Глобално затопляне, война и инфлация: в момента светът сякаш е

...
Глобално затопляне, война и инфлация: в момента светът сякаш е
Коментари Харесай

Проф. Нуриел Рубини: Третата световна война вече е започнала

Глобално стопляне, война и инфлация: сега светът като че ли е в положение на непрекъсната рецесия. В изявление за „ Шпигел “ пророкът и притежател на Нобелова премия проф. Нуриел Рубини показва 10 „ мегазаплахи “, пред които сме изправени, и по какъв начин се оправя с тях.

Роденият през 1958 година Нуриел Рубини е един от най-известните икономисти в света и прочут черноглед. Почетният професор в Stern School of Business към Нюйоркския университет предсказа финансовата рецесия от 2008 година, както и срутва на международната стопанска система още при започване на рецесията с ковид. Той е израснал в Турция, Иран, Израел и Италия, а в този момент е жител на Съединени американски щати.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението с проф. Рубини.

„ Шпигел “: Професор Рубини, вие бихте желали вашият прякор да бъде изменен от „ доктор Дуум “ (от англ. " doom " - крах, мрачна съдба) на „ доктор Реалист “. Но в новата си книга описвате " 10 мегазаплахи ", които слагат под въпрос бъдещето ни. Малко е тъмно, не сте ли съгласни?

Нуриел Рубини: Заплахите, за които пиша, са действителни, никой не би отрекъл това. Израснах в Италия през 60-те и 70-те години на предишния век. Не се притеснявах от война сред великите сили и нуклеарна зима, тъй като Съюз на съветските социалистически републики и Западът бяха в положение на разведряване. Никога не съм чувал израза „ климатични промени “ или „ световна пандемия “. И никой не се притесняваше, че роботите ще изместят хората от работните им места. Имахме по-свободна търговия и глобализация, живеехме в постоянни демокрации, въпреки и не съвършени. Държавният дълг беше по-малък, популацията беше по-младо, пенсионната и здравната система нямаха нефинансирани отговорности. Това е светът, в който съм израснал. Сега би трябвало да се безпокоя за всичко едновременно, а освен за себе си.

„ Шпигел “: Така ли е? Или се чувствате като глас, който вика в пустинята?

Нуриел Рубини: Бях във Вашингтон на среща на МВФ. Икономическият историк Найл Фъргюсън съобщи в речта си, че имаме шанс, че сме изправени пред икономическа рецесия като тази през 70-те години, а не пред война като тази през 40-те. Съветниците по националната сигурност са обезпокоени от навлизането на НАТО в руско-украинския спор и от курса на конфликт, стихотворец от Иран и Израел. А тази заран прочетох, че администрацията на Байдън чака скорошно китайско нахлуване против Тайван. Обективно видяно, третата международна война в действителност към този момент стартира, изключително в Украйна и в киберпространството.

„ Шпигел “: Политиците наподобява са шокирани от " синхронността " на актуалните огромни рецесии. Как би трябвало да се дефинират целите?

Нуриел Рубини: Разбира се, първо би трябвало да се работи с Русия и Украйна, а по-късно с Иран, Израел и Китай. Но не трябва да се не помнят и инфлацията, и рецесиите, т.е. стагфлацията. Еврозоната към този момент страда от криза и съгласно мен тя ще бъде дълга и неприятна. В Обединеното кралство ситуацията е още по-лошо. Изглежда, че пандемията е овладяна, само че скоро може да се появят нови варианти на Коронавирус. Изменението на климата е постепенно настъпващо злополучие, което набира скорост. За всяка от десетте закани, разказани в книгата ми, мога да се сетя за 10 образеца - действителни, а не дълготрайни. Искате ли да изброя тези, които се отнасят до световното стопляне?

„ Шпигел “: Продължете.

Нуриел Рубини: Това лято в целия свят, в това число и в Съединени американски щати, имаше суши. Близо до Лас Вегас тя е толкоз тежка, че в пресъхналите езера се откриват телата на гангстери от 50-те години на предишния век. В Калифорния фермерите продават правата си върху водата, защото развъждането на култури е станало нерентабилно. А във Флорида застраховката на жилища в крайбрежните региони е недостъпна. В резултат на това половината от американците ще би трябвало да се реалокират в Средния Запад или Канада. Никакви спекулации, чиста просвета.

„ Шпигел “: Друга опасност, която описвате, е натискът от страна на Съединени американски щати върху Европа да ограничи бизнес връзките си с Китай и да не заплашва военното наличие на Съединени американски щати на континента. Колко евентуален е този сюжет?

Нуриел Рубини: Това към този момент се случва. Наскоро Съединени американски щати не разрешиха износа на полупроводници за китайски компании за изкуствен интелект, квантови калкулации и военни цели. Европейците ще желаят да продължат да вършат бизнес със Съединени американски щати и Китай, само че от съображения за национална сигурност това няма да е допустимо. Търговията, финансите, технологиите и интернет ще бъдат разграничени на две.

„ Шпигел “: В Германия се разисква дали да се продадат елементи от пристанището в Хамбург на китайската държавна компания Cosco. Какъв е вашият съвет?

Нуриел Рубини: Трябва да се проучва задачата на тази договорка. Германия към този момент направи огромна неточност, като стана подвластна от съветската сила. Китай сигурно няма да нахлуе военно в немските пристанища, както би могъл да направи в Азия и Африка. Единственият стопански мотив в интерес на сходно съглашение е опцията за нанасяне на ответен удар незабавно щом европейските заводи бъдат завзети в Китай. В противоположен случай това не е добра концепция.

„ Шпигел “: Говорите за опитите на Русия и Китай да основат опция на $ и на системата SWIFT. Но към този момент това не се получава.

Нуриел Рубини: Не става въпрос единствено за платежните системи. Китай продава евтина 5G технология по целия свят, която може да се употребява за шпионаж. Попитах президента на една африканска страна за какво купува от Китай, а не от Запада. Той отговори, че са дребна страна и някой ще ги шпионира по този начин или другояче, тъй че за какво да не употребяват китайска технология, тъй като е по-евтина. Китай усилва своята икономическа, финансова и комерсиална мощност в доста елементи на света.

„ Шпигел “: Ще размени ли китайският юан $ в дълготраен проект?

Нуриел Рубини: Това ще отнеме време, само че китайците умеят да възнамеряват напред. Те предложиха саудитците да дефинират цени и да таксуват продавания от тях нефт в юани. Техните платежни системи са по-сложни от всички останали в света. Един милиард китайци употребяват Alipay и WeChat pay всеки ден, с цел да правят транзакции. Бутиците на Louis Vuitton в Париж към този момент могат да употребяват последния за осъществяване на покупки.

„ Шпигел “: През 70-те години имахме и енергийна рецесия, висока инфлация и застоялост, така наречен стагфлация. Случва ли се нещо сходно и в този момент?

Нуриел Рубини: Сега е още по-зле. Тогава нямахме голям обществен и частен дълг, какъвто имаме през днешния ден. Ако централните банки покачат лихвените проценти, с цел да се опълчват на инфлацията, доста компании-зомбита, банки в сянка и държавни организации ще банкрутират. Тогавашната петролна рецесия беше породена единствено от няколко геополитически разтърсвания, а през днешния ден те са повече. Представете си единствено последствията от нападението на Китай над Тайван, който създава 50% от всички полупроводници в света и 80% от високото им качество. Това ще бъде световно разтърсване. Днес ние подвластен от полупроводниците повече, в сравнение с от петрола.

„ Шпигел “: Вие сте доста сериозен към централните банки и тяхната слаба парична политика. Има ли измежду тях един, който прави всичко вярно?

Нуриел Рубини: Всички те са отвратителни. Или те се борят с инфлацията с високи лихвени проценти, което води до внезапен спад в икономическите резултати на действителната стопанска система и финансовите пазари, или се отхвърлят и не покачват лихвените проценти, а инфлацията продължава да пораства. Мисля, че вторият вид след „ Бенк ъф Ингланд “ заплашва ФЕД и ЕЦБ.

„ Шпигел “: От друга страна, високата инфлация може да бъде от изгода, като всмуква държавния дълг.

Нуриел Рубини: Да, само че това също по този начин усилва цената на новия дълг. Когато инфлацията се покачва, кредиторите постановат по-високи лихвени проценти. Ето един образец: в случай че инфлацията се увеличи от 2% на 6%, лихвите по държавните облигации на Съединени американски щати ще би трябвало да се покачат от 4% на 8%, с цел да продължат да носят същата рентабилност, а цената на частните ипотечни и бизнес заеми ще бъде още по-висока. Това ще коства доста по-скъпо на доста компании, тъй като те би трябвало да оферират доста по-високи лихвени проценти от държавните облигации, които се смятат за сигурни. В момента имаме толкоз доста задължения, че сходно нещо може да докара до цялостен стопански, финансов и паричен колапс. И даже не става дума за хиперинфлация като във Ваймарската република, а просто за инфлация с ритъм под 10% годишно.

„ Шпигел “: Основният риск, който описвате в книгата, е изменението на климата. Не е ли повишаването на дълга второстепенно в светлината на вероятните последствия от климатичната злополука?

Нуриел Рубини: Трябва да се тревожите за всичко по едно и също време, тъй като всички мегазаплахи са взаимосвързани. Пример: на този стадий няма метод да се понижат доста излъчванията на CO2, без да се срине стопанската система. Въпреки че през 2020 година бе маркирана най-тежката криза от 60 години насам, излъчванията на парникови газове са намалели единствено с 9%. При неналичието на постоянен стопански напредък казусът с дълга не може да бъде решен. Това значи, че би трябвало да се намерят способи да се обезпечи напредък без излъчвания.

„ Шпигел “: Предвид всички тези паралелни рецесии по какъв начин оценявате възможностите на демокрацията да оцелее против властнически системи като Китай и Русия?

Нуриел Рубини: Неспокоен съм. Демокрациите са нежни пред лицето на огромни разтърсвания. Винаги ще се откри някой самоуверен и деятелен човек, който ще каже " Аз ще спася страната " и ще упрекна за това чужденците. Точно това направи Путин с Украйна. Догодина Ердоган може да постъпи по същия метод с Гърция и да се опита да провокира рецесия, тъй като в противоположен случай рискува да загуби изборите. Ако Доналд Тръмп се кандидатира още веднъж и загуби, той може намерено да призове последователите на превъзходството на бялата раса да щурмуват Капитолия. Ще станем очевидци на принуждение и същинска революция в Съединени американски щати. Засега нещата в Германия наподобяват сносно, само че какво ще стане, в случай че стопанската система се утежни и хората гласоподават за дясната съпротива?

„ Шпигел “: Вие сте прочут освен като оракулски икономист, само че и като всемирски човек. Продължавате ли да се наслаждавате на нея в сегашните условия?

Нуриел Рубини: Организирам освен всемирски събития, само че и изложения: художествени, културни и книжни. А по време на пандемията преоткрих еврейските си корени. Днес избирам съботните вечери да са за 20 души, с подобаваща гала и музика онлайн. Или вечерни събития с значими тематики, на които всеки може да се изкаже. И това не са просто диалози, а съществени диалози за живота и света като цяло. Докато се радва на живота, човек не трябва да не помни да даде своя принос за спасяването на света.

„ Шпигел “: Какво имате поради?

Нуриел Рубини: Нашият въглероден отпечатък е прекомерно огромен. Голяма част от парниковите газове се дължат на отглеждането на животни. Ето за какво станах пескатарианец (вегетарианска диета, която позволява риба и морски блага в менюто си – бел.ред) и се отхвърлих от месото и птиците.

„ Шпигел “: Преди прекарвахте три четвърти от годината в пътувания, а в този момент?

Нуриел Рубини: Пътувам непрекъснато. Но ще ви кажа едно: обичам Ню Йорк. По време на пандемията не избягах в Хамптън или Маями като доста други. Останах тук, гледах демонстрациите на " Животът на чернокожите има значение ", помагах на бездомните. Всеки ден виждах отчаянието в очите на другари художници, които бяха изгубили работата си и не можеха да заплащат за жилище. Бих останал, даже в случай че в Ню Йорк се развихри вихър като Санди, изпълнен с принуждение и безпорядък. Трябва да гледате на света без розови очила. Дори в случай че има нуклеарна война. В последна сметка първата бомба ще падне в Ню Йорк, а идната - в Москва. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР