Главоболията на Revolut, любимецът на британската финтех индустрия, се усилват.

...
Главоболията на Revolut, любимецът на британската финтех индустрия, се усилват.
Коментари Харесай

Главоболия за Revolut: Висши директори напускат, а банковият лиценз на Острова виси на косъм

Главоболията на Revolut, любимецът на английската финтех промишленост, се усилват. След като преди дни стана ясно, че следващ почитан управител – пети от началото на годината – напуща компанията, в този момент излезе информация, че Bank of England възнамерява да отхвърли дълго чаканата молба на Revolut за банков лиценз в Обединеното кралство. Новините от последните дни акцентират задълбочаващите се провокации пред необанката, с които тя се бори на няколко фронта.

Базираната в Лондон компания е водещ състезател освен на полето на английската финтех промишленост, само че и световно. Гигантът в региона на разплащанията води акция за приемане на банков лиценз в Обединеното кралство от две години, като вярата бе, че той най-сетне ще ѝ бъде възложен през 2023 година Сдобие ли се с подобен, Revolut ще може да предлага цялостен набор от услуги, в това число ипотеки и заеми.

Докато той продължава да се бави, към този момент има сигнали от вътрешни източници, че централната банка ще отхвърли поръчката. Според информацията на Telegraph институцията е съобщила желанията си на Министерството на финансите още през март. А като аргумент е показала – опасения по отношение на салдото на компанията. Все още обаче няма дефинитивно решение по въпроса.

След шестмесечно закъснение Revolut най-сетне подаде докладите си през март. Въпреки това инспекторът BDO изрази угриженост, че не може да ревизира приходите в размер на 477 млн. паунда, нито да подсигурява тяхната „ цялост или генезис “ заради конфигурацията на вътрешните IT системи на Revolut.

В момента се водят незабавни договаряния за избавяне на лиценза, споделят източниците.

Главният изпълнителен шеф на Revolut, Ник Сторонски, съобщи по-рано този месец, че забавянето на издаването на лиценза се дължи на това, че регулаторите са изплашени от продължаващите банкови рецесии, подбудени от Silicon Valley Bank и Credit Suisse.

Неполучаването на лиценз от родните регулаторни органи на Revolut би представлявало спънка за упоритостите на групата да разшири активността си в други страни. Това би било и удар за английската финтех промишленост в по-широк смисъл и за държавното управление на Риши Сунак, което се пробва да поддържа софтуерния бранш.

Revolut се трансформира в една от най-големите финтех компании в Европа, когато през юли 2021 година бе оценена на 33 милиарда $ след набирането на 800 млн. $ от вложители, измежду които Softbank. Създадена през 2015 година, тя за първи път излезе на облага едвам през актуалната година.

Revolut поражда като платформа за трансгранични парични преводи, само че през последните години бизнесът ѝ се разшири и тя към този момент предлага банкови услуги, търговия с акции и криптовалути и обезпечаване на домашни любимци да вземем за пример. В международен мащаб компанията има повече от 28 милиона клиенти в международен мащаб и над 6000 чиновници.

Този месец стана ясно, че основният финансов шеф и шефът на банковия отдел на Revolut в Обединеното кралство напущат. По-рано, на фона на въпросите към последните финансови доклади, си потеглиха и други висши мениджъри и фрагменти. Сред петте най-значими напускания са още HR шефът, генералният управител на Revolut за Съединени американски щати, основен изпълнителен шеф на Revolut NewCo UK, банковото звено в Обединеното кралство, както и основният действен шеф на групата.

Специално финансовият шеф Микко Саловаара пристигна в компанията преди две години, тъкмо когато тя започва процедурата по издаване на банков лиценз във Англия. Сега той си потегля на фона на слуховете, че ще ѝ бъде отхвърлен подобен. Официално Саловаара подаде оставка по „ персонални аргументи “.

Коментирайки последните напускания, представител на Revolut разясни, че „ не е извънредно в мощно предприемаческите компании хората да се причисляват към тях за стадиите на напредък и някои от тях да решат да продължат по различен път, когато настъпи подобаващият за тях миг “.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР