Главният прокурор Сотир Цацаров и екоминистърът Нено Димов подготвят народа

...
Главният прокурор Сотир Цацаров и екоминистърът Нено Димов подготвят народа
Коментари Харесай

Подготвят идеята за разширяване на концесията в Пирин

Главният прокурор Сотир Цацаров и екоминистърът Нено Димов приготвят народа за нелегално разширение на концесията в Национален парк Пирин , считат от обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ".

Повод за тяхното мнение е изявлението на основния прокурор Сотир Цацаров в " Шоуто на Слави " в четвъртък вечерта и последвалата в петък сутринта незабавна конференция на екоминистър Нено Димов.

 Цацаров разпореди инспекция на министър Горанов Обновена
Цацаров разпореди инспекция на министър Горанов

Цацаров желае инспекция и на концесията в народен парк " Пирин ", и на " Джи Пи Груп "

Припомняме, тази заран от Върховната касационна прокуратура оповестиха, че ще проверяват финансовия министър Владислав Горанов, както и активността на двама чиновници на огромната строителна компания " Джи Пи Груп ", упрекнати за пране на пари. Между двете информации се прокрадна и известието, че основният прокурор Сотир Цацаров е предложил на премиера Бойко Борисов да промени концесионния контракт от 21 декември 2001 година с " Юлен " АД.

Те се базират на Закона за ограниченията против изпирането на пари (чл. 3, алинея 2, т. 14 и член 6, алинея 2, по отношение на член 3 алинея 5). Според този закон, в екоминистерството би трябвало да има информация кой е действителният притежател на концесионера " Юлен " АД .

Призоваваме Нено Димов най-сетне да направи тази информация обществена или да излезе с писмена декларация, че в Министерство на околната среда и водите сходна информация липсва , пишат от екокоалицията.

 Договорът за ски зоната в Банско сбъркан още през 2001 година
Договорът за ски зоната в Банско сбъркан още през 2001 година

Договорът би трябвало незабавно да се промени, с цел да не закрият Банско съгласно Димов

Екозащитниците прецизират апела на Цацаров към Борисов за концесията в народен парк Пирин. " Ако прокуратурата е разкрила нарушавания от страна на " Юлен " АД - концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, тъй като концесията е нелегално увеличена и по този метод е нанесена вреда на националния парк и ползите на обществото, то би трябвало да стартира следствие за нарушаване по член 278в от Наказателния кодекс ", безапелационни са те.

 Делото за Пирин потегли пред 5-членен състав на Върховен административен съд
Делото за Пирин потегли пред 5-членен състав на Върховен административен съд

5-членният състав на Върховен административен съд ще вземе дефинитивно решение за Пирин

От обединението са безапелационни, че не може да се отваря и дума за затваряне на очите и преподписване на концесионния контракт с нова, по-голяма повърхност, с благото пояснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно заплащане .

Еколозите виждат поредност в политиката на сегашния екоминистър Нено Димов, който беше заместник-министър на министър Евдокия Манева. Именно Манева утвърди Оценката за влияние върху околната среда (ОВОС) на ски зона Банско в Национален парк Пирин.
По време на мандата на Манева бе квалифициран контракта за концесия и оповестена процедурата. Това стана 20-ина дни преди Евдокия Манева да напусне поста си и преди да има решение на съда за законността на решението по Оценка на въздействието върху околната среда .

 Зелените: Правителството няма право да трансформира концесията за Банско
Зелените: Правителството няма право да трансформира концесията за Банско

Тече инспекция от ВКП

" Ако екоминистър Нено Димов и повереното му ведомство не знаят каква повърхност на ски зона Банско самото министерство е оценявало на 19 юли 2000 година, това значи единствено едно - че решението на министър Манева е незаконосъобразно и би трябвало да бъде анулирано, дружно с концесионния контракт , както в действителност 18 години упорстват природозащитните организации ", пишат от коалиция " Да остане природа в България ".

Защитниците на природата напомнят на Нено Димов, че европейската Директива за концесиите и българският Закон за концесиите му не разрешават да трансформира концесионния контракт, като " Юлен " в ролята си на ползвател на концесията би трябвало да върне всички употребявани територии над записаните в концесията 99,55 хектара.

 Банско ще има втори въжен превоз Обновена
Банско ще има втори въжен превоз

Нека да се поздравим с този триумф, разяснява Валери Симеонов

" Бившият екоминистър Нона Караджова от предходно държавно управление на Бойко Борисов сякаш призна, че ски зона Банско употребява повече повърхност от позволеното по концесия , само че незабавно стартира с опитите да изяснява това с " комплициране на контракта ". Оттогава до момента тази теза настойчиво се постанова в публичното пространство и в този момент ни се предлага разумния й свършек - нужна е смяна на концесионния контракт, с цел да се спре " объркването ", пишат еколозите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР