Глобалните разпродажби на фондовите пазари продължиха и днес в азиатската

...
Глобалните разпродажби на фондовите пазари продължиха и днес в азиатската
Коментари Харесай

Разпродажбите при акциите продължават, доларът поскъпва

Глобалните разпродажби на фондовите пазари продължиха и през днешния ден в азиатската сесия, откакто засилващите се опасения по отношение на международната стопанска система принудиха вложители да се отхвърлят от по-рискови активи за сметка на активи убежища, като $ и щатските държавни облигации.

Финансовите пазари, които към този момент са изнервени поради вероятността от по-агресивно нарастване на лихвите в Съединени американски щати, растежа в инфлацията в международен мащаб и войната в Украйна, бяха разтърсени тази седмица поради опасенията от закъснение на растежа на китайската стопанска система в резултат на строгите ограничавания поради COVID-19.

Новината, че Русия стопира газовите доставки в Източна Европа задълбочи мрачното въодушевление, изпращайки световния борсов показател на MSCI до 13-месечно дъно.

Разпродажбите продължиха и през азиатската сесия, като азиатско-тихоокеанският показател на MSCI губеше 1.1%, отстъпвайки до най-ниското си равнище от 15 март. Японският показател Nikkei и южнокорейският KOSPI също отчитаха спадове от 1.8% и 1.19%, респективно.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 се търгуваше без смяна, откакто през вчерашния ден падна до най-ниското си равнище от две години, до момента в който хонконгският Hang Seng се намали с 0.72%. Австралийският главен показател губеше 0.73%.

Катализаторът за последните спадове бяха "още по-враждебните думи на Русия във връзка с Украйна и известието, че газовите доставки за България и Полша ще бъдат спрени от през днешния ден, " споделят анализатори от ING, представени от Ройтерс.

Русия, която настояваше да получава заплащанията за газовите си доставки в рубли, добави, че стопира доставките за Полша и България от през днешния ден.

Този ход, считан за сериозна ескалация на напрежението, докара до повишение на цените на петрола и природния газ. Фючърсите на петрола от сорта Брент нарастнаха с 1.11, или 1.1%, до 106.10 $ за барел. Щатският лек недопечен нефт (WTI) се оскъпи с 84 цента, или 0.8%, до 102.54 $ за барел.

Централната банка на Китай разгласи тази седмица, че ще поддържа своята стопанска система на фона на засилващите се опасения, че продължаващата политика на "нулев Коронавирус " ще навреди на растежа на локалната и международната стопанска система.

Доларовият показател, който тази седмица набъбна до двегодишен връх, продължи да се покачва до 102. Златото също нараства до 1 903 $ за тройунция.

Японската йена също получи поддръжка, която я отдалечи от достигнатите неотдавна дъна до едноседмичен връх от 126.96 по отношение на $.

Анализатори настояват, че пазарите се тормозят, че предстоящата поредност от нараствания на лихвите от страна на Федералния запас може да навреди на икономическия напредък, тъкмо когато доста стопански системи започнаха да се възвръщат от пандемията.

Инвеститорите също по този начин се притесняват от волатилните цени на суровините след началото на войната в Украйна, като Международният валутен фонд (МВФ) предизвести тази седмица за опасности от стагфлация в Азия.

Вчерашните разпродажби на Уолстрийт обрисуваха терзанията на вложителите по отношение на резултата върху облагите на фирмите, като Nasdaq се намали с 4% - до най-ниското си равнище от края на 2020 година След края на борсовата сесия Alphabet Inc разгласи тримесечните си финансови резултати, които за първи път от началото на пандемията бяха по-слаби от предстоящото, а акциите на компанията поевтиняха с към 3%.

Книжата на Microsoft Corp се обезцениха с 4% преди оповестяването на резултатите на компанията, само че се възвърнаха, откакто компанията предвижда двуцифрен растеж на приходите идната година.

Фючърсите на Nasdaq поевтиняват с 0.28%.

Доходността по щатските държавни облигации също се намали, като тази по 10-годишните бумаги отстъпва с 5.5 базисни пункта до 2.772%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР