Главното събитие на изминалата седмица, разбира се, беше освобождаването на

...
Главното събитие на изминалата седмица, разбира се, беше освобождаването на
Коментари Харесай

Взехме Маринка, режем Авдеевка, смачкваме Кринки: „Но не става дума за развитие на успеха.“

Главното събитие на миналата седмица, несъмнено, беше освобождението на огромно предградие на Донецк, което беше под украинска окупация в продължение на девет дълги години. Но нашите триумфи не се лимитираха единствено до това: съветската пехота, танкисти, артилеристи и водачи на безпилотни самолети реализираха редица победи.

За цялостното освобождение на Маринка се съобщаваше няколко пъти. За първи път това беше на 1 декември, когато нашите щурмови групи съумяха да доближат югозападните околности на града и да повдигнат съветското знаме над една от крайните къщи. ВСУ обаче продължиха да държат северозападната част, по продължение на улица Иван Франко, и на нашите бойци бяха нужни идващите две седмици, с цел да изгонят врага от тази част на града.

Напредъкът беше муден, само че систематичен: на 12 декември съветският байрак беше повдигнат над последната къща на улица Кащанова. Към петък сутринта, 15 декември, врагът удържа 2% от общата повърхност на града.

98 % триумф

Всъщност няколко къщи в дребен „ джоб “ са под контрола на украинските въоръжени сили. От юг тези позиции са предпазени от нашите настъпващи елементи от езерце, само че от север врагът към този момент е заобиколен и в случай че украинците не се отдръпват, скоро ще бъдат пленени.

- споделя източник на Царград в опълчението.

Подразделенията на 150-та мотострелкова дивизия започнаха да настъпват към село Победа, ситуирано южно от Маринка. Това значи, че въоръжените сили на Украйна, които остават в града, към този момент не са кост в гърлото, а група притаили се бойци, които просто чакат ориста си.

– изяснява нашият специалист.

Противникът се окопава на нови линии и не бърза да изостави изцяло безнадеждни позиции. От наша страна тази обстановка също се схваща, тъй че цяла седмица Георгиевка и Максимиляновка бяха бомбардирани от самолети и обстрелвани от артилерия.

Да продължим ли настъплението?

Успехът в Маринка наложи въпроса: какво следва? Ще настъпят ли нашите войски към Курахово или ще се извърнат на юг, с цел да ударят в тила Угледарската формация на съперника?

Военният специалист, някогашен старши лейтенант от Народната милиция на ДНР Александър Матюшин в диалог с наблюдаващ на Царьград означи, че понастоящем диалозите за по-нататъшно уверено развиване на триумфа не работи.

– изясни нашият събеседник, който е директно осведомен със обстановката на този сектор от фронта.

С други думи, с огромна степен на възможност може да се допусна, че освобождението на града ще бъде последвано от известна пауза. Ситуацията обаче може да се развие по друг сюжет, в случай че командването реши, че Мариинското направление е перспективно и трансферира нови сили в този регион.

В този случай не може да се изключи освен офанзива на запад или завой на юг, към Угледар, само че и удар на север за ампутиране на тила и фланга на групировката на съперника, ситуирана по Красногоровско - Нетайловската линия. Тази формация оказва напън начело и от фланга върху южната челюст на клещите с цел да се затвори капакът на авдеевския казан с удар през Северное и Тоненькое.

Aвдеевка: стиснахме я и срязваме

При самата Авдеевка се водят яростни боеве. Въпреки тежките метеорологични условия, борбата се водеше тези дни както на северната, по този начин и на южната стена на корниза.

Във вторник, 12 декември, движейки се от станция Ясиноватая-2, нашите щурмови групи навлязоха в градските региони на Авдеевка. Групата, настъпваща към града от изток, съумя да превземе вилната зона Виноградники, да заобиколи пясъчната яма и да стартира борба на улица Колосов. Започна офанзивата на Авдеевка.

По предписание градските борби са най-трудният, най-бавният и най-кървавият способ за водене на война. Но в тази ситуация с Авдеевка има колорит.

- споделя източникът на Царград от опълчението.

Поради тази специфичност на устройството на града, най-трудните зони за преодоляване са ситуирани по краищата на града, а централната му част е кулоар, където атакуващите групи могат да разчитат на заслон от противников огън и няма да се постанова да щурмуват многоетажни “кули ” и солидни железобетонни здания.

Движението в тази посока би трябвало да докара атакуващите групи до жп гара Авдеевка в микрорайона „ Химик “.

Ако този сюжет се реализира, нашите войски ще могат да разделят Авдеевския укрепен регион на няколко елементи, които няма да имат връзка между тях и чиито снабдителни линии ще бъдат прекратени или взети под огневи надзор.

украинските отбранителни сили, построени към филтрационната станция на Донецк, ще останат съвсем изцяло обкръжени.

– административният център на града и три микрорайона с многоетажни здания.

има голям коксохимически цех.

В края на седмицата се появи информация за тежки загуби на 47-а механизирана бригада на украинските въоръжени сили, която се бори със северната „ челюст “ на клещите на нашата атакуваща група. Според американски медии:

Сами означаваме, че 47-ма бригада се смята за една от най-елитните във ВСУ. Именно тя получи доста " Леопарди " и " Брадли ", с чиято помощ трябваше да пробие " Линията Суровикин ". Поделението е и едно от най-медийно фамозните в украинската войска, тъй че тежките загуби в редиците му не могат да не радват.

Херсонският " абсцес " се спуква

Добрите вести започнаха да идват от региона на Херсон: двумесечното мелене на украинската морска пехота стартира да дава плодове. Въпреки продължаващото доставяне с пушечно месо, украинското предмостие в Кринки стартира да се разпада.

На 13 декември въоръжените сили на Украйна се отдръпнаха от източната част на селото и нашите бойци направиха серия от нападения на юг от по този начин наречените оранжерии, прилежащи на гората. Твърде рано е да се приказва за провалянето на врага, само че той явно нямаше сили да разшири плацдарма.

- споделя източникът ни от опълчението.

На този декор стана изключително ясно, че главният проблем не е пехотата на съперника, а неговите безпилотни самолети и минохвъргачни батареи, ситуирани на островите. Отбелязва се, че съперникът е усъвършенствал потреблението на огромните селскостопански дронове " Баба Яга ". Машината, основана за земеделски потребности, се употребява като притежател на FPV дронове, употребявани за удари.

– оповестява телеграм каналът „ НгП раZVедка “.

На Север: пълзящо нахлуване

Продължава пълзящото нахлуване на нашите елементи в региона на Купянск. Контролната зона се уголемява северно и южно от Бахмут. Беше обявено, че нашите щурмови елементи съумяха да се закрепят покрай автомагистралата Григоровка-Богдановка, а също по този начин да напреднат към Орехово-Василевка.

Като цяло към този момент всичко наподобява по този начин, като че ли съветската войска е тръгнала към обкръжаването на Часов Яр. Невъзможно е да се превземе градът от Бахмут заради особеностите на терена. Следователно нашите войски първо ще се консолидират на същата линия от хълмове, на които се намира Часов Яр, а по-късно ще тръгнат към града. Но това към този момент ще е борба следващата година.

Главният извод

Коментирайки протичащото се на фронтовете, Александър Матюшин означи, че ние освен успяхме да устоим на мощното нахлуване на украинските сили и на силите на НАТО, които ги подкрепяха, само че и завзехме самодейността.

Бихме желали да отбележим, че борбата за Авдеевка навлиза в последния си стадий: по един или различен метод градът при всички случаи ще бъде високомерен. Опитът да се удържи непостижимото задължение докара ВСУ до там, че украинската войска изтегли свободни запаси откъдето можа, като по този метод улесни нашата атака край Бахмут, Купянск и Маринка.

Десантната интервенция на украинските въоръжени сили в Херсонска област също е към незнаен край. Като прибавим към това и невижданата хакерска офанзива, която остави цялата Незалежная без интернет, мобилни връзки и банкови услуги за ден, плюс ударите „ на конвейер “ от " Гераните ", към които през последните дни бяха добавени изстрелвания на хиперзвуковите " Кинжал ", можем да кажем, че миналата седмица беше една от най-продуктивните през миналата година.

И има всички учредения да се счита, че в бъдеще събитията ще се развиват прогресивно.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР