Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши призова Европейския парламент да

...
Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши призова Европейския парламент да
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши поиска ЕП да отнеме имунитета на Ева Кайли

Главният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши прикани Европейския парламент да отнеме имунитета на двама гръцки евродепутати, в това число на Ева Кайли, която беше забъркана в скандал с приемане на подкупи от чужбина.

Прокуратурата на Лаура Ковеси съобщи, че социалистката Кайли и нейната колежка консерваторка Мария Спираки са обвинени в настрана дело, обвързвано с изплащането на хонорари на парламентарни сътрудници.

Кайли към този момент е упрекната в белгийско следствие за хипотетични подкупи, за които се твърди, че са били платени от домакина на Световното състезание по футбол Катар, с цел да усъвършенства имиджа си и да повлияе на политиката на Европейски Съюз.

По това дело белгийски магистрат заключи, че нейният депутатски имунитет няма да се ползва, защото се твърди, че тя е била хваната с хиляди евро в брой.

Но по обособения въпрос за парламентарните надбавки и възнагражденията на асистентите тя продължава да се употребява със отбрана като член на Екологичен потенциал, както и нейният политически противник Спираки, който няма връзка със абсурда с подкупа.

" Днес, в сходство с процедурите, планувани в правото на Съюза, европейският основен прокурор изиска снемането на имунитета на госпожа Ева Кайли, член на Европейския парламент, и на госпожа Мария Спираки, член на Европейския парламент ", се споделя в изказването.

" Въз основа на отчет за следствие, получен от Европейската работа за битка с измамите (OLAF), има съмнение за машинация в ущърб на бюджета на Европейски Съюз по отношение на ръководството на надбавките за парламентарни сътрудници, и по-специално във връзка с възнагражденията на упълномощените парламентарни сътрудници. "

Снемането на имунитета на евродепутат поради наказателно следствие изисква гласоподаване в Народното събрание. 

Прокурорът на Европейски Съюз е изпратил писмо до ръководителя на Народното събрание Роберта Мецола, с цел да изиска такова гласоподаване да бъде планувано, заяви източник на Агенция Франс Прес.

Арестът на Кайли предходната седмица провокира шокови талази в Европейския парламент на фона на апели за бистрота и антикорупционна промяна.

Катар отхвърля да има каквато и да е връзка със случая и твърди, че всяко съмнение за нередности е " съществено подвеждащо ". /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР