Глобалните икономически перспективи се подобриха спрямо ситуацията от преди няколко

...
Глобалните икономически перспективи се подобриха спрямо ситуацията от преди няколко
Коментари Харесай

ОИСР призова за още по-високи лихви въпреки банковите сътресения

Глобалните стопански вероятности се усъвършенстваха по отношение на обстановката от преди няколко месеца – инфлационният потрес отслабва, само че възходящите лихвени проценти ще запазят рисковете високи. Това излиза наяве от отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) от петък, съгласно който прогнозите за напредък на огромните стопански системи се покачва.

Базираната в Париж организация чака световният стопански напредък за 2023 година да нарасне до 2.6% по отношение на предстоящите 2.2% в отчета през ноември.

Прогнозата за 2024 година е нараснала до 2.9% от 2.7%.

Глобалният напредък се забави до 3.2% през 2022 година и беше доста по-слаб от предстоящото при започване на предходната година “, се споделя в отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Сред факторите, отслабили стопанската система предходната година, организацията показва обстановката в Украйна, спадът на китайската стопанска система и високата инфлация в развитите страни.

Напоследък започваме да виждаме от ден на ден и повече позитивни сигнали ", се споделя в отчета. „ Доверието на потребителите и бизнеса стартира да се усъвършенства, цените на храните и силата падат, а китайската стопанска система се отвори изцяло. "

В отчета Организацията за икономическо сътрудничество и раз прикани централните банки „ да запазят курса “ и да продължат да покачват лихвените проценти макар разтърсванията на финансовите пазари, предупреждавайки, че инфлацията към момента е главната опасност за международната стопанска система.

Алваро Перейра, изпълняващ длъжността основен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, сподели пред Financial Times, че

по-добрата вероятност значи, че паричната политика би трябвало да остане рестриктивна, до момента в който има ясни признаци, че главният инфлационен напън е понижен трайно “.

Прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е, че инфлацията в Групата на 20-те огромни стопански системи ще спадне от 8.1% през предходната година до 5.9% през тази година и в допълнение ще спадне до 4.5% през 2024 година – към момента много над задачите макар покачванията на лихвените проценти от доста централни банки.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз счита, че цялостното влияние на по-високите лихвени проценти е мъчно да се реши, като предизвести, че нарасналият стрес за кредитополучателите може да докара до загуби за някои банки, цитирайки като образец неотдавнашния колапс на Silicon Valley Bank в Съединените щати.

Като оставим настрани разтърсванията на финансовите пазари след банкрута на SVB и продължаващите терзания за швейцарския заемодател Credit Suisse, Европейската централна банка увеличи лихвените проценти с още половин процентен пункт в четвъртък, с цел да се бори с инфлацията.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда, че лихвените проценти на централната банка ще доближат връх от 5.25 – 5.5% в Съединените щати и 4.25% в еврозоната и Англия с понижаване на инфлацията, което евентуално ще разреши " леко " облекчение през идната година.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда, че икономическият напредък на Съединени американски щати ще се забави от 1.5% тази година до 0.9% през идната година, защото по-високите лихвени проценти охладиха търсенето.

Подкрепена от облекчаването на ограниченията против Коронавирус, китайската стопанска система се чака да нарасне с 5.3% тази година и с 4.9% през 2024 година по отношение на прогнозите от ноември надлежно за 4.6% и 4.1%.

Перспективите за еврозоната също се усъвършенстваха с помощта на спада в цените на силата, като блокът от 20 страни се чака да регистрира напредък тази година от 0.8%, последван от 1.5% през 2024 година Организацията за икономическо сътрудничество и раз преди този момент предвиждаше надлежно 0.5% и 1.4% напредък.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР