Глутенът по принцип представлява смес от два вида протеин -

...
Глутенът по принцип представлява смес от два вида протеин -
Коментари Харесай

Разлика между глутенова алергия и глутенова непоносимост

Глутенът по принцип съставлява примес от два типа протеин - глиадин и глутеин, които могат да бъдат открити в съвсем всички семена от растителен генезис. Доказано е, че половината от популацията в света има увеличена сензитивност към глутена в тъкмо избрани типове семена - пшеница, ръж, ечемик и овес.

И в този смисъл диетата, която изключва глутен, не изключва всички типове семена, които влизат в фамилията на житни и аграрни култури. Непоносимостта към глутен и цьолиакията са заболявания с съвсем идентични признаци, което значи, че те не могат да бъдат открити, в случай че не се направи специфичен медицински тест.

От своя страна, алергията към глутен е анафилактоидна реакция и се разграничава от другите две болести със признаците.

Алергия към глутен

Алергията към глутен се прявява доста рядко. Това сочат наблюдения и проби, извършени за алергии, които се вършат дълго време. Когато в тялото има алергия към глутена, се отделя имуноглобулин Е. Когато се появяват такива алергии, се получават външни язви, които се показват най-много в обриви по тялото. Понякога се получава задушаване или хрема, само че това се случва рядко, в сравнение с при алергия към храна. В множеството случаи хранителната алергия провокира изобилен обрив по цялото ни тяло, като тази реакция се появява 24 часа след консумация на храна.

Непоносимост към глутен

 Глутенова нетърпимост

Когато става въпрос за нетърпимост към глутен, се приказва за имуноглобулин Г. При тези нетърпимост в тялото се отделят характерни антитела, само че появяването им не е толкоз очевидна. Получава се дискомфорт, на който в множеството случаи не се обръща внимание. При някои хора, това може да се изрази в качването на килограми и забавянето на метаболизма. Дали обаче да спрем глутена, когато разберем, че имаме нетърпимост към глутен, само че нямаме признаци. Отговорът тук може да бъде и да, и не.

Да, с цел да се подкрепи общото положение на организма. В множеството случаи, в случай че хората, имащи нетърпимост към глутена, в случай че се продължи с диагностицирането, се открива, че те имат пропускливост в червата. Повечето пациенти, имат също и висок хистамин и зонуолин. Това са два от факторите, определящи пропускливостта. И до момента в който не бъде стартирано лекуване на тази пропускливост на червата, нормално към това, с което се хранят, това развиват антитела.

Режим за нетърпимост към глутен

Ако хората свикнат да се хранят без глутен, всичко може да е обикновено. Ако глутенът е сменен с подобаващите храни без глутен, казусът се тушира. Нужно е да замените утринното хранене с царевични или оризови закуски. Важно е обаче да се храните разнообразно. Всички хора би трябвало да се хранят пълноценно. Трябва да консумирате храни, които съдържат фибри и фолиева киселина.

Подходящ избор са постоянно ориз и ястия с картофи под всевъзможни форми. Също по този начин може да изберете безглутенова паста, направена от киноа, амарант, ориз. Чистото месо без непотребни панировки и галета, гарнирано със зеленчуци, е здравословна храна, подобаваща за хората с глутенова нетърпимост.

Разгледайте всички наши оферти за безглутенови предписания. Научете се по какъв начин се прави самун без глутен или пък сладкиши без глутен.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР