Главният прокурор на Иван Гешев е изпратил писма до служебния

...
Главният прокурор на Иван Гешев е изпратил писма до служебния
Коментари Харесай

Гешев предлага пак съвместно звено на прокуратурата и МВР да следи за честен вот

Главният прокурор на Иван Гешев е изпратил писма до служебния вицепремиер по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев, в които предлага за идните парламентарни избори на 2 април 2023 година да бъде основано обичайното към този момент национално междуведомствено звено .

Предложението на Гешев е в сходство с чл.18, ал.5 от Изборния кодекс.

Целта е да се усъвършенства взаимоотношението и координацията сред институциите за законосъобразно осъществяване на изборите и за гарантиране на политическите права на жителите, оповестяват от прокуратурата, като означават също, че през годините работа на междуведомствената конструкция е посочила положителни резултати и практики.
 ДАНС и прокуратурата подписаха заповед за съдействие за изборите
ДАНС и прокуратурата подписаха заповед за съдействие за изборите

Създава се и Национално междуведомствено звено

Предвижда се звеното да действа от откриването на предизборната акция до 30 дни след формалното оповестяване на окончателните резултати от вота.

" В навечерието на идните парламентарни избори е от извънредно значение да бъде обезпечена честността и прозрачността на изборния развой. Затова способените институции, според законовите им отговорности и пълномощия, следва да положат оптимални старания за отбрана на политическите права на българските жители ", акцентират от държавното обвиняване.
 Гешев предлага отново междуведомствен щаб да следи законността на изборите
Гешев предлага отново междуведомствен щаб да следи законността на изборите

Национално междуведомствено звено за предварителните парламентарни избори на 11 юли

Прокуратурата удостоверява ангажираността си за интензивно взаимоотношение сред институциите за гарантиране на провеждането на почтен и транспарантен избор.

" Само със взаимните старания на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в границите на функционалната им подготвеност могат да бъдат реализирани предстоящите от българското общество резултати ", акцентират от институцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР