Глобалното търсене на петрол, природен газ и въглища – и

...
Глобалното търсене на петрол, природен газ и въглища – и
Коментари Харесай

„Неудържимият“ енергиен преход означава, че търсенето на петрол, газ и въглища ще достигне своя връх до 2030 г.

Глобалното търсене на нефт, природен газ и въглища – и генерираните от тях излъчвания на въглероден диоксид – се чака да доближат своя връх по-късно през това десетилетие, съгласно нов отчет на Международната организация по енергетика.

Двигател на смяната ще бъде „ феноменалното повишаване “ на чистите източници на сила, сподели основаната в Париж организация в своя годишен отчет за прогнозите за международната енергетика, оповестен във вторник.

Агенцията съобщи, че чака да има близо 10 пъти повече електрически коли по пътищата в международен мащаб до края на десетилетието и възобновимите източници да съставляват съвсем половината от световния енергиен микс, по отношение на 30% през днешния ден.

Забавянето на растежа в Китай също ще понижи търсенето на изкопаеми горива. Втората по величина стопанска система в света – и най-големият консуматор на сила – е достигнала „ повратна точка “, сподели МАЕ, като общото енергийно търсене ще доближи връх към средата на десетилетието. Китай също се трансформира в „ мощ на чистата сила “ и съставлява повече от половината от продажбите на електрически транспортни средства в международен мащаб предходната година.

„ Преходът към чиста сила се случва по целия свят и е неукротим. Не е въпросът „ в случай че “, а просто въпросът „ какъв брой скоро “ – и колкото по-рано, толкоз по-добре за всички нас “, сподели в изказване изпълнителният шеф на IEA Фатих Бирол.

Докладът на МАЕ оспорва апелите на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) - група от най-големите международни производители на нефт - за трилиони долари нови вложения в бранша сред в този момент и 2045 година, с цел да се предотврати скок в цените на силата.

И това е в внезапен контрастност с дейностите през последните дни на най-големите петролни и газови компании в Америка - ExxonMobil (XOM) и Chevron (CVX) - да удвоят бъдещето на шистовия рандеман в Съединени американски щати посредством придобиване на по-малките съперници Pioneer (PXD) и Hess ( HES) в покупко-продажби, оценени надлежно на 60 милиарда $ и 53 милиарда $.

В международен мащаб са нужни вложения от минимум $12 трилиона в петролната промишленост до 2045 година, в случай че страните желаят да избегнат високите цени, сподели Хайтам Ал Гайс, общоприет секретар на ОПЕК, пред Беки Андерсън от CNN на енергийната конференция ADIPEC в Абу Даби. В международен мащаб са нужни вложения от минимум 12 трилиона $ в петролната промишленост до 2045 година, в случай че страните желаят да избегнат високите цени, сподели Хайтам Ал Гайс, общоприет секретар на ОПЕК, пред Беки Андерсън от CNN на енергийната конференция ADIPEC в Абу Даби. CNN

„ Краят на ерата на растежа на изкопаемите горива не значи завършек на вложенията в изкопаеми горива, само че подкопава обосновката за всяко нарастване на разноските “, се споделя в отчета на организацията.

Въпреки ускоряващото се прекосяване към възобновими енергийни източници и трайните промени в моделите на ползване в страни като Китай, МАЕ - която следи енергийните трендове за най-богатите стопански системи в света - предизвести, че би трябвало да се направи повече, в случай че светът желае да има късмет да ограничи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Учените считат стоплянето от 1,5 градуса за предел, над който рисковите горещини, наводненията, сушите, горските пожари и дефицитът на храна и вода ще имат пагубно влияние. Тазгодишното лято в Северното полукълбо беше най-горещото в света в историята, съгласно службата за изменение на климата Коперник на Европейския съюз.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР