Глобалното затопляне в последните години и произтичащите от това благоприятни

...
Глобалното затопляне в последните години и произтичащите от това благоприятни
Коментари Харесай

МЗ не е финансово ангажирано към пръскането срещу комари и насекоми


Глобалното стопляне в последните години и произлизащите от това удобни условия за размножаване, доведоха до годишно увеличение на популацията на комари напролет и лятото, което слага в риск публичното здраве и е причина за увеличение на заболяемостта от така наречен трансмисивни инфекции, излъчени посредством вектори (насекоми и кърлежи). Това декларира здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос за съответните дейности за ефикасни дезинсекционни и дезакаризационни мероприятия в общините по поречието на река Дунав, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Навременно приложени ограничения за ограничение и понижаване числеността на векторите в обитаемоте места понижава и опцията за предаване на този тип инфекции, както и риска от появяването и разпространяването на нововъзникващи такива.

Съгласно член 31, алинея 1 от Закона за здравето страната, общините, юридическите и физическите лица реализират дейностите си, като обезпечават опазването на виталната среда от нездравословно въздействащите върху здравето на индивида биологични, химични, физични и обществени фактори.

Дейностите по провеждането на обработки против инсекти (дезинсекция) и кърлежи (дезакаризация), имащи отношение към здравето на хората, са регламентирани с Наредба № 1 от 05.01.2018 година за изискванията и реда за осъществяване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД). Според наредбите на наредбата физическите и юридическите лица, стопанисващи и ползващи разнообразни типове обекти, като хранителни, лечебни заведения, детски градини, паркове, зелени площи, места за отдих и други, са длъжни за лична сметка да обезпечават дейностите по дезинфекции, дезинсекции и дератизации. Мероприятията по ДДД се правят от регистрирани в Министерство на здравеопазването за този тип активност профилирани компании, подлежащи на регулярен надзор от органите на държавния здравен надзор.

Видно от изложеното, Министерство на здравеопазването не е финансово ангажирано към осъществяването на дезинсекционни и дезакаризационни действия. Превантивните ограничения за понижаване числеността на векторите се провеждат и финансират от общините, които за тези цели следва годишно да възнамеряват средства в своите бюджети, прибавя министърът.

В осъществяване на нормативно избраните си задължения годишно Министерство на здравеопазването посредством Регионалните здравни инспекции (РЗИ) разпорежда с наставления действия по навременно образуване и осъществяване на ефикасни дезинсекционни обработки на територията на страната. Регионалните здравни инспекции по места оказват експертна помощ на общините при установяване на рисковите места за обработка, подбора на препарати, методите и периодите за обработка на площите и надзор върху качеството и успеваемостта на осъществените мероприятия, при съблюдаване разпоредбите на сигурност за хора и животни.

Съгласно наредбите на Наредба № 17 от 30.07.2008 година за изискванията и реда за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на внасяните паразитни заболявания, под методичното управление на Националния център по заразни и паразитни заболявания, РЗИ правят мониторинг на рискови местообитания на векторите, като информацията, се подава регулярно към общинските управляващи, декларира Ананиев.

Той прецизира, че Министерство на здравеопазването чрез- РЗИ реализира всекидневен контрол на записаните остри заразни болести в страната, в т. ч. и на векторно-предаваните трансмисивни инфекции, като посредством Националната стратегия за профилактика и надзор на векторно-предавани трансмисивни инфекции при хората в Република България, призната Решение на Министерския съвет № 173 от 28.03.2014 година, обезпечава условия за ранна лабораторна диагностика на тези болести от лабораторията на Националния център по заразни и паразитни заболявания, за осъществяване на съответно и навреме лекуване, акцентира министър Ананиев.

Министерство на здравеопазването, в границите на своите нормативно избрани пълномощия ще продължи да извършва действия за реализиране на актуален и интегриран метод за профилактика на вектирно-предавани трансмисивни инфекции, възстановяване на епидемиологичния контрол и епидемиологичния надзор на този тип инфекции, приключва отговорът на министъра. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР