му обаче пред приемането на закона има различен проблем – от Има Такъв Народ упорстват поправките да бъдат признати след възможното сформиране на държавно управление с тяхно присъединяване, " тъй като желаеме да сме сигурни, че в случай че вие си извършите бухалка, ние ще сме в обединението, която ще я ръководи ".

Притеснението на хората на Слави Трифонов, че новата антикорупционна комисия ще се трансформира в бухалка, не е ново. Именно поради него още до момента в който бяха в ръководството, внасянето на законопроекта в Народното събрание се бавеше. Причината – от Има Такъв Народ упорстваха решенията да се взимат с цялостно болшинство от управлението на комисията, а в него всяка от партиите да има собствен представител. Подобно условие обаче би блокирало работата на комисията и не се приемаше от останалите партии.

Иванов показва пред депутатите си неодобрение от това, че Корнелия Нинова не желае да предложи нова управническа формула и счита, че тя е пропуснала да сложи на масата значими тематики като това Има Такъв Народ да нямат министри в възможния кабинет. Според него това ще докара до " мощен блокаж " на договарянията във втория им стадий , в който се чака да бъде обсъждан точно персоналния състав на възможното държавно управление.

Според него позитивното в договарянията е, че има развой и към този момент е премината точката, в която Политическа партия отказваха изцяло да беседват с Има Такъв Народ и на процедура това значи, че от групировката на Кирил Петков и Асен Василев към този момент им е по-трудно да аргументират за какво биха отхвърлили опция за сформиране на кабинет.

Въпреки това Иванов показва тезата, че неизчистените от Българска социалистическа партия проблеми доста елементарно ще доведат до " късо съединяване " идната седмица и наподобява страната отива към нов избори, които се чака да са на 16 октомври.

По думите му макар общественото си държание на примирение, на провелата се през днешния ден среща в Народното събрание, Тошко Йорданов и Ива Митева и са почнали да се държат както преди – " безочливо, надменно и така нататък ".

Възмущение и горест

ГЕРБ дадоха конференция преди изказването на Трифонов, настоявайки, в случай че Българска социалистическа партия не върне мандата до 17 ч. в понеделник с претендент за министър-председател, " президентът по най-бързия метод да издава декрет за предварителни парламентарни избори ".

Десислава Атанасова счита, че изявленията на Нинова и Иванов за избори на 16 октомври са " противоконституционни ".

Според нея партиите от някогашната четворна коалиция погазват конституцията с това, че вземат решение по кое време ще бъдат изборите вместо това да направи Румен Радев. Всъщност обаче е елементарно да пресметнеш по кое време би бил вота, в случай че мандатът бъде върнат на 15 август, както съобщи Нинова. Причината е елементарна – съгласно конституцията новите избори за Народно заседание би трябвало да се проведат " най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното ", а съгласно Изборния кодекс организацията на вота стартира 54 дни преди провеждането му, също така в България изборите постоянно са в неделя. Така, въпреки президентът да би трябвало да реши, единствената дата, която дава отговор на всички тези условия е 16 октомври.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев изрази угриженост, че най-тъжното е не това, което го има в записа, а това което отсъства в него: " Нямаше нито един угрижен коментар за идеологически разлики сред партиите. Не чух спор за външна политика, а те имат несъвместими разлики. Не чух нищо за битка с корупцията, която е топ приоритет на тази коалиция. Чух за бухалки... Чух за министерства, за пари, за бухалка. Това е тъжно ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР