Главният прокурор на ЕС и европейските прокурори тържествено поеха новите

...
Главният прокурор на ЕС и европейските прокурори тържествено поеха новите
Коментари Харесай

Европейската прокуратура започва работа

Главният прокурор на Европейски Съюз и европейските прокурори тържествено поеха новите си отговорности, заяви Европейският съд.

С общо единодушие на 16 октомври предходната година Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз назначиха Лаура Кьовеши за първи европейски основен прокурор. С решение от 27 юли тази година Съветът на Европейски Съюз назначи първите европейски прокурори, отбелязва съдът, представен от Българска телеграфна агенция.

За да се означи тържествено формалното начало на активността на Европейската прокуратура, в Съда на Европейски Съюз през днешния ден се е състояло съвещание по встъпване в служба. Прокурорите поставят клетва да извършват функционалностите си при изискванията на цялостна самостоятелност в полза на Европейски Съюз, да не търсят и да не одобряват инструкции от външна мощ и да съблюдават задължението за дискретност във връзка с всяка информация, с която разполага прокуратурата.

Европейската прокуратура е самостоятелна работа на Европейски Съюз, на която е предоставено осъществяването на следствия, наказателно гонене и предаването на съд на причинителите на закононарушения против общите финансови ползи (измами, корупция, трансгранични измами с Данък добавена стойност за над 10 милиона евро). Европейската прокуратура води следствия и реализира наказателно гонене и упражнява функционалностите на прокурор пред способените съдилища на страните от Европейски Съюз. Седалището на Европейската прокуратура е в Люксембург.

До през днешния ден 22 страни от Европейски Съюз вземат участие в общата прокуратура - Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия, се показва в известието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР