Главният секретар на Министерския съвет оглавява мисията ни в Словения

...
Главният секретар на Министерския съвет оглавява мисията ни в Словения
Коментари Харесай

Служебният министър Милков отива посланик в НАТО, а заместникът му Коджабашев - във Ватикана

Главният секретар на Министерския съвет оглавява задачата ни в Словения
Служебният министър на външните работи Николай Милков ще бъде новият непрекъснат представител на България в НАТО, а заместникът му Костадин Коджабашев ще бъде назначен за дипломат на страната ни във Ватикана.

Това е било утвърдено от държавното управление на последното му съвещание тази сряда. То ще бъде пратено за утвърждение и до президента Румен Радев, който би трябвало да издаде декрет за назначението им.

Постът на непрекъснатия представител на България в НАТО стои свободен към този момент втора година. До ноември 2021 година той се заемаше от Драгомир Заков, само че той се върна в България, с цел да стане министър на защитата в държавното управление на Кирил Петков. След рухването на кабинета Заков не се върна на тази служба, само че не бе определен и нов представител. Че ще търси нов човек самият Милков заприказва преди месец. 

Преди да стане длъжностен външен министър Милков работи като дипломат на България във Франция като отговаряше и за Монако. Със същото решение, с което се назначава за представител в НАТО, той е освободен от тази си служба.

  За Ватикана ще замине пък служебният зам.-министър на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев. Той ще смени на поста Богдан Паташев, чийто мандат изтича.

" Костадин Коджабашев е роден на 5 март 1962 година в Смолян. През 1989 година постъпва на работа в Министерството на външните работи, където работи като специалист в отдел „ Латинска Америка ” и ръководство „ Международни организации ”, шеф на отдел „ Латинска Америка ” в ръководство „ Азия, Африка, Латинска Америка и Австралия ”, заместник-началник и и. д. шеф на ръководство „ НАТО и въпроси на сиryрността ”, шеф на отдел „ Латинска Америка “ в дирекция „ Америка “.

През годините заема постовете аташе в Посолството на Република България в Лагос, Нигерия; трети и втори секретар в Посолството на Република България в Хараре, Зимбабве; първи секретар и консултант в Посолството на Република България в Рим, Италия, както и заместник-ръководител на мисията; консултант и пълномощен министър в Посолството на Република България в Мадрид, Кралство Испания, и заместник-ръководител на задачата.

От 2009 до 2012 година е назначен като общоприет консул на Република България във Валенсия, Кралство Испания, по-късно до 2016 година заема поста ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Испания и Княжество Андора.

От края на 2016 година до началото на 2019 година е общоприет шеф на Генерална дирекция „ Двустранни връзки ” в Министерство на външните работи. Бил е ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Украйна. Назначен е за длъжностен заместник-министър на външните работи в служебното държавно управление с министър-председател Гълъб Донев. Владее испански, британски и съветски език. Ползва френски и италиански език. ", излиза наяве от решението на Министерски съвет.

Коджабашев заемаше поста дипломат в Украйна преди да стане зам.-министър. Посолството ни в Киев бе затворено при започване на войната през февруари 2022 година, само че отвори порти още веднъж през септември предходната година. В момента то се ръководи от посланик с по-ниско равнище, а не от дипломат.

Мисията на България в Словения да се оглави от сегашния основен секретар на Министерския съвет Красимир Божанов, пък е друго решение на държавното управление. Той ще смени Младен Червеняков, чийто мандат също изтича.

" Красимир Свиленов Божанов е приключил право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. В продължение на 12 години е работил в Министерството на външните работи. Изпълнявал е длъжности в дирекция „ Международно право “ и в дирекция „ Правна “, която оглавява в продължение на 4 години, както и заема дипломатическа служба в Постоянното посланичество на Република България към Съвета на Европа в гр. Страсбург, Франция. Притежава дипломатически сан „ консултант “ от 2012 година

От 2016 година е шеф на дирекция „ Модернизация на администрацията “ в администрацията на Министерския съвет. От 2021 година извършва функционалностите на основен секретар на Министерския съвет. Председателствал е разнообразни формати в региона на обществената администрация по време на Българското председателство на Европейския съюз. Има забележителен управнически опит в обществения бранш и в осъществяването и координацията на планове. Владее британски, френски и съветски език, употребява испански език ", излиза наяве от решението на държавното управление.

Смяна на посланиците има и в две други страни. Посланик на България за Норвегия и Исландия ще е Десислава Иванова - Козлева. Тя е посланик от кариерата. В момента работи като директор на дирекция „ Източна Европа и Централна Азия “ (ИЕЦА) в Министерство на външните работи.

" Г-жа Иванова-Козлева управлява сполучливо поверената ѝ дирекция от близо две години – в интервал на невиждани промени, провокирани от войната на Русия в Украйна, и настъпващи обилни последици за районната, европейската и международната сигурност. Периодът съответствува и с промени във фокуса и усещанията към региона на Централна Азия, чиято видимост и значителност внезапно се повишава през миналите години, а с това и интензитетът на двустранните връзки на България с страните от района ", споделят от държавното управление. 

Тя ще смени на поста Вера Шатилова-Мицарова.

Мая Добрева пък ще е новият дипломат на България в Молдова. Тя отива на мястото на Евгени Стойчев.

" Мая Николова Добрева е родена на 6 май 1961 година в гр. Кърджали. Магистър e по стопанска система с втора компетентност - магистър по Управление на труда. Работи в Министерство на външните работи от ноември 1991 година През годините има специализации в разнообразни страни, като Англия, Швейцария, Съединени американски щати, Южна Корея, Финландия.

Към момента дипломат Добрева е общоприет шеф „ Политически въпроси “, като дава отговор за Общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз, за Общата политика за сигурност и защита, противодействието на хибридни закани и санкционни режими, за Политиката за сигурност – НАТО, ОССЕ, и районна сигурност, контрола на въоръженията и неразпространение, хоризонтални пълномощия във връзка с въпроси, свързани с Общата външна политика на Европейски Съюз, връзки с трети страни, които не са членки на Европейски Съюз и НАТО.

Мая Добрева е заемала през годините следните позиции на задгранични мандати:

1997-2001 година – Канада – заместник-ръководител на задача и консул;

2004-2006 година – Беларус – пълномощен министър, краткотрайно управляващ;

2009-2013 година – Черна гора - ексклузивен и пълномощен посланик;

2016-2020 година – Кралство Белгия – ексклузивен и пълномощен дипломат, упълномощен и за Великото херцогство Люксембург.

В Централното ръководство на Министерство на външните работи Мая Добрева е била шеф на Управление „ Външноикономическа политика ” (1992-1997 г.), шеф на дирекция „ Европа II “ – двустранни връзки със страните - членки на Европейски Съюз, НАТО, ЕФТА (2001-2004), шеф на дирекция „ Европа III “ - двустранни връзки с Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Южен Кавказ, Централна Азия (2007-2009), шеф на дирекция „ Югоизточна Европа “ – страните от Западните Балкани, Румъния, Гърция, Турция, Кипър (2013 – 2016), и.д. непрекъснат секретар на Министерство на външните работи (2014-2015 година, съвместяване в качеството й на шеф на дирекция „ ЮИЕ “), и.д. общоприет шеф „ Двустранни връзки “ и и.д. общоприет шеф „ Европейски въпроси “ през 2021-2022 година (съвместяване в качеството й на общоприет шеф „ Политически въпроси “). През 2021 година е била началник на работната група в Министерство на външните работи по евакуацията от Афганистан, а през 2022 година - началник на работната група в Министерство на външните работи по Украйна.

За работата си през годините е отличена със следните държавни оценки:

Орден от Краля на белгийците като шеф на дирекция „ Европа II “;

Орден от Краля на Испания като шеф на дирекция

„ Европа II “;

Орден от Президента на Португалия като шеф на дирекция „ Европа II “ ;

Орден от президента на Черна гора за особени заслуги като ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Черна гора;

Медали от Папа Йоан Павел II;

Отличия от Министерство на външните работи - за председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Посланик Мая Добрева владее британски, съветски, сръбски/черногорски и немски език ", показват от Министерския съвет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР