Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че трябва да има вариант

...
Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че трябва да има вариант
Коментари Харесай

Цацаров: Вариант е държавата да може да разваля приватизационни сделки

Главният прокурор Сотир Цацаров счита, че би трябвало да има вид не за отпадане на отминалостта за закононарушения, свързани с приватизацията, а опция страната да търси повреждане на тези покупко-продажби, или да търси цялостно осъществяване по тях, заяви " Дневник ". " Иначе реализират се някакви наказателно-правни последствия, а последствия в собствеността, те са се случили и остават, общо взето. "

Това беше част от коментара на основния прокурор Сотир Цацаров, откакто посети правната комисия в Народното събрание, където беше поканен на " разискване (диалог) ".

Той посочи, че не може да се желае от него да дава отзиви за законопроекти и законодателни планове. " И аз като жител имам право на мнение ", съобщи основният прокурор.

" Много неща се чуха и доста се изговориха за приватизация. Имаше такива, които с доста наставнически звук говореха за своята заслуга за приватизацията. Да, приватизацията сътвори изискванията за частната благосъстоятелност и пазарното стопанство. Но дяволът както нормално е в детайлите. Проблемът не е в приватизацията, а в промените на закона след това и на промени на приватизационните контракти. Може да имате съвършен приватизационен контракт, само че три години по-късно да има анекс към него.

Друг проблем съгласно основния прокурор са промените, които касаят опцията да се взе участие в работническо-мениджърско сдружение.

" Навремето когато прокуратурата е имала такива права, е могла да провокира цивилен каузи, с които да желае повреждане на покупко-продажбите. Проблемът някак си на мен ми се коства, окей ние (бел. ред. - прокуратурата) ще се организираме, ще притеглим лица, които към момента могат да бъдат привлечени и към момента извършват някаква служба, тъй като в случай че си получил нещо, ти не си направил закононарушение, само че покупко-продажбите си остават.

Затова съгласно Цацаров трябвало да има вид, при който страната да търси повреждане на тези покупко-продажби, или да търси цялостно осъществяване по тях.

В комисията той разгласи, че има над 700 инспекции в прокуратурата, свързани с текстове за приватизация, които са от 2004 година насам. През последната година преписки за към 20 покупко-продажби, изпратени в отчет от ДАНС в прокуратурата, са били прекъснати поради изтекла отминалост. От думите на Цацаров се разбра, че евентуално е имало още случаи, само че от ДАНС са решили, че няма смисъл да пращат още поради прекратяването им. Докладът на организацията е бил направен по искане на премиера Бойко Борисов през декември предходната година.

Цацаров беше поканен в комисията по концепция на Българска социалистическа партия поради концепцията на ръководещите да трансформират конституцията и да анулират отминалостта за следствие на закононарушения, свързани с приватизацията. Това е първият път, в който депутатите се възползват от изменението в правилника на Народното събрание.

През цялото време ръководителят на комисията Данаил Кирилов се опита да убеди депутатите и основния прокурор, че събитието би трябвало да бъде " взаимоотношение ", че не могат да се слагат въпроси на Цацаров.

В правилника на това Народното събрание е записано: " Комисията по правни въпроси на всеки три месеца насочва покана до основния прокурор за осъществяване на разискване, обвързвано с използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи, в това число законодателни промени, ресурсна осигуреност, усложнения, свързани с реализиране функционалностите на правосъдната власт, резултати в битката с престъпността, в това число корупцията, взаимоотношение с проверяващите органи. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР