Главният учен на Световната здравна организация Сумя Сваминатан каза на

...
Главният учен на Световната здравна организация Сумя Сваминатан каза на
Коментари Харесай

СЗО призова хората да не се паникьосват заради „Омикрон“

Главният академик на Световната здравна организация Сумя Сваминатан сподели на конференцията на Reuters Next в петък, че въпреки новият вид на ковид „ Омикрон “ да наподобява доста инфектиран, верният отговор е да бъдем готови, внимателни и да не се паникьосваме, цитира думите й Reuters.

LIVE: WHO Chief Scientist is interviewed at

СЗО прикани страните да усилят потенциала на опазването на здравето и да имунизират хората си, с цел да се борят с повишаването на случаите на Covid-19, провокирани от разновидността на „ Омикрон “, заявявайки, че рестриктивните мерки за пътешестване могат да завоюват време, само че сами по себе си не са отговорът.

" Колко би трябвало да сме обезпокоени? Трябва да сме готови и внимателни, а не да се паникьосваме, тъй като сме в друга обстановка от преди година ", сподели Сваминатан в изявление на конференцията на Reuters Next.

Въпреки че появяването на новия вид е нежелана, тя сподели, че светът е доста по-добре квалифициран поради създаването на ваксини от началото на пандемията Covid-19.

Много остава незнайно за „ Омикрон “, който за първи път беше открит в Южна Африка предишния месец и беше открит в над 20 страни. Части от Европа към този момент се бореха с вълна от инфекции на разновидността „ Делта “, преди да се появи „ Омикрон “.

" Трябва да изчакаме, да се надяваме, че е по-мек... само че е прекомерно рано да се направи умозаключение за разновидността като цяло ", сподели Сваминатан за това, което беше известно за „ Омикрон “.

" Делта съставлява 99% от инфекциите по света. Този вид би трябвало да бъде по-предаваем, с цел да го изпревари и да стане преобладаващ в целия свят. Възможно е, само че може да се планува. "

Ученият сподели, че разновидността „ Омикрон “ наподобява предизвиква три пъти повече инфекции, в сравнение с преди този момент в Южна Африка, което значи, че „ наподобява, че е в положение да преодолее част от естествения имунитет от предходна зараза “.

Изглежда обаче, че имунизациите имат някакъв резултат, заключи Сваминатан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР