Глобалният добив на петрол е воден от редица фактори -

...
Глобалният добив на петрол е воден от редица фактори -
Коментари Харесай

Koи са големите играчи на пазара за черно злато

Глобалният рандеман на нефт е воден от редица фактори - от размера на залежите на дадена страна до достъпа ѝ до най-новите технологии и уреди в бранша. При смяна в тези фактори обстановката и водещите страни на пазара могат да се трансформират, написа Money.bg.

За това и приказват и статистически данни, събрани от компанията British Petroleum, които отразяват добивът на водещите страни в бранша сред 1965 и 2017 година.

През този интервал що се отнася до размера на добива дневно Щатите са преди всичко. През 1965 година потенциалът на Съединени американски щати дневно е 9 милиона $, а повече от 5 десетилетия по-късно той е с над 4 милиарда барела повече.

В средата на 60-те години на второ място е Съюз на съветските социалистически републики с размер от 4,9 милиарда барела дневно, следвани от Венецуела с 3,5 милиарда барела на ден.



Източник: Visual Capitalist

Към 2018 година Русия е на трето място, като размерът ѝ възлиза на 11,3 милиарда $, а преди нея е Саудитска Арабия с 12 милиарда барела. 50 години по-късно обаче Венецуела към този момент не участва измежду топ 10 на най-големите производителки.

За интервала Иран съумява да измести Кувейт като четвъртата в страна по рандеман на нефт. Канада също се изчаква нагоре в класацията от 9-то на 5-то място към 2017 година.

Либия и Алжир, които участват в топ 10 през 60-те години към 2017 година към този момент са изпаднали от класацията, а на тяхно място са Обединените арабски емирства и Китай.

Днес водачите Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Русия дават отговор за 39,1% от добива на суровината в света и за 24,9% от потвърдените световни запаси.

Общо топ 10 на производителките на нефт обезпечават 70% от международното произвеждане.



Източник: Visual Capitalist
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР