Глобалните продажби на Групата възлизат на 552 000 автомобила през

...
Глобалните продажби на Групата възлизат на 552 000 автомобила през
Коментари Харесай

Първо тримесечие на 2022 - Ефективна търговска политика, подсилена от успешно обновяване на гамата

Глобалните продажби на Групата възлизат на 552 000 автомобила през 1-вото тримесечие на 2022 година при продължаващо сложен пазарен подтекст.
Приходите на Групата за тримесечието са 9,7 милиарда евро, спад от -2,7% (-0,7% при непрекъснати обменни курсове и обхват*).
Renault Group следва своята фокусирана върху цената политика, стартирана през 3-тото тримесечие на 2020 година:
Положителен ценови резултат от 5,6 пункта за тримесечието.
Увеличаване на микса от продажби в най-печелившите канали: в петте съществени европейски държави** миксът на частни клиенти е 69% (при 54% през 1-во тримесечие на 2021 г.).
Поръчките на Групата в Европа в края на месец март са най-високите за последните 15 години и съставляват 3,9 месеца продажби.
Тази комерсиална политика е подсилена от триумфа на новите модели, позволяващи на Renault Group да ускори водачеството си в хибридната и електрическата подвижност:
Renault Arkana записва повече от 9 000 поръчки/месец през 1-вото тримесечие, 60% в E-TECH версията и 60% към частни клиенти.
Renault Megane E-TECH Electric се радва на обещаващ старт с повече от 10 000 поръчки за два месеца, 70% от които на високите равнища на съоръжение.
Dacia Sandero остава най-продаваният автомобил към частни клиенти в Европа.
С повече от 9 000 продажби в Европа и 20 500 поръчки, регистрирани през първото тримесечие, Dacia Spring е вторият най-продаван електромобил във Франция.
Jogger дава обещание да бъде нов триумф за марката Dacia в Европа с 36 500 поръчки за 4 месеца, 70% от които на високите равнища на съоръжение.
Гамата E-TECH (електрически, plug-in хибридни и хибридни автомобили) съставлява 36% от продажбите на леки коли с марка Renault в Европа през тримесечието, което е с 13 пункта повече спрямо първото тримесечие на 2021 година
Групата ускорява своята конкурентоспособност с спомагателни стратегии за понижаване на разноските.
Renault Group удостоверява финансовите си вероятности, оповестени на 23 март 2022 година
Renault Group ще показа на Деня на финансовия пазар през есента на 2022 година актуализация на своите финансови цели и на своята тактика, позиционираща Групата като конкурентен, софтуерен и резистентен референтен състезател.
Създаването на стойност е в основата на тактиката на Renault Group и е отразено в активността ни през първото тримесечие на 2022 година Продажбите ни в най-печелившите канали не престават да порастват и самодейната комерсиална политика на Групата, прилагана от средата на 2020 година, дава плодове. Гамата E-TECH става все по-успешна. Портфолиото ни с поръчки доближава рекордни равнища и се възползва от нашата обещаваща и конкурентна гама от нови модели. В пазарна среда, мощно афектирана от спора в Украйна, рецесията с полупроводниците и инфлацията, Renault Group продължава своето възобновяване и форсира осъществяването на своята тактика " Тиери Пиетон, основен финансов шеф Renault Group

ТЪРГОВСКИ РЕЗУЛТАТИ: АКЦЕНТИ ЗА ПЪРВОТО ТРЕМЕСЕЧИЕ

Renault Group, в подтекста на рецесията с полупроводници и спора в Украйна, записва продажби от 552 000 коли през първото тримесечие на 2022 година, спад от -17,1% спрямо първото тримесечие на 2021 година

Renault Group следва своята комерсиална политика, ориентирана към основаване на стойност, което води до увеличение на микса в най-печелившите канали. В петте съществени европейски държави** миксът на продажби към частни клиенти е 69% спрямо 54% през 1-вото тримесечие на 2021 година

Марката Renault укрепва водещата си позиция на пазара на електрифицирани коли в Европа с гамата E-TECH, която съставлява 36% от продажбите на леки коли, с 13 пункта повече по отношение на 1-вото тримесечие на 2021 година, на електрифициран пазар от 29% (+8 пункта по отношение на 2021 г.). Гамата хибриди (HEV и PHEV), състояща се от Clio, Captur, Arkana и Megane, е повишена с 40% спрямо 1-вото тримесечие на 2021 година Така Renault затвърждава позицията си като референтен състезател в електрическата и хибридна подвижност.

Обновяването на гамата на Dacia е триумф, задвижван по-специално от новото Sandero, което остава най-продаваният автомобил към частни клиенти в Европа, и Duster, който доближи 2 милиона продажби от лансирането си на пазара. Dacia Spring записва повече от 9 000 продажби в Европа през първото тримесечие и е 2-рия най-продаван електромобил във Франция.

От началото на годината активността на Alpine се управлява от лансирането на новата гама на емблематичния A110 и марката отбелязва 67% нарастване на продажбите през тримесечието.

Портфолиото с поръчки на Групата в Европа, което от края на 2021 година е на рекордно равнище, продължава да пораства и доближава 3,9 месеца продажби към 31 март 2022 година Spring записва 20 500 поръчки през 1-вото тримесечие, а Jogger дава обещание да бъде нов триумф за марката Dacia с 36 500 поръчки за 4 месеца, от които 70% на високите равнища на съоръжение. Що се отнася до Megane E-TECH Electric, моделът има повече от 10 000 поръчки за два месеца, от които 70% на високите равнища на съоръжение. Първите доставки на Megane E-TECH Electric ще бъдат през май за Франция и през юни за главните европейски пазари.

ПРИХОДИ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ

През първото тримесечие на 2022 година приходите на Групата възлизат на 9,7 милиарда евро, което е спад от -2,7% по отношение на предходната година. При непрекъснати обменни курсове и обхват* понижението е -0,7%.

Приходите на AVTOVAZ и Renault Русия са 0,9 милиарда евро, спад от -15,7% за интервала, откакто активността беше мощно повлияна от спора в Украйна. Приносът на AVTOVAZ възлиза на 527 милиона евро, спад от -23,1%. Приходите на Renault Русия възлизат на 367 милиона евро, спад от единствено -2,1% посредством понижения в складовите наличия и нарастването на цените.

При изключване дейностите на AVTOVAZ и Renault Русия, приходите на Групата са 8,9 милиарда евро, спад от -1,1%, а приходите от автомобилната промишленост са 8,1 милиарда евро, спад от -1,0%. Тази разновидност се дължи основно на:

Ефектите от валутния курс (-0,9 пункта), движени главно от девалвацията на турската лира и в по-малка степен на аржентинското песо.
Ефектът от размера (-8,9 пункта), обясняващ се главно със спада на автомобилния пазар в Европа, обвързван с дефицита на полупроводници, което визира най-вече продажбите на марката Renault, до момента в който Dacia е по-малко изложена на най-засегнатите снабдители.
Ценовият резултат (+5,6 пункта) отразява продължаването на нашата политика, фокусирана върху цената по отношение на размера, както и нарастването на цените, компенсиращо инфлацията и девалвацията на някои валути (турска лира и аржентинско песо).

Ефектът на продуктовия микс (+2,2 пункта) отразява лансирането на Jogger през това тримесечие и триумфа на Arkana, стартирана през второто тримесечие на 2021 година

Ефектът от продажбите към сътрудниците е -2,8 пункта. Това е главно резултат от намаляването на производството на дизелови мотори и коли за нашите сътрудници, по-специално обвързвано с края на контракта за Master с Opel и Trafic с Fiat от края на 2021 година

Ефектът на „ други “ (+3,4 пункта) отразява преизчисляването на продажбите с ангажимент за назад изкупуване, които понижават спрямо 1-вото тримесечие на 2021 година и позитивното влияние от бизнеса с елементи и аксесоари и активността на мрежата на Renault Retail Group.

Mobility Services способства с 8 милиона евро за приходите от 1-вото тримесечие.

Финансовите услуги (RCI Bank & Services) регистрират доходи от 737 милиона евро през първото тримесечие, спад от -2,9% спрямо първото тримесечие на 2021 година, в сходство със приблизително представящите се активи (43,7 милиарда евро), спад от -4,7% по отношение на същия интервал на 2021 година Това понижение се дължи на въздействието на тактиката за усъвършенстване на инвентара на дилърите на Групата.

Търговията към частни клиенти регистрира растеж в новите покупко-продажби от 5,4%. Средната сума, финансирана по нови контракти, се усилва и отчасти компенсира понижението от -9,7% в броя на новите контракти, обвързвано със спада на регистрациите на Групата.

Към 31 март 2022 година общите складови наличия (включително самостоятелната мрежа) възлизат на 336 000 автомобила (63 дни продажби), спрямо 487 000 автомобила в края на март 2021 година и са постоянни спрямо 31 декември 2021 година

ПЕРСПЕКТИВИ И СТРАТЕГИЯ

На 23 март 2022 Renault Group разгласи:

преустановяване на дейностите в индустриалния цех в Москва и оценка на наличните благоприятни условия във връзка с каузи в AVTOVAZ, запазвайки отговорно отношение към своите 45 000 чиновници в Русия,
преразглеждане на финансовите вероятности за 2022 вследствие на тези дейности:
оперативен марж на Групата от към 3%;
положителен свободен паричен поток от автомобилна активност.
Пазарната среда остава наранена от рецесията с полупроводниците. Групата удостоверява обща загуба на произвеждане за 2022 година, оценена на 300 000 автомобила, основно през първата половина на годината.

В подтекста на мощна инфлация, Групата следва своята комерсиална политика, фокусирана върху цената и подсилване на своята конкурентоспособност с спомагателни стратегии за понижаване на разноските.

Както беше посочено по време на представянето на финансовите резултати за 2021 година, Групата удостоверява, че изпреварва своите средносрочни цели и форсира осъществяването на своя стратегически проект Renaulution.

Renault Group ще показа на Деня на финансовия пазар през есента на 2022 година актуализация на своите финансови цели и на тактиката си, позиционираща Групата като конкурентен, софтуерен и резистентен референтен състезател.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР