Глобалната търговия на стоки и услуги ще забави през тази

...
Глобалната търговия на стоки и услуги ще забави през тази
Коментари Харесай

ООН отчете бурен ръст на световната търговия през 2021 г.

Глобалната търговия на артикули и услуги ще забави през тази година, следвайки бурното движение на растеж през 2021 година, защото инфлационният напън в Съединени американски щати и неустойчивостта на имотния пазар в Китай ще отслабят вероятностите за напредък в двете най-големи стопански системи в света. Това предвижда Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD), представена от Блумбърг.

Според отчета на UNCTAD интернационалната търговия е повишена с 25% на годишна база до 28.5 трлн. $ през предходната година.  Предпочитанията от времето на пандемията към артикули за дома вместо пътувания и отдих са явни, защото търговията със артикули е повишена с 27% спрямо миналата година, до момента в който нарастването при услугите е 17%, показват от организацията, основана в Женева.

Макар че световната търговия не е повишена доста през първата половина на 2021 година, тя се е ускорила значително през второто полугодие. След относително муден старт на третото тримесечие, растежът на търговията е набрал скорост през Q4, когато търговията със артикули е повишена с близо 200 милиарда $ до нов връх от 5,8 трлн. $. За същия интервал търговията с услуги се е нараснала с 50 милиарда $ до 1,6 трлн. $, което е малко над предпандемичните равнища.

„ Позитивната наклонност за интернационалната търговия през 2021 година се дължи значително на покачването на цените на суровините, разхлабването на ограничаващите ограничения против ковид и мощното възобновяване на търсенето, подкрепено от пакетите от стопански тласъци “, показват от  UNCTAD в своя отчет. „ Тъй като тези трендове евентуално ще отшумят, чакаме трендовете при международната търговия да се възстановяват през 2022 година “, се споделя още в отчета.

Рекордните равнища на световните заеми също слагат напън върху търговията, защото „ опасенията към устойчивостта на дълга евентуално ще се засилят през идните тримесечия “, изясняват от UNCTAD.

Силният напредък на търговията през 2021 година провокира и една не толкоз позитивна наклонността – по-големи несъответствия. Търговският недостиг на Съединени американски щати при стоките е повишен до 5,2% от международната търговия на артикули спрямо 4,3% преди пандемията. Излишъкът на Китай се нараснал от 3,5% на 4,5%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР