Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не очаква забавяне на

...
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не очаква забавяне на
Коментари Харесай

Цацаров: Президентът е доказал, че не се страхува, когато има да каже нещо

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че не чака закъснение на решението на президента дали да подпише и назначи с декрет определения от Висшия правосъден съвет (ВСС) за основен прокурор Иван Гешев. По думите на Цацаров, Румен Радев е потвърдил, че когато има да каже нещо, той не се опасява да го направи.

" Не можем да кажем по кое време президентът ще подпише указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор. Президентът ще подпише указа, когато го подпише ", разяснява Цацаров минути откакто упражни правото си на избор на локалните избори.

Той сподели, че чака преди всичко президентът да извърши конституционните си пълномощия.

" Мисля, че този президент е потвърдил, че когато има да каже нещо, в никакъв случай не се опасява и го споделя по метод, по който е задоволително явен за реализиране на конституционните му пълномощия ", разяснява Цацаров, представен от " 24 часа ". Той не чака Румен Радев да забави решението си.

" Всяко закъснение първо не е в сходство със самия развой и второ, в случай че позволите персонално мнение, не е в сходство с метода, по който работи този президент ", разяснява Цацаров.

Президентът има право както да подпише декрет, с който Иван Гешев да бъде назначен за основен прокурор, по този начин и да върне кандидатурата. В законодателството няма период, който да обвързва президента. Ако Румен Радев върне избора, то номинацията на Иван Гешев ще бъде подложена на прегласуване във Висш съдебен съвет. Ако бъде определен още веднъж, Радев няма право на още един отвод и би трябвало да подпише декрет за назначението му.

Всичко за процедурата и избора на нов основен прокурор - четете тук
Всичко за локалните избори - четете тук
Следете онлайн по какъв начин България гласоподава за кметове и общински съветници - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (139)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР