Глоби и поощрения за пациентите. Ако не ходят на профилактични

...
Глоби и поощрения за пациентите. Ако не ходят на профилактични
Коментари Харесай

Искат глоба за пациентите, които не ходят на профилактични прегледи

Глоби и поощрения за пациентите. Ако не вървят на профилактични прегледи обмислят санкциии. Ако си създадем такива, се търси вид за мотивация – да вземем за пример освобождение от избран брой здравни вноски. Това съобщи в ефира на Народоосвободителна въстаническа армия общопрактикуващия доктор доктор Людмил Джуров.

„ Процентът от пациентите, които идват непринудено на профилактичен обзор, е към 50. Това са хора, които са осведомени с опциите, които предлага здравната система за профилактика и предварителна защита на тяхното здраве. Няма по какъв начин на нас лекарите да ни бъде вменена и законодателна, и административна функционалност ”.

От своя страна доктор Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, съобщи, че не е работа на общопрактикуващите лекари да се занимават с административни каузи.

„ Не мога да си обясня докога страната ще вменява всевъзможни отговорности на общо практикуващия доктор. Ако се одобри, че ние сме тези, които ще изчистят авгиевите обори на здравната система, да кажем, че да, ние сме като един Херкулес, който може да свърши всичко. Но има си законодател, който е основал Закона за здравето. В него са планувани наказания при неспазването му. Моята работа е, когато пациентът пристигна в кабинета, да го прегледам, да извърша нужните проучвания и да слага диагноза. “

По думите й работата на лекарите не е да постанова санкции, а да лекува. „ Отказвам да се занимавам с активност, която няма нищо общо с лечебната ”, безапелационна е доктор Гергана Николова.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР