Глоба от 10 000 лева и отнемане на 263 лева

...
Глоба от 10 000 лева и отнемане на 263 лева
Коментари Харесай

Кметът на Каварна с глоба от 10 хил. лева за конфликт на интереси

Глоба от 10 000 лв. и лишаване на 263 лв. от заплатата й в интерес на общината постанови КПКОНПИ против кмета на община Каварна Елена Балтаджиева. Причината за това е открит спор на ползи при назначение на неин непосредствен за шеф на общинско дружество „ Чиракман “.

Сигналът против нея е подаден през октомври предходната година. В него се твърди, че въз основа на докладна бележка от Балтаджиева локалният парламент през февруари е приел решение за осъществяване на конкурс за шеф на Общинско дружество „ Чиракман “. Конкурсът бил извършен при започване на юли месец и за началник на предприятието е определен Мирослав Игнатов – брачен партньор на първа братовчедка на кметицата. Впоследствие кметицата внесла докладна пред Общински съвет за резулатите от състезанието и подписала контракт за ръководство с него.

Справка в уеб страницата на община Каварна сочи, че на оповестения конкурс се явили четирима претенденти. Двама от тях не са утвърдени по документи.

Другите двама – Мирослав Игнатов и Николай Дърлянов, показали своите стратегии за развиване на „ Чиракман “, получавайки еднакъв брой точки – по 4.

На събеседването обаче превес над съперника си взел Игнатов. Той бил оценен с 4,4 точки, а Дърлянов – с 4,3.  

Според КПКОНПИ Балтаджиева два пъти е нарушила Закона за спор на ползи. Първо, като е внесла в Общински съвет отчета от работата на комисията и е направила предложение за утвърждение на представилия се най-успешно претендент. Второ, като е издала заповед, с която е назначила Игнатов за началник на общинското дружество, упражнявайки пълномощия по работа в частен интерес на обвързвано с нея лице, защото Игнатов е неин родственик от четвърта степен по съребрена линия.  

„ Свързани лица “ съгласно Закона са съпрузите или лицата, които се намират във фактическо общуване, роднините по права и по съребрена линия – до четвърта степен в това число, и по сватовство – до втора степен в това число.

За двете нарушавания на Балтаджиева са наложени санкции от по 5 хиляди лв.. А сумата като удръжка от заплатата й на стойност 263 лв. се явява чистото на ден заплащане за 20.07.2021 и 26.08.2021 година, когато са осъществени действията, породили спор на ползи.

Решението на КПКОНПИ предстои на оборване пред Административния съд в Добрич и съгласно локални медии кметицата на Каварна счита да се възползва от това си право. 

Още от ДОБРИЧ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР