ГМО означава генетично модифициран организъм. Производителите на ГМО продукти, включително

...
ГМО означава генетично модифициран организъм. Производителите на ГМО продукти, включително
Коментари Харесай

ГМО и генно модифицирана храна – Ползи и вреди

ГМО значи генетично модифициран организъм.

Производителите на ГМО артикули, в това число храни, генетично модифицират организми, с цел да подобрят продукта или да получат комерсиално преимущество.

Например, ГМО растенията може да са по-лесни за развъждане в огромни количества или могат да дават повече плодове. ГМО месото от генетично модифицирани животни може да има по-добър или друг усет.

Учените основават ГМО  храни посредством въвеждане на генетичен материал или ДНК от друг организъм посредством генно инженерство.

Повечето от наличните сега ГМО храни са растения, като плодове и зеленчуци.

ГМО храните евентуално ще се трансфорат  в решителен инструмент за изхранване на възходящото население на света, изключително в региони със недопечен климат. Има обаче опасения по отношение на вероятните опасности. ( 1 )

Хората имат опасения по отношение на тяхната сигурност и има доста спор по отношение на преимуществата и минусите за потреблението на ГМО.

В тази публикация обсъждаме какво е ГМО и преимуществата и минусите на ГМО културите, в това число техните евентуални резултати върху човешкото здраве и околната среда.

Какво значи ГМО?

ГМО значи генетично модифициран организъм. То включва необятна гама от организми, от инсекти и растения до огромни животни, които фермерите отглеждат за произвеждане на храна.

Много компании продават ГМО артикули. Голям % от соята, памука и царевицата, които порастват в Съединени американски щати, да вземем за пример, са генетично модифицирани.

Какво съставляват ГМО храните? 

ГМО храни са тези, които учените са модифицирали генетично в лаборатория. ( 2 )

Например, някои ГМО картофи остават свежи по-дълго и не покафеняват. Някои типове ГМО царевица създават токсин, наименуван Bacillus thuringiensis , който е безопасен за хората, само че убива някои инсекти.

Защо се вършат ГМО храни? 

Производителите могат да употребяват ГМО артикули по разнообразни аргументи , в това число желанието да създават: ( 3 )

  • повече култури в границите на същия интервал или повърхност
  • култури, които са устойчиви на инсекти или заболявания
  • по-добър усет или по-богати на хранителни субстанции култури
  • култури, които узряват по-бързо, защото това форсира цялостния индустриален развой

Повечето изследвания демонстрират, че производството на ГМО култури обезпечава обилни изгоди за производителите. Например, мета-анализ от от 2014 година на 147 изследвания откри, че ГМО продуктите усилват добивите с 22% и облагите на фермерите с 68%. ( 4 )

Какви са рисковете за здравето от ГМО храните? 

Противниците на ГМО продуктите повдигнаха няколко евентуални опасения,  в това число : ( 5 )

  • Токсини в растенията: Много растения съдържат следи от отрови, които са нездравословни в по-високи дози. ГМО растенията може да имат друг баланс на токсините, което усилва риска от увреждане на хората. Специфичните опасения за здравето включват нараснал риск от рак и неплодородие, макар че проучванията за съответните опасности от ГМО растителни отрови са доста лимитирани. ( 6 )
  • Вреда за околната среда: Увреждането на околната среда може да повлияе на човешкото здраве посредством ускорение на изменението на климата, водещо до дефицит на храна или увреждане на локалните растителни и скотски популации. Генетичното модифициране на организъм може да промени метода, по който се държат други организми в дивата природа.
  • Липса на дълготрайни проучвания върху хора:  Повечето изследвания на ГМО артикули са правени върху животни и са изследвали краткосрочни или средносрочни резултати, а не дълготрайни резултати. Има малко доказателства, които да потвърдят, че ГМО организмите, като група, са безвредни в дълготраен проект.

Много опасения по отношение на минусите са свързани с човешкото здраве. Учените към момента не са потвърдили, че ГМО храните са нездравословни за здравето, само че проучванията не престават.

Алергични реакции

Има дребен риск ГМО храните да провокират алергична реакция, само че това ще се случи единствено в случай че генетичната смяна провокира производството на алерген.

Например, в случай че учени комбинират ген от бразилски орех със соеви зърна, има дребна възможност човек с алергия към ядки да има алергична реакция към артикули, създадени със соеви зърна. ( 7 )

Световната здравна организация (СЗО) обезкуражава генните инженери да употребяват ДНК от алергени, в случай че не могат да потвърдят, че самият ген не предизвиква казуса. ( 8 )

Scientists правят оценка вероятността ГМО храните да причинят алергична реакция при хората, преди даден артикул да доближи пазара, и могат да предотвратят стартирането му на пазара, в случай че е належащо. ( 9 )

Рак

Има опасения, че яденето на ГМО храни може да способства за развиването на рак  чрез повишение на равнищата на евентуално канцерогенни субстанции в тялото.

Американското онкологично сдружение декларира, че няма доказателства, че наличните сега ГМО храни усилват или понижават риска от рак. ( 10 )

Антибактериална резистентност

Някои ГМО съдържат промени, които ги вършат резистентни към избрани антибиотици . На доктрина гените от тези растения могат да останат в хората или животните, когато ги ядат. В резултат на това човек или животно също може да развие антибиотична устойчивост.

Вероятността това да се случи е доста дребна , само че  СЗО  и други здравни органи разполагат с насоки за предотвратяването му. ( 11 ) ( 12 )

Промени в човешката ДНК

През 2009 година някои учени разглеждащи храните означиха, че ДНК на храните може да оцелее до червата и има опасения, че това може да повлияе на имунната система. ( 13 )

Някои хора също показаха опасения, че яденето на ГМО храна може да докара до генетични промени при хората. Въпреки това по-голямата част от ДНК в храната – без значение дали е ГМО или не – или се унищожава при готвене, или се разгражда, преди да доближи до дебелото черво.

Малки фрагменти от ДНК от храната могат и влизат в кръвта и органите на тялото, само че няма доказателства , че те имат някакво въздействие върху генетичния състав или човешкото здраве. ( 14 )

Токсичност за органите на тялото

През 2009 година някои учени допускат, че ГМО храните могат да повлияят на черния дроб, бъбреците, панкреаса и репродуктивната система. ( 15 )

Те обаче не откриха безапелационни доказателства за това и приканиха за спомагателни изследвания.

Използването на ГМО култури може даже да понижи риска от токсичност от някои субстанции, защото фермерите могат да избегнат потреблението на пестициди, които са били нездравословни в предишното. ( 16 )

Важно да се означи, че редица опасения по отношение на въздействието на ГМО върху човешкото здраве произтичат от спекулации за евентуални вреди и анекдотични доказателства, за разлика от задълбочени научни проучвания.

Има ли изгоди за здравето? 

ГМО продуктите оферират някои евентуални изгоди. Те включват:

  • Повече достъп до здравословна храна:  ГМО културите могат да създават по-високи добиви, целогодишна храна или по-бързи добиви. В резултат на това те могат да понижат разноските за храна и да я създадат по-достъпна, изключително през зимните месеци, когато добивите нормално са по-ниски. Следователно повече хора – изключително тези, които живеят в беднотия или с по-малък достъп до качествена храна – могат да ядат здравословна храна през цялата година.
  • Намаляване на потреблението на евентуално нездравословни химикали: Развъждането на организми, устойчиви на инсекти и бурени, може да понижи зависимостта на фермерите от  потенциално нездравословни химикали като пестициди. ( 17 ) ( 18 )
  • По-здравословни храни: Някои генетични модификации могат да създадат храната по-здравословна или по-богата на хранителни субстанции. Например, някои ГМО соеви масла са по-здравословни от обичайните масла. ( 19 )
  • Ползи за околната среда: Някои генетични модификации могат да понижат вредите , които фабричното земеделие нанася на околната среда. Културите, които понасят избрани хербициди, изискват малко или никакво култивиране на почвата, което води до по-здравословна почва и понижава труда, нужен за развъждането на тези култури.

Отглеждането на растения, които са по-устойчиви на заболявания, популяризирани от инсекти или вируси, евентуално ще докара до по-високи добиви за фермерите и по-привлекателен артикул.

Всички тези фактори способстват за по-ниски разноски за потребителите и могат да подсигуряват, че повече хора имат достъп до качествена храна.

Какви са резултатите на ГМО върху околната среда? 

Генетично модифицираните растения и животни могат да имат непредвидени последствия за околната среда – както позитивни, по този начин и негативни.

Негативни резултати

Някои евентуални опасения включват : ( 20 )

  • понижаване на биоразнообразието от инсекти, когато културите са устойчиви на инсекти
  • непредвидени резултати върху други култури или животни
  • основаване на повече бурени или по-трудни за заличаване инвазивни типове
  • предаване на ГМО гени на диви растения и животни

Въздействието на всеки ГМО е друго. Поради тази причина е значимо фирмите, които вкарват ГМО артикули, да тестват подробно всеки един и да подхващат стъпки за намаляване на въздействието му върху околната среда.

Например, ранни проучвания откриха, че  царевицата Bacillus thuringiensis , чиято трансформация е направила по-устойчива на инсекти, може да повлияе негативно на  ларвите на пеперудата монарх. Въпреки това следващи проучвания демонстрират, че този резултат е най-малък. ( 21 )

Защитниците на хуманното отношение към животните и правата на животните настояват , че резултатите на ГМО върху животните са нездравословни. ( 22 )

Някои форми на генетична трансформация на животни могат да произведат животни, които носят гени, свързани със заболяване, особено с цел да улеснят проучването на тези болести. В други случаи фирмите могат генетично да модифицират животно, с цел да го създадат по-подходящ източник на храна. Съпътстващите промени в тялото на животното могат да причинят болежка и дискомфорт на животното.

Положителни резултати

Има и евентуални изгоди за околната среда от  ГМО културите. Например, ГМО културите могат да понижат нуждата от потребление на рискови пестициди и други химикали, които замърсяват околната среда. ГМО културите също могат да усилят общото количество налична храна и да оказват помощ на фермерите да печелят повече пари. ( 23 )

Как се вършат ГМО храни?

Генетичната трансформация е, когато се вмъква  нова ДНК в генофонда на действителен организъм. ( 24 )

В продължение на хиляди години хората са употребявали процеси като селективно размножаване (наричано още изкуствен подбор ) или кръстосване, с цел да създават по-жизнеспособни култури. Промените обаче лишиха доста време за реализиране и беше мъчно да се създадат съответни промени.

През последните години развиването на генното инженерство разреши на учените да вършат съответни промени по-бързо. Произведените по този метод култури се назовават ​​ГМО култури. Първата ГМО храна, която се появи на пазара е домат през 1994 година . ( 25 )

Видове ГМО храни

Това са най -често срещаните ГМО култури :

  • захарно цвекло
  • рапица
  • царевица
  • картофи
  • лятна тиква
  • соя
  • папая
  • ябълка

Производни на тези храни, като царевично нишесте и захар, участват и в други храни. Заслужава да се означи, че 99,9% от цялото захарно цвекло, събрано в Съединени американски щати, е ГМО, както и над 90% от цялата рапица, царевица, соя и памук. ( 26 )

Какви типове ГМ храни участват в България и пазара на Европейски Съюз?

Производителите и търговците на храни регистрират отрицателното отношение на множеството европейски консуматори, включително и у нас, към генетично модифицираните храни.

Това е една от аргументите за релативно дребния брой ГМ храни, пуснати публично у нас и на европейския пазар като цяло.

След осъществен надзор на пазара в България, инспекциите са посочили
наличието на следните ГМ артикули на пазар: ( 27 )

  • Царевично брашно: българско произвеждане и импорт
  • Пуканки: импорт
  • Соево брашно: импорт
  • Колбаси (със съставки от ГМ соеви зърна): българско произвеждане
  • Соеви изолати и гранулати: импорт

Имайте поради, че всеки позволен в Европейски Съюз артикул може да се пуска законно на българския пазар. Разрешените от Европейски Съюз ГМО и ГМ хранителни артикули са най-вече няколко хибрида ГМ царевица, ГМ соя и ГМ рапица.

Тези култури доста рядко се употребяват непосредствено и се употребяват за производството на някои модифицирани храни.

Трябва ли хората да заобикалят ГМО? 

Може би се чудите дали би трябвало да предприемате стъпки за отбягване на някои или всички ГМО артикули. Това би било мъчно да се направи и неналичието на безапелационни проучвания значи, че е мъчно да се разбере дали рисковете надвишават изгодите като цяло.

Как да избегнем ГМО

Европейското законодателство вкарва прецизни условия към етикетирането на ГМ храни. Ако храните съдържат, формирани са от, или са създадени от ГМО, това би трябвало да бъде отразено на етикета им по съответния метод.

Предварително опакованите ГМ артикули би трябвало да носят етикет със следното означение: „ Този артикул съдържа генетично модифицирани организми ” или „ Този артикул съдържа генетично модифициран … (име на организма) ”. Ако храните не са авансово пакетирани, като да вземем за пример храните, предлагани в заведения за хранене, лечебни заведения, заведения за хранене и други – това означение би трябвало да се слага наоколо до мястото на излагането им.

Потребителите би трябвало да решат какъв риск са подготвени да поемат. Те също по този начин би трябвало да обмислят дали удобството и спестяванията на ГМО надвишават всички хипотетични опасности и дали имат време и предпочитание да работят самодейно, с цел да избегнат ГМО продуктите.

Вместо да вършим широкообхватни изказвания за ГМО артикули или да се опитваме да заобикаляме всички такива артикули, може да е потребно да проучим характерните генетични модификации, които производителите употребяват. Тъй като има доста разнообразни способи за генетично модифициране на артикул, допустимо е един ГМО артикул да бъде добре тестван и изцяло безвреден, макар че различен евентуално има по-малко доказателства в поддръжка на неговата сигурност.

Други компликации

Друго предизвикателство е, че няма необятно публикуван теоретичен консенсус по отношение на ГМО храните. Въпреки че множеството проучвания демонстрират, че ГМО продуктите като цяло са безвредни , малко изследвания преглеждат дълготрайните резултати на тези артикули. ( 28 )

Например, последователен обзор от 2020 година не откри доказателства, че ГМО продуктите въздействат върху плодовитостта, само че учените също по този начин заключават, че би трябвало да се проведат по-дългосрочни изследвания. ( 29 )

Различни регулаторни органи, като Администрацията по храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати и Европейският орган за сигурност на храните в Европа, следят сигурността на храните и настояват, че наличните сега ГМО артикули са безвредни.

Документ от 2020 година обаче твърди, че европейските оценки на сигурността са несъответстващи, защото се основават на прекомерно оптимистични догатки и се основават на данни, които може да не предскажат изцяло или тъкмо риска. ( 30 )

Защитниците на ГМО постоянно подлагат на критика организациите за сигурност, че не са взели поради всички данни.

Също по този начин препоръките по отношение на ГМО храните постоянно идват от хора и източници, които носят мощно користолюбие.

Много изявления, наблягащи на сигурността на ГМО, идват от компании, които продават ГМО артикули или от учени, които работят за тях. Междувременно изследванията, които допускат, че ГМО са рискови, постоянно идват от организации, които нападателно се опълчват на ГМО. На този стадий има малко справедлива, безпристрастна информация за позитивните и негативните страни на ГМО храните.

Хората, които се пробват да вземат решение, би трябвало да знаят, че макар че нищо не е обезпечено без риск, няма безапелационни научни проучвания, сочещи към някакъв характерен риск от потреблението на ГМО артикули.

Често задавани въпроси

По-долу отговаряме на някои въпроси, които хората постоянно задават по отношение на ГМО храните.

Какво е ГМО?
ГМО значи генетично модифициран организъм и включва необятна гама от организми, от растения и животни, които се отглеждат за произвеждане на храна.

Как да разпознаем ГМО храните?
Вероятността всяка храна, получена от царевица или соя, саламите и пуканките да е ГМО е огромна . Ако храните съдържат или са създадени от ГМО, това би трябвало да бъде отразено на етикета.

Кои ГМО храни да заобикаляме?
Няма съответна ГМО храна, която да се заобикаля. ГМО храните се подлагат на прецизни проби,  преди да могат да бъдат комерсиализирани. Нещо повече, това може да ги направи по-безопасни от други храни, които не се подлагат на тестване.

Безопасна ли е ГМО храната?
Понастоящем няма доказателства , че ГМО храните предизвикват рак, алергии или други здравословни проблеми. Проучванията обаче не престават.

Заключение

Политизираният темперамент на дебата за ГМО затруднява извеждането на ясни изводи за това кое е и кое не е безвредно.

Всички ГМО храни, които се продават сега, дават отговор на избрани минимални стандарти за сигурност. За някои консуматори тези стандарти за сигурност може да не обезпечат задоволително убеденост или да не съумеят да признаят всички вероятни проблеми, свързани с ГМО.

От друга страна, ГМО могат да предложат някои преимущества, като по-голям достъп до налична и здравословна храна, по-високи добиви и усъвършенствани облаги за фермерите.

На този стадий няма финален отговор за потребителите, загрижени за ГМО питателните артикули. Въпреки че няма доказателства, че ГМО съставляват непосредствена опасност за човешкото здраве, откривателите към момента не са проучили всеки вероятен проблем с всеки обособен ГМО артикул, изключително във връзка с евентуалните дълготрайни резултати.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР