Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за
Коментари Харесай

Президентът Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху промени в Закона за поощряване на вложенията, които заплашват опазването на околната среда и основават риск за ощетяване на обществения интерес. Това оповестиха от президентската институция.

„ Без да оспорва нуждата от ускорение на построяването на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново разискване в Народното събрание текстовете, чието използване би довело до понижаване на равнището на отговорност на администрацията за отбрана на живота и здравето на хората при осъществяването на огромни планове. Според президента законодателството би трябвало да разрешава бързо и качествено създаване на значимите за България обекти, само че по едно и също време да е съобразено със задължението на страната да закриля своите жители и природа. Тази кардинална позиция на президента е поредно изразявана при практикуване правото му на несъгласие. Това е третият път, след указите му от 2017 година и 2019 година, когато Румен Радев възразява против ограничения, сходни на признатите в този закон ", се споделя в известие от Президенството.

За ново разискване са върнати наредбите, които редуцират времето на способените органи да се произнесат по въздействията на даден план върху околната среда и вкарват принцип на безмълвно единодушие за неговото осъществяване. Оспорени са и ограничението на опциите за правосъден надзор, както и удължаването на валидността на избрани решения, чийто период изтича или към този момент е изминал.

Държавният глава оспорва и основаването на предпоставки за придобиване на имущество, благосъстоятелност на обществени предприятия, което води до риск от ощетяване на публичния интерес.

„ Съгласно претекстовете на президента още едно разискване в Народното събрание е належащо и тъй като тези промени, импортирани сред първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е извършено публично разискване, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова аргументация ", показват от президентската институция.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР