Глобалните играчи на пазара на модата използват Източна и Югоизточна

...
Глобалните играчи на пазара на модата използват Източна и Югоизточна
Коментари Харесай

Доклад на НПО: Западни фирми експлоатират работници в Източна Европа

Глобалните играчи на пазара на модата употребяват Източна и Югоизточна Европа, които са същински парадайс на ниските заплати , сочи отчет на неправителствената организация " Кампанията за чисто облекло " (CCC), представен от " Дойче веле ".
Експертите от ССС загатват известни западни компании като Esprit, GEOX, Armani, Calzedonia, Dolce & Gabbana. Дори първокласни марки като Louis Vuitton, Prada и Versace създават стоките си във заводи с ниско възнаграждение. Много от упоменатите компании употребяват етикета Made in Europe или Made in EU, с което внушават на потребителите, че им оферират артикули, създадени при напълно естествени условия на труд. Реалността обаче е напълно друга. " Много от 1.7 милиона служащи в района, които създават дрехи, живеят в бедност ", се споделя в отчета на CCC, написа още вестник " Сега ".
" Казах на началничката, че не мога да вдишвам край тази машина. Температурите във фабриката и без друго са към 30 градуса, а когато работим с тази машина, става още по-горещо ", споделя жена, която изкарва прехраната си в текстилна фабрика в Сърбия. Началничката изслушала недоволството ѝ, след което насочила вентилационната тръба на машината право в лицето й и споделила: " Това си е ваш проблем. На който не му изнася - да си потегля. Навън има задоволително хора, които чакат да заемат вашите места. Вратата е ей там ".
И още един поразителен роман: работничка разказва по какъв начин управлението на компанията ги предиздвикало да съберат пари за уред за мерене на кръвното налягане, с цел да могат сами да си оказват помощ, когато някоя от дамите изпадне в безсъзнание . И двете работнички желаят да останат анонимни, отбелязва " Дойче веле ".
Същото важи и за всички останали дами, имали смелостта да споделят тъгата си пред специалистите от " Кампанията за чисто облекло ". Нищо чудно, че не желаят имената им да бъдат споменавани - всички те се притесняват да не изгубят работното си място . Защото си е същински шанс да имаш работа в страна като Сърбия, където безработицата доближава 16%, а измежду младежите - даже 30 на 100.
Работничките в текстилната индустрия, която е най-вече в ръцете на задгранични вложители, са изложени на безчовечен условия на труд и всякакъв произвол - непрекъснато ги заплашват с уволняване, не им отпускат целия годишен отпуск, а от време на време даже им не разрешават да вървят до тоалетна . " Работничките описват, че ги третират като роботи, като плебеи, само че не и като хора. Крещят им, унижават ги и ги подлагат на полов тормоз ", свидетелства Бетина Музиолек, координаторка на CCC за Източна и Югоизточна Европа. " Понякога даже нямаме с какво да се храним ", признава една работничка от Украйна, а неин сътрудник от Унгария споделя: " Заплатите ни стигат единствено едвам си платим тока, водата и парното ".
Официалният екзистенц-минимум в Сърбия е 278 евро месечно , а едно четиричленно семейство се нуждае за оцеляването си от минимум 652 евро. Работничките в текстилната индустрия получават приблизително по 202 евро на месец, а трудещите се в кожената и в обувната индустрия - по 227 евро.
Този бранш дава самун на близо 100 000 души в Сърбия, което съставлява към 8% от всички трудещи се в страната . Въпреки това " Кампанията за чисто облекло " не приканва към протест на въпросните компании. " Всички работнички, с които беседваме, ни споделят, че имат потребност от тези приходи. Но е пределно ясно, че нещо би трябвало да се промени, тъй като тези хора би трябвало да получават прилични заплати, а изискванията на труд би трябвало да бъдат пригодени към европейските стандарти ", споделя Бетина Музиолек, само че прибавя, че пътят до такава степен е дълъг и сложен: " На първо място би трябвало да бъдат подсилени позициите на синдикатите. Тези раннокапиталистически условия са напряко потресаващи ", добавя тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР